• 29 mart. 2014
  • Raspunsuri: 51
  • Vizualizari: 24.594

Bursita de rotula este inflamatia unui mic sac de lichid situat in partea din fata a rotulei. Aceasta inflamatie poate provoca multe probleme la nivelul genunchiului.

 

 

 

 b4Anatomie . O bursa este un sac din tesut subtire, alunecos. Bursele se gasesc in organism, oriunde pielea, muschii sau tendoanele trebuie sa alunece peste oase. Bursele contin o cantitate mica de lichid in interior, care ajuta la reducerea frecarii dintre piesele culisante. Bursa de la nivelul rotulei este situata intre partea anterioara a rotulei, si pielea de deasupra. Aceasta bursa permite rotulei sa alunece liber sub piele, atunci cand indoiti si indreptati genunchiul.

Cauze – Cum se dezvolta bursita de rotula?

b2Bursita este inflamatia unei burse. Bursa de la nivelul rotulei poate deveni iritata si inflamata din mai multe cauze. In unele cazuri, o lovitura directa sau o cadere pe genunchi, poate deteriora bursa. Acest lucru, de obicei cauzeaza sangerari in sacul bursei, deoarece vasele de sange din tesuturile care alcatuiesc bursa sunt deteriorate si rupte. In piele, aceasta ar constitui pur si simplu o vanataie, dar intr-o bursa sangele ar putea umple sacul bursei. Acest lucru face ca bursa sa se umfle ca un balon umplut cu apa. Ulterior sangele din bursa cauzeaza o reactie inflamatorie. Peretii bursei se pot ingrosa si pot ramane ingrosati, chiar si dupa ce sangele a fost absorbit de catre organism. Aceasta ingrosare si umflare a bursei, este mentionata ca bursita de rotula. Bursita de rotula poate persista  o perioada mai lunga de timp. Oamenii care lucreaza in genunchi, cum ar fi cei care pun parchet sau gresie, si instalatorii, pot afecta in mod repetat bursa. Acest prejudiciu repetat poate duce la iritarea si ingrosarea bursei de-a lungul timpului. Iritarea cronica conduce la bursita de rotula in cele din urma. Bursita de rotulase  poate, de asemenea, infectata. Acest lucru poate sa apara fara nici un avertisment, sau poate fi cauzat de o leziune mica a pielii care acopera bursa. In acest caz, in loc de sange sau lichid inflamator, bursa se umple cu puroi. Pielea din jurul bursei devine fierbinte, rosie, si foarte fina.

Simptome – Cum se simte bursita de rotula ?

b3Bursita de rotula provoaca dureri si umflaturi in partea anterioara a rotulei, si inferior de rotula. Poate fi foarte dificil sa stati in genunchi din aceasta cauza. In cazul in care afectiunea este prezenta de ceva timp, puteti simti niste galme mici sub piele, peste rotula. Uneori, aceste galme se simt ca si cum ceva pluteste in partea din fata a rotulei, si ele pot fi foarte fine. Aceste umflaturi sunt, de obicei, pliurile ingrosate ale tesutului bursei, care s-au format ca raspuns la inflamatia cronica. Sacul bursei se poate inflama si  poate fi umplut cu lichid uneori. Acest lucru este, de obicei, legat de nivelul de activitate, si o activitate crescuta cauzeaza de obicei umflarea. La persoanele care se sprijina mult timp pe genunchi, cum ar fi muncitorii, bursa poate deveni foarte groasa, ca si cum ar purta o genunchiera permanenta. In cele din urma, in cazul in care bursa devine infectata, partea din fata a genunchiului devine umflata, foarte fina si calda la atingere in jurul bursei. S-ar putea sa faceti febra si sa aveti frisoane. Un abces se poate forma pe partea anterioara a genunchiului. Daca infectia nu este tratata rapid, abcesul se poate sparge in exterior sau poate migra spre articulatia genunchiului.

