Osteocondrita disecanta este o problema care afecteaza genunchiul, in special extremitatea distala a femurului, sau mult mai frecvent decat extremitatea proximala a tibiei. O suprafata articulara afectata de osteocondrita disecanta nu se vindeca in mod natural. Chiar si cu interventii chirurgicale, osteocondrita disecanta, de obicei, duce la sechele la nivelul articulatiei afectate si determina alte afectiuni secundare, inclusiv artrita degenerativa si osteoartrita.
Acest articol va ajuta sa intelegeti:
• zona genunchiului in care se dezvolta afectiunea
• modul in care medicii diagnosticheaza problema
• ce optiuni de tratament sunt disponibile
Ce parte a genunchiului este afectata?
Osteocondrita disecanta apare mai ales la nivelul condililor femurali ai genunchiului. Fiecare genunchi are doi condili femurali, denumiti condilul femural medial (pe partea interioara a genunchiului) si condilul femural lateral (pe exterior). La fel ca cele mai multe suprafete articulare, condilii femurali sunt acoperiti de cartilaj articular. Cartilajul articular este o structura neteda, fara imperfectiuni, care permite oaselor unei articulatii sa alunece lin unul impotriva celuilalt.
Problema apare atunci cand cartilajul genunchiului se ataseaza de os. Zona de os de sub suprafata cartilajului este afectata, prin deteriorarea vaselor de sange ale osului. Fara fluxul sanguin, zona osoasa moare practic, se necrozeaza. Aceasta zona de os mort se poate vedea pe o radiografie, si este uneori mentionata ca leziune osteocondrala.
Leziunile apar de obicei in partea mediala a articulatiei care suporta cea mai mare parte din greutatea corpului, o zona care este sub stres constant si nu ofera suficient timp pentru a se vindeca natural leziunea care apare. Fiziologic organismul incearca sa repare tesutul osos afectat, dar incarcarea continua din timpul mersului perturba acest proces, care esueaza.Asta inseamna ca leziunile provoca dureri si probleme atunci cand mergeti pe jos si puneti toata greutatea pe genunchi.
Este mai intalnit cazul in care leziunile apar pe condilul femural medial, deoarece interiorul genunchiului suporta o greutate mai mare.
Cum se dezvolta aceasta afectiune?
Osteocondrita disecanta juvenila
Copiii in varsta de noua sau zece ani pot dezvolta aceasta conditie. Dar boala se comporta mult mai diferit la copii si, din acest motiv poarta un nume separat, osteocondrita disecanta juvenila, ceea ce inseamna osteocondrita disecanta la copii.
Osteocondrita disecanta si osteocondrita disecanta juvenila provoca acelasi tip de leziuni la genunchi, dar ele sunt boli diferite. La copilul care este in continua crestere, este foarte probabil ca leziunea sa se vindece. La adult oasele nu cresc, din acest motiv, tratamentul si prognosticul pentru cele doua tipuri de conditii pot fi foarte diferite. Multi medici cred ca osteocondrita disecanta juvenila este cauzata de stres repetat la nivelul osului in sporturi competitive, inca de la varste foarte fragede. Un program greu de antrenamente si competitii, pot stresa femurul intr-un mod care duce la osteocondrita disecanta juvenila. In unele cazuri, alte probleme musculare sau osoase pot provoca stres suplimentar si pot contribui la aparitia osteocondritei disecante juvenila.
Osteocondrita disecanta
Uneori osteocondrita disecanta juvenila nu este tratata sau nu se vindeca complet. Cand se intampla acest lucru, osteocondrita disecanta juvenila se dezvolta in osteocondrita disecanta. Osteocondrita disecanta poate aparea in orice moment de maturitate timpurie, dar cei mai multi pacienti sunt adulti sub 50 de ani. Cazurile de osteocondrita disecanta, care sunt prima oara diagnosticate in maturitate timpurie, probabil, au inceput ca osteocondrita disecanta juvenila.
Atunci cand o persoana dezvolta osteocondrita disecanta mai tarziu in viata, aceasta este, probabil, o problema noua. Medicii nu sunt siguri ce cauzeaza osteocondrita disecanta. Multi oameni care dezvolta osteocondrita disecanta nu au factori de risc specific.
Deoarece osteocondrita disecanta afecteaza suprafata articulatiei, afectiunea poate duce la osteoartrita. Daunele de la suprafata articulatiei afecteaza modul in care lucreaza articulatia. Ca o masina care nu are echilibru, in timp, acest dezechilibru poate duce la uzura anormala si leziuni in articulatie, practic apare artroza.
Simptome. Osteocondrita disecanta si osteocondrita disecanta juvenila prezinta aceleasi simptome. Simptomele initial sunt minime si se agraveaza cu timpul. Ambele probleme, de obicei, incep cu o durere usoara. Miscarea genunchiului devine dureroasa, si poate fi umflat si inflamat la atingere. In cele din urma, durerea devine atat de mare, incat pacientul evita sa puna greutate pe deplin pe acel genunchi, practic evita sa calce. Aceste simptome sunt destul de comune la sportivi. Acestea sunt similare cu simptomele de entorse.
Deoarece starea se inrautateste, zona de os care este afectata se poate prabusi, provocand o crestatura in suprafata neteda a articulatiei. Cartilajul aflat corespunzator zonei osoase afectate, se desprinde ca un corp strain in articulatie.. Acest lucru poate provoca un sentiment de ruptura atunci cand articulatia genunchiului se misca peste zona lezata. Zona moarta de os poate deveni de fapt, detasata de restul femurului, formand ceea ce se numeste un corp liber. Acest organism liber poate pluti in interiorul articulatiei genunchiului si poate bloca articulatia.
Cum identifica doctorii aceasta problema ?
Medicul dumneavoastra va va pune multe intrebari despre istoricul medical. Veti fi intrebat despre simptomele dvs. curente, si despre alte probleme de genunchi sau articulatii pe care le-ati avut in trecut. Medicul dumneavoastra va examina apoi genunchiul dureros prin palpare si miscare.
Vi se poate cere sa mergeti, sa va miscati, sau sa intindeti genunchiul. Acest lucru poate fi dureros, dar este important ca medicul dumneavoastra sa stie exact unde si cand doare genunchiul. Medicul dumneavoastra va cere, probabil, o radiografie a genunchiului. Cele mai multe leziuni de osteocondrita disecanta vor aparea pe o radiografie a genunchiului. Daca nu, medicul dumneavoastra va poate sugera un RMN, care foloseste undele magnetice, pentru a arata tesuturile moi ale corpului. Cu acest aparat, medicii sunt capabili sa creeze imagini tridimensionale ale articulatiei genunchiului si sa vada anatomia acestuia, si orice fel de leziuni, foarte clar. Aceste teste pot ajuta medicul sa determine gradul de deteriorare al osteocondritei disecante, si sa excluda alte probleme.
Tratament. Multe cazuri de osteocondrita disecanta juvenila pot fi vindecate cu un tratament atent. Osteocondrita disecanta nu se va vindeca complet, probabil, dar poate fi tratata. Exista doua metode de tratare a osteocondritei disecante juvenile: tratament nechirurgical pentru a ajuta la vindecarea leziunilor, si chirurgical. Chirurgia este, de obicei, singurul tratament eficace pentru osteocondrita disecanta.
Tratamentul nechirurgical
Tratamentul nechirurgical ajuta in aproximativ jumatate din cazurile de osteocondrita disecanta juvenila. Scopul este de a ajuta la vindecarea leziunilor, inainte ca femurul sa se opreasca din crestere. Chiar daca testele imagistice arata ca s-a oprit deja cresterea, de obicei merita incercat tratamentul nechirurgical. Cand aceste tratamente au rezultate, genunchiul este la fel ca nou, si nu sunt semne ca osteocondrita disecanta juvenila duce la artrita. Tratamentul nechirurgical pentru osteocondrita disecanta juvenila poate dura 10-18 luni. In acest timp, este esential sa nu mai faceti tot ceea ce cauzeaza dureri la genunchi. Acest lucru inseamna incetarea exercitiilor si sportului.
Este posibil sa fie recomandata utilizarea de carje pentru cateva luni, atunci cand simptomele sunt prezente. Atunci cand simptomele genunchiului se diminueaza, puteti incepe sa faceti cateva exercitii care nu implica plasarea intregii greutati pe picior. Exercitiile trebuie sa fie facute cu atentie si nu trebuie sa provoace nici o durere. Pacientii lucreaza de multe ori cu terapeuti fizici pentru a dezvolta un program de exercitii.
Medicul dumneavoastra va vrea sa vada ce se intampla in interiorul genunchiului si ar putea sugera teste suplimentare in cazul in care simptomele se schimba. Acest lucru poate include noi raze X, RMN sau o scanare de os, daca simