• 3 mart. 2013
  • Raspunsuri: 31
  • Vizualizari: 14.650

Ligamentul colateral extern are o lungime de 66mm, un diametru de 3-4mm si se intinde de la nivelul epicondilului femural extern pana la nivelul portiunii antero-laterale a capului fibulei. Este vascularizat de arterele geniculate laterale. LCL blocheaza miscarea de varizare a genunchiului la 5 grade in extensie si 25 de grade in flexie, blocheaza miscarea de rotatie postero-laterala.

Leziunea ligamentului colateral extern (LCL) este o afectiune foarte rara, avand o incidenta de  7-16 % dintre toate leziunile ligamentare ale genunchiului. Se asociaza frecvent cu alte leziuni capsulo-ligamentare de la nivelul portiunii postero-laterale ale genunchiului. Toate aceste leziuni poarta denumirea de „PCL injury”.

Mecanism de producere. Leziunile ligamentului colateral extern apar exclusiv traumatic printr-un traumatism direct asupra unui genunchi in incarcare (o lovitura asupra membrului de sprijin). Se produce prin 3 mecanisme: varus excesiv, rotatia externa a tibiei si/sau hiperextensie.

Clasificarea leziunilor LCL. Leziunea poate fi minima, partiala sau completa. Clasificarea se bazeaza pe masurarea gradului de deschidere laterala a genunchiului la miscarea de varizare fortata. Cunatificarea gradelor de varizare se face comparativ cu genunchiul sanatos:

Gradul I: 0-5 mm deschiderea laterala
Gradul II: 6-10 mm deschiderea laterala
Gradul III: peste 10 mm

Simptomatologie: imediat posttraumatic genunchiul este tumefiat (umflat), dureros, miscarile sunt limitate deA8 durere, apar un hematom in partea postero-laterala a genunchiului si o instabilitate in extensie completa. Daca leziunea LCL este neglijata, pacientul are dificultati la urcarea si coborarea scarilor, la practicarea sporturilor de pivotare (fotbal, baschet, hambal, tenis), iar in partea laterala a articulatiei genunchiului va resimti durere si inflamatie locala.

Diagnostic. Se bazeaza pe  examenul clinic local care deceleaza:

-durere la palpare in dreptul LCL, tumefactie locala.
-instabilitate in varus la 0-30 de grade flexie a genunchiului sugerand o leziune LCL combinata cu o ruptura a ligamentului incrucisat anterior (ACL) sau posterior (PCL).
-instabilitate in varus la 30 de grade flexie a genunchiului sugerand o leziune izolata LCL.
-instabilitate in varus combinata cu o crestere a rotatiei externe a tibiei la 30 de grade de flexie a genunchiului sugerand o leziune LCL asociata cu alte leziuni capsulo-ligamentare ale coltului postero-extern al genunchiului.

Radiografia de stres in varus poate evidentia indirect ruptura LCL.

RMN: poate face diferenta intre o leziune partiala sau completa, poate da informatii despre o dezinsertie a LCL sau despre alte leziuni asociate.

    A12

Tratamentul. Poate fi ortopedic in leziunile de gradul I si II cu o instabilitate mai mica de 10 grade si consta in imobilizare in extensie in orteza 7 zile, urmata de reluarea flexiei intr-o orteza cu balama pana la 90 de grade in urmatoarele 7 zile si complet din a treia saptamana. Reluarea activitatilor sportive se face dupa 6-8 saptamani. Pacientul poate sa ramana cu o instabilitate in varus sau hiperextensie.

Tratamentul chirurgical este indicat in leziunile de gradul III sau in instabilitatile rotationale care asociazat2 leziunea LCL cu ruptura ACL/PCL (ligamentele incrucisate anterior sau posterior). Consta in sutura sau repararea LCL, iar cand este cazul se practica ligamentoplastia ACL sau PCL. In urgenta (in primele 2 saptamani) se practica sutura directa a LCL sau reinsertia cu ancore. Rupturile cronice presupun reconstructii cu tendon patelar, achilean, hamstring.

 t1

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

31 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Articol foarte usor de urmarit si plin de toate informatiile necesare.

Andrei Ioan Bogdan

Multumim.

Anonymous

Imi puteti spune daca o leziune difuza a ligamentului colateral extern necesita interventie chirurgicala?….tin sa mentionez ca am si o ruptura completa de ligament incrucisat anterior.

Andrei Ioan Bogdan

Daca un ligament colateral lezat, da instabilitate si mai ales cel lateral, atunci are indicatie de reparare a coltului postero-extern al genunchiului. Apoi in alta etapa se repara ligamentul incrucisat. Este o parere subiectiva, trebuie sa va consult ca sa pot spune mai multe. Numai bine!

Anonymous

Va multumesc !

