Tendonul rotulian se insera la nivelul tuberozitati tibiale, iar tendonul qvadricepsului femural pe polul superior al rotulei. Portiunea centrala a tendonului comun al qvadricepsului femural, se continua de pe patela pe tuberozitatea tibiala.
Pacientii care pierd extensia activa a articulatiei genunchiului ca urmare a unui traumatism al genunchiului, fara a avea vreun semn de fractura rotuliana, pot avea o ruptura a mecanismului de extensie. Rupturile mecanismului de extensie la acest nivel include leziuni la nivelul: tendonului qvadricepsului, tendonului patelar, luxatie sau avulsia de tubercul tibial.
Ruptura tendonului qvadricepsului femural apare mai frecvent la barbate de peste 40 ani, atat la nivelul portiunii tendinoase sau musculare, dar mai frecvent la 2 cm superior de rotula. In cazul rupturii tendonului qvadriceps femural o parte din extensie mai poate sa fie facuta. Imediat dupa ruptura, pana la aparitia hematomului, se poate foarte usor sa se palpeze defectul muscular.
Mecanismul este indirect prin contractia excesiva a muschiului.
Cauze
In general tendoanele sanatoase nu se rup usor in conditii normale de stres. In angrenajul mecanismului de extensie al genunchiului, cel mai instabil element (sensibil) este rotula. Ruptura tendonului qvadriceps femural, secundara unei traume indirecte este un rezultat al unei afectiuni cronice degenerative. Ruptura spontana a tendonului scoate la iveala o patologie degenerativa cum ar fi: tendinopatia hipoxica, degenerare mucoida, tendolipomatoza, tendinopatie calcificanta.
Examenul imagistic
Doua incidente radiologice, antero-posterioare si laterala, centrate pe rotula. In cazul rupturii tendonului qvadriceps femural, se observa radiologic o opacitate suprapatelara si rotula deplasata inferior sub tractiunea tendonului rotulian.
Examenul clinic este de multe ori suficient pentru a pune un diagnostic.
Totusi o ecografie a partilor moi din acea zona duce la un diagnostic exact, sau un RMN.
Tratament
Ruptura incompleta se trateaza ortopedic cu imobilizare 4-6 saptamani, cu articulatia genunchiului in extensie maxima. Dupa perioada de imobilizare, recuperarea este obligatorie, se evita o flexie a articulatiei genunchiului mai mari de 90 grade. In cazul rupturilor complete, tratamentul de electie este cel chirurgical.
Exista mai multe tehnici chirurgicale dintre care sutura Krackow care se foloseste in special in cazul avulsiei tendonului qvadriceps femural de pe polul superior al rotulei (se folosesc fire de sutura neresorbabile in numar de trei, se fac 3 gauri la nivelul rotulei dinspre polul superior spre cel inferior, se ligatureaza in partea inferioara a patelei tragand astfel si tendonul la nivelul fostei inserti).
Dupa interventia chirurgicala, urmeaza imobilizarea in extensie, atela femuro-gambiera 4-6 saptamani (postoperator 48 de ore se recomanda imobilizarea cu gips circular a articulatiei). Reluarea mobilitatii totale este asteptata la 12-16 saptamani.
Daca ruptura pastreaza si un fragment distal, cele doua fragmente se sutureaza intre ele cu fire neresorbabile (tehnica Scuderi). Postoperator imobilizare 2 saptamani in extensie maxima, iar apoi saptamanal se trece la mobilizare in flexie 20, 40 si 60 de grade pana la flexia de 90 grade. In aceasta perioada se incurajeaza miscari pasive si active asistate. Mobilitatea activa incepe la 6-8 saptamani.
Cand ruptura acestui tendon este mai veche de 2 saptamani, inevitabil apare o retractie a fragmentului proximal de pana la 5 cm, iar in aceasta situatie sunt indicate tehnici de alungire a tendonului qvadricepsului femural.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic. Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.
Va salut, am fost operat la inceputul anului la piciorul drept cu diagnosticul de ruptura LIA si leziune meninsc, dupa recuperare m-am operat si la piciorul stang cu acelasi diagnostic si aceasi instabilitate la spitalul de ortopedie din Targul mures de catre doctorul Rusu Octav. La a 2-a operatie dupa recuperare am descoperit ca instabilitatea mea la genunchi era la fel ca inainte si imi puteam misca singur tibia in mod nefiresc. Am revenit la doctor pentru ai arata problema destul de revoltat, nu a exclus o posibila greseala din partea lui si mi-a recomandat sa fac un alt RMN… Read more »
Buna ziua.
RMN cu substanta de contrast nu ofera rezultate mai bune.
Legat de instabilitate, nici eu, nici medicul dstra nu ne putem pronunta fara RMN.
Cauzele sunt multiple:
– surubul s-a deplasat
– grefa s-a rupt
– grefa este laxa
In urma RMN-lui o sa aflati si veti lua o decizie cu medicul dstra.
Numai bine!