Diagnostic. Diagnosticul de bursita de rotula este de obicei usor de stabilit la examenul clinic. In cazurile in care genunchiul se umfla imediat dupa o cadere sau dupa alte leziuni aparute la nivelul rotulei, radiografiile sunt necesare pentru a exclude o fractura de rotula. Bursita cronica este de obicei usor de diagnosticat, fara teste speciale. In cazul in care medicul nu este sigur daca bursa este sau nu infectata, un ac poate fi introdus in bursa pentru a elimina lichidul. Acest lichid va fi trimis la un laborator pentru a stabili daca infectia este prezenta, si daca da, ce tip de bacterie a cauzat infectia, si ce antibiotic va functiona cel mai bine pentru a vindeca infectia.

Tratamentul nechirurgical. Bursita de rotula, care apare in urma unui traumatism, poate trece de la sine. Organismul va absorbi sangele din bursa timp de mai multe saptamani, iar bursa ar trebui sa revina la normal. In cazul in care umflarea bursei provoaca o recuperare lenta, un ac poate fi introdus pentru a absorbi sangele si pentru a accelera procesul. Exista un mic risc de infecte la introducerea unui ac in bursa. Bursita cronica de rotula este uneori o adevarata pacoste. Durerea nu va permite sa stati in genunchi, si cauzeaza disconfort. Pentru persoanele care au nevoie sa stea in genunchi, acest lucru creeaza dificultate atat in activitatile lor de la munca, cat si in cele de agrement. Tratamentul incepe de obicei prin incercarea de a controla inflamatia. Acesta poate include o scurta perioada de repaus sau, eventual, o orteza pentru imobilizarea genunchiului. Medicamentele, cum ar fi AINS  pot fi sugerate de catre medicul dumneavoastra, pentru a controla inflamatia si umflarea. Se recomanda folosirea unei fesi  elastice si aplicatiile de gheata. Daca bursa ramane umpluta cu lichid, un ac poate fi introdus pentru a drena lichidul. In timpul procedurii de drenaj, daca nu exista dovezi de infectie, o cantitate mica de cortizon poate fi injectata in bursa pentru a controla inflamatia. Din nou, exista un mic risc de infectie daca bursa este drenata cu un ac. Medicul dumneavoastra va poate prescrie, de asemenea, fizio-kinetoterapie. Medicul de recuperare poate sugera utilizarea de caldura, gheata, si ultrasunete pentru a ajuta la calmarea durerilor si a umflarii. Terapeutul poate sugera, de asemenea, exercitii de intindere si tonifiere, folosite in combinatie cu o orteza de genunchi. In cazul in care o infectie se dovedeste a fi cauza bursitei de dotula, bursa va trebui sa fie drenata, cu un ac, probabil, de mai multe ori in primele cateva zile. Veti face tratament cu antibiotice pentru mai multe zile. Daca infectia se vindeca lent, bursa ar putea sa fie drenata chirurgical. Pentru a goli bursa chirurgical, o mica incizie se face in piele, iar bursa este deschisa. Pielea si bursa sunt mentinute deschise prin introducerea unui tub de dren in bursa, timp de mai multe zile. Acest lucru permite puroiului sa se elimine si ajuta antibioticele sa elimine infectia.

Reabilitarea nechirurgicala. Bursita cronica de rotula se amelioreaza in general dupa o perioada de cateva saptamani, pana la cateva luni. Sacul plin cu lichid, nu este neaparat o problema, iar daca acesta nu provoaca durere, nu este intotdeauna un motiv de alarma sau de tratament. Sacul de lichid poate scadea sau creste in dimensiuni in functie de gradul de activitate pe care il aveti.  Acest lucru este normal. Pacientii cu bursita de rotula pot beneficia de terapie fizica, timp de doua pana la patru saptamani. Tratamente cum ar fi ultrasunetele, stimularea electrica, si gheata, pot fi folosite pentru a ajuta la controlul durerii si umflarii. Sesiunile de terapie includ, uneori, ionoforeza, care foloseste un curent electric usor, pentru a impinge medicamentul anti – inflamator in zona inflamata. Acest tratament este util mai ales pentru pacientii care nu pot tolera preparatele injectabile.

Tratamentul chirurgical. Operatia este uneori necesara pentru a elimina o bursa ingrosata care nu s-a ameliorat cu nici un alt tratament. Indepartarea chirurgicala se face de obicei, atunci cand bursa va limiteaza activitatea. Pentru a exciza bursa prepatelara, se face o incizie la nivelul genunchiului in plan median. Avand in vedere ca bursa este in fata rotulei, articulatia genunchiului nu va fi deschisa  in timpul operatiei. Sacul bursei ingrosat este eliminat, iar pielea este suturata. Posibil sa fie necesar sa stati in pat pentru mai multe zile, pentru a permite suturii sa se vindece, si pentru a preveni sangerarea in zona in care bursa a fost eliminata. Unele tipuri de burse, probabil vor creste la loc dupa o interventie chirurgicala, deoarece pielea are nevoie sa alunece peste rotula fara probleme. Corpul va forma o alta bursa ca raspuns la miscarea rotulei pe piele, in timpul fazei de vindecare. Daca totul merge bine, bursa care revine dupa operatie nu va fi groasa si durerosa, va fi exact ca o bursa normala.

Recuperarea dupa operatie. Daca este necesara o interventie chirurgicala, dumneavoastra si chirurgul veti stabili un plan de reabilitare. Veti avea o perioada de odihna, care poate implica utilizarea de carje. Veti avea nevoie, de asemenea, sa incepeti un program atent si treptat de exercitii de recuperare. Pacientii lucreaza in general cu un terapeut fizic, dupa o interventie chirurgicala, lucru pe care il veti face probabil si dumneavoastra.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

3.2 5 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

51 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua!Am gonatroza bilaterala si am facut la genunchiul drept care e mai afectat o bursita .Am facut prima punctie din care mi sa recoltat 25 ml lichid serocitrim cu inj.in loc 1 f dexomitazona .Sunt f.speriata si as dori sa imi recomandati ce proceduri ar trebui sa urmez sa nu imi apara din nou .Astept raspunsul d-stra si va multumesc anticipat Pop E.

Anonymous

Buna ziua,
In luna octombrie a anului trecut am facut o miscare de pivotare si am auzit o trosnitura in genunchi. A doua zi m-a durut destul de rau, cu timpul mi-a trecut insa dar am ramas cu sensibilitate. Saptamana trecuta am facut niste exercitii sportive mai solicitante si acuma am genunchiul umflat si ma doare. Daca sunt ligamentele se poate depista fara RMN gravitatea situatiei? Ruptura nu cred ca este, pentru ca la piciorul stang am avut LIA rupt si stiu ce dureri sunt. Va rog frumos sa ma sfatuiti. Multumesc

Anonymous

Buna ziua ,am facut un RMN si diacnosticul este artroza degenerativa in faza incipienta si bursita prepatelara .ce trebuie sa fac intrucat nu ma pot deplasa din cauza dureri si trebuie sa merg al serviciu. va multumesc!

Anonymous

Bună ziua. In cât timp se reface genunchiul postoperatoriu a bursitei?Si când se poate îndoi genunchiul, anume după cât timp pot relua mersul normal? Există pericolul de a nu mai putea îndoi complet genunchiul? Vă mulţumesc.

Anonymous

Interventia chirurgicala in aceasta afectiune se poate efectua doar cu anestezie locala ?
Multumesc!

Anonymous

Buna ziua ,
M-a numesc Alexandru , 46 ani . Am o problema cu genunchiul, s-a umflat in partea de sus , iar cind merg simt ceva ciudat in spatele genunchiului , oboseste piciorul dreptate cu cauza mai repede. De alergat nici nu mai vorbesc , daca alerg simt o durere in partea de jos a genunchiului , deci nu ma lasa sa Alerg deloc. Ce sfaturi imi puteti da ? Ce credeti ca ar fi , sau ce sa fac ca prim ajutor ?
Va multumesc pentru timpul acordat si astept raspunsul dumneavoastra.
Cu respect ,
Alexandru