Anonymous

Si intradevar am si instabilitate laterala, de obicei cand duc ceva greu sau cand sunt foarte obosit. Speram sa nu necesite si acest ligament interventie chirurgicala dar se pare ca nu am sanse de scapare.

Anonymous

Bună ziua!

Va rog frumos sa îmi spuneți dacă este nevoie de tratament chirurgical în cazul:
-leziune grad 2 ligament colateral medial
-leziuni grad 2 ligament încrucișat anterior.

Menționez ca nu prezint instabilitate.

Mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu pot sa dau o indicatie chirurgicala pe baza unei descrieri subiective a dstra. Sunt multe alte lucruri pe care ar trebui sa le cunosc despre genunchi pentru a putea spune acest lucruri, dar din descrierea dstra: NU.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua Am un adolescent de 16 ani si practica fotbal de performanta. Acum o saptamina am facut un IRM la genunchiul sting, iar concluziile sunt: -leziune minima ligament colateral lateral usor neomogen cu hipersemnal T2 in vecinatate, cantitate mica de fluid retropatelar si intra-articular, periarticular moderat pe secventa STIR. Daca sunte-ti amabil , imi puteti spune in mare care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii urmam de acum in colo , pentru ca la noi in Galati , chiar nu stiu cui as putea sa ma adresez , deoarece la medicul care l-a vazut pina acum,… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Conform RMN situatia este imbucuratoare, leziunea fiind minima si nu necesita interventie chirurgicala.
Nu necesita nici imobilizare, din contra va recomand fizio-kinetoterapie in perioada urmatoare si reluarea antrenamentelor in 14 zile.
Dar parerea mea este subiectiva pentru se bazeaza pe descrierea dstra. Nu am bazut sportivul si RMN-ul.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, domnule doctor,

Va deranjez cu o intrebare. In urma unui accident rutier, eu fiind sofer (singura victima), am ajuns la UPU cu plaga scalpata (destul de mare) si o suspiciune de ruptura de LIA, am fost sfatuit de domnul doctor ortoped sa-mi achizitionez o orteza si sa vin dupa o perioada la un consult. Dupa un examen IRM a rezultat o ruptura medie (1/3) a LIA insa am citit pe acea fisa ceva ce ma cam inspaimanta: "dezinsertie fibulara a LCL.". Asta ma cam sperie, imi puteti spune daca e necesara o interventie chirurgicala?

Va multumesc!

Anonymous

Dacă ligamentul colateral extern este parțial rupt ce trebuie sa fac? Sa ma operez sau pot fi și alte opțiuni? Mulțumesc.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Depinde, este greu sa ma pronunt daca nu va consult…sa vad gradul de instabilitate al genunchiului.
Va sfatuiesc sa discutati din nou cu medicul dstra curant.
Numai bine!

Anonymous

Buma ziua! Am o problema, iarna cand incep cantonamentele de pregatire,sportiv fiind, dupa antrenamente fizice de alergare ma doare foarte tare in exteriorul genunchiului…unii doctori au zis ca e intins un ligament si imi atinge un nerv..cam asa ceva..cred ca e de la suprasolicitare dar nu stiu exact ce ligament e si ce ar trebui sa fac sa nu ma mai doara…un sfat va rog?

Anonymous

Buna ziua!Am si eu o întrebare dacă ma puteți ajuta,acum 3 saptamâni am suferit o intervenție la menisc,dar mi’a spus doctorul ca am si o leziune de gardul 2 la ligamentul încrucișat anterior.As vrea sa știu dacă er fi mai indicat sa ma operez sau o sa am probleme in totdeauna cu el…Mulțumesc!!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Este cam greu de spus, pentru ca nu exista in nici o clasificare leziune de LIA de gradul 2.
Ideea este ca daca leziunea existenta genereaza instabilitate, atunci trebuie operata, daca nu – nu.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, In urma a 4-5 sedinte de kangoo jumps m-am ales cu dureri la ambii genunchi atunci cand cobor scarile sau alerg, Nu s-au umflat, nu sunt instabili genunchii sau ceva mai grav, simteam disconfort in spatele rotulei si pe partea exterioara a genunchiului. Am fost la ortoped, la examenul clinic n-am simtit durere,si in urma radiografiei am primit diagnostic de intindere ligamente, condromalacie patelara, entorsa genunchi, mi-a spus ca datorita constitutiei si musculaturii nedezvoltate am pus presiune prea mare pe genunchi si mi-a recomandat celadrin + perozin. Sunt la a 4-a sapt de pauza de la activ. fizica,… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Poate dura si 2-3 luni. Va sfatuiesc sa faceti fizioterapie pentru a grabi vindecarea. Numai bine!

Anonymous

Buna seara,

Multumesc de raspuns. Cat de mult dureaza o recuperare pentru o supra-solicitare 🙁 . Sunt la a 4-a saptamana si deja ma simt de parca n-o sa ma recuperez niciodata. Sper sa ma pot recupera complet.
O seara buna !

Anonymous

Buna ziua, Fetita mea de 14 ani in urma unei cazaturi la handbal,acum 9 zile, a avut genunchiul umflat,acuza dureri si nu poate sa puna piciorul in pamant In urma RMN s-a constatat: -Continut lichidian in bursa retropatelara,intraarticular si pericondilian,cu grosime de 8mm -Absenta vizualizarii ligamentului incrucisat anterior –Leziune gradul 1 la nivelul ligamentului colateral extern -La nivel diafizo-metafizar femural se evidentiaza o leziune ovulara in hiposemnal T2,T1,PD sisecventele cu supresia grasimii,cu diametrul 14 mm,fara intreruperea corticalei-insula osoasa -Modificari de semnal de tip edematos la nivelul platoului tibial,compartiment extern si codililor femurali bilateral -Chist Baker superficial(cu diametrul cranio-caudal 34 mm)si… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Presupum ca fetita dstra a avut un traumatism.
Da, cazul este eminamente chirurgical. Va astept la o consultatie. Discutia este ampla. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, In urma unei cazaturi cu bicicleta si a efectuarii RMN la o saptamana dupa incident, am urmatorul rezultat: Plaje de edem spongios subcondral corespunzatoare platoului tibial si cap fibula Ligamentul incrucisat anterior nu se identifica pe toata portiunea lui, Contuzie ligament colateral lateral cu dezinsertia portiunii profunde menisco-tibiale Hidartroza Genunchiul este putin umflat, nu ma doare in repaos, a durut putin la momentul cazaturii, doare la flexare mai mult de 95 gr. Banuiesc ca este necesara operatie? pana atunci e necesar sa raman cu piciorul imobilizat in orteza (acum asa am), in unele opinii se vorbea de a… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Trebuie sa faceti preoperator, 6 saptamani, fiziokinetoterapie.
Mergeti la Aria Clinic la Christos Poulis.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua

Menționez ca am mers cu mașina 300 km și când m am dat jos a început sa m-a doară ușor genunchiul drept pe partea laterala interioară și durerea a crescut în așa fel ca atunci cînd îndrept piciorul m-a doare tare . Menționez pot merge pe el și cînd stau repaus în pat nu simt nici o durere doar dacă încerc sa îndoi piciorul m-a doare numai în zona laterala interioară a genunchiului

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un medic ortoped in vederea unui diagnostic corect si a unui tratament complet.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, in urma cu o luna și 3 săptămâni am văzut de la înălțime și am făcut o entorsa de genunchi. Am fost la trei medici, care nu mi au zis mare lucru, am făcut după o lună un rmn care a evidențiat leziune parțială de ligament încrucișat anterior și leziune parțială de ligament colateral extern. Am ținut o orteza de două săptămâni, la recomandarea unui medic, hematomul probabil s a remis, la fel și edemul, darin continuare nj pot sa fac flexia totală a gambei pe coapsă, decât până la un unghi de maxim 60 de grade, și… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Cazul dstra este foarte complex si ar trebui sa va consult. Conteaza foarte mult examenul clinic.
Apoi conteaza cum faceti recuperare.
Toata discutia se invarte in jurul indicatiei de a fi nevoie de operatie sau nu.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua am si eu o probleba la genunghiul stang doar in partea stanga .Am facut rmn si mi.a iesit leziune ligament t 2 este d operatie? Am facut kinetoterapie 5 sedinte dar tot ma doare ..knd merg at ma doare ..si knd fac exerciti k el ma doare..probabil sa fie si meniscu rupt. Dupa ce fac exerciti la kinetoterapie ma doare mai rau. Fac si curenti si laser imi putety spune ce este va rog frumos?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad filmele si sa va consult.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua, M – am operat acum 30 zile de LIA, după trei zile externare și totul a fost perfect pana după 10 zile când mi sa umflat genunchiul, durere și nu îl mai putem mișca. Am fost la control după doua zile și am făcut trei analize de sânge printre Pcr care mi a ieșit 94 mg.., mai mare decât este normal. Am luat tratament antibiotic Tavanic 500 mg/ 2 buc / zi iar după 4 zile am reluat analizele și PCR mi a ieșit 32 mg. După 10 zile am terminat tratamentul cu antibiotic, iar după 2 zile… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Tratamentul este insuficient.
Trebuie intrat artroscopic in genunchi, spalat serios, luaga cultura si antibiograma, si luat tratament intravenos cu antibiotice 6 saptamani in medie conform antibiogramei.
Numai bine!

31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x