Anonymous

Buna ziua.Am facut un raport de investigatie prin ecografie la genunchiul drept si diagnosticul este bursita suprapatelara si colectii lichidiene.Am urmat un tratament cu arcoxia si movalis dar in continuare am dureri.Ce tratament i-mi puteti recomanda .Va multumesc.Cu rescpec.Neculai

Anonymous

Am fost operat la piciorul.sting de bursita. Si.acum. am acelasi. Iucru si. Ia genumchiul celalalt. Ce ma sfatuiti sa fact a nu mai recurge din nou la operatie

Anonymous

Buna seara, am si eu o nedumerire … am foat astazi la o clinica privata unde mi s a facjt o punctie la o bursita ceo aveam la piciorul stang… mentionez ca era foarte mica si nu prea ma deranja… iar dupa o perioada mai lunga in care am tinut comprese cu varză aceasta s a localizat si s a umflat… astazi dupa incizie mi s a introdus un ser, nu stiu exact cum se numeste… 2 ml mai exact…. domnul doctor mi a spus ca am avut 30 ml de lichid( pe cae intocmai si eu l am vazut… Read more »

Anonymous

buna ziua si tot respectul pt dv!
De o sapt am bursita la genunchi,am luat medicamentele prescrise de medic si pot merge perfect acum si nici nu ma mai doare dar umflatura nu a disparut. Ce as putea face sa scapde problema asta,ce sfaturi imi dati in cazul asta? va multumesc anticipat.

Anonymous

Buna seara
Acum 2 saptamani am facut o bursita la genunchiul drept printr-o usoara lovitura tratandu-ma cu anti-inflamator(aflamil) si antibiotic timp de o saptamana, dar mi-a mai
ramas o mica unflatura deasupra rotulei de dimensiunea ceva putin mai mare a unei monede de 50 de bani. Vas ruga sa-mi dati un sfat.

Va multumesc Andrei

Anonymous

Buna ziua! Acum vreo doua saptamani m-am impiedicat pe o treapta si am cazut si m-am lovit la ambii genunchi. Am simtit o durere ascutita mai ales la cel drept, unde m-am si invinetit destul de mult pe toata rotula. M-am dat cu diclofenac gel si arnica gel. Am fost la mare si am stat mai mult in apa si-n bataia valurilor, cu gandul ca se va accelera vindecarea. Vanataia mi-a trecut, nu ma mai doare cand apas cu mana pe genunchi, dar mai simt o mica jena la ambii genunchi, in interior. Voiam sa va intreb daca este ceva… Read more »

Anonymous

sotul meu a fost operat dupa ce sa intervenit chirurgical a inceput sa se unfle piciorul de la rotula injos ce este de facut va multumesc

Anonymous

Buna seara ! va rog frumos dacă se poate să îmi răspundeți la o întrebare. Soțul meu a fost operat pe data de 1 februarie de ruptură de Lia și menisc intern si extern. Toate bine si frumoase pana acum două zile când a alunecat si a căzut cu piciorul operat sub el. Acum rotula e umflată si e caldă. El mergea înainte de a cade cu ajutorul carjelor și nu îmi pot da seama cât de tare l-a afectat. Aș dori să știu dacă e umflat doar o perioadă de timp sau e ceva mai grav?

Anonymous

Buna ziua, dupa 4 saptamani de la operatia de bursita la genunchiul stg locul operatiei s-a umflat, am putina durere si ma tine la mers. Ce sfat imi puteti da.
Multumesc.

Anonymous

Buna ziua.am poate cineva ajuta cv cu un sfat?de cateva zile mi-a aparut o unflatura sub rotula ?mi s – a inrosit si ma arde.(e de la jumatatea rotulei inspre stanga ,spre interiorul piciorului mai exact.nush dak m am facut inteleasa??)multumesc!

Anonymous

Buna ziua,

Acum 2 luni am fost operat la cot pentru bursita survenita in urma unei lovituri.
Mai bine de 1 luna si jumatate am avut scurgeri de lichid (limfa) atat prin drena cat si dupa ce aceasta a fost scoasa. Lichidul nu mai curge acum dar am o durere destul de mare exact deasupra cotului (intr-un punct fix) cand intind mana sau cand o flexez mai mult.

Va rog frumos sa imi spuneti ce trebuie sa fac pentru a ma reface complet, ma asteptam ianinte de operatie ca recuperarea sa fie mai scurta.

Multumesc,

Alexandru Lita

Anonymous

Buna ziua
Soțul mea are bursita dar am observat de 2 zile ca are un punct alb de putini pe suprafață genuchiului care creste tot mai mult în fiecare zi
Oare ce trebuie sa facem?
Multumesc

Anonymous

Bună ziua din cauza unei lovituri am acum genunchiul drept umflat și pare sa crească în continuare
Lovitura este în partea de sus trecut de rotula
Poate fi ceva grav?

Anonymous

Buna ziua!
Am rugamintea de a ma indruma in privinta unor bursite netratate la timp. Sunt localizate la calcai,nu ma dor,iar in urma unei ecografii am constatat ca sunt vascularizate si cresc in dimensiuni. Mi s-a recomandat sa apelez la chirurgia plastica. Dumneavoastra ce parere aveti?

Anonymous

In urma cu 1 an am inceput sa am dureri la genunchiul stang. Am mers la un medic ortoped, care mia recomandat sa fac un RMN. Dupa ce am facut RMN revenind la medicul ortoped mia recomandat recuperare medicala. Durerile sau ameliororat dar in toamna anului 2017 au revenit iarasi. Nemai gasind medicul ortoped la care fusesem, am mers la ait medic ortoped caruia am aratat si acestuia RMN facut in 2017, spunand ca am bursita si a decis sa imi extraga lichidul de la genunchi. Precizez ca in perioada 07-02-2018 – 30-03-2018 mi sa extras de 6 ori lichd… Read more »

Anonymous

Buna.
Ma numesc Ioana, am 22 ani si am o problema de ceva vreme la genunchiul drept. Mi sa umflat genunchiul deasupra de rotulă foarte tare si ma doare. De multe ori nu pot sa imi indoi piciorul bine. Precizez ca de vreo 2 ani mi se intampla chestia asta. Tine vreo o saptamana si apoi totul revine la normal. Am fost si la medic si mi-a dat tratament pt guta fara a imi face nici o analiza. Am tinut tratamentul cum a zis doctorul dar fara nici un rezultat.
Ce sfat imi puteti da. Multumesc.

Anonymous

Multumesc!

Anonymous

Buna ziua, va rog sa ma ajutati, spunandu-mi ce sa fac! Acum 2 saptamani m-am aplecat sa iau ceva de jos si in urmatoarea zi s-a umflat genunghiul drept deasupra rotulei, dupa cateva ore s-a mutat pe laterala. In cel mai scurt timp rotula s-a marit in dimensiune, umflandu-se. O saptamana a f greu sa calc normal, nu ma durea, nu si-a schimbat culoarea, nu facea zgomot la mers, ci doar se umflase si era o stare de disconfort.Am dat o saptamana cu Lioton gel, nu si-a facut efectul, urmatoarea saptamana am dat cu un gel ce e folosit pt… Read more »

Anonymous

Buna ziua.Am fost operat de bursita la genunchiul stâng,ma simt bine, dar nu mai pot îndoi piciorul foarte tare.Pielea s-a lipit de rotula.Va rog sa-mi spuneti daca acest inconvenient se poate repara cu o altă operatie, sau prin exercitii repetate.Va multumesc

Anonymous

Buna ziua ,sper ca veti citi acest mesaj,m-am lovit la genunghi la servici si acum am o umflatura ,nu ma doare geloc cand apas e moale,este grav? ce pot face?

Anonymous

Bună ziua.Am o problema la genunchi (amândoi)nu se umfla foarte tare mă ține vreo 10 zile și uneori coboară durerea in glezne.imi spuneți cam ce ar putea fi?Mulțumesc .

51
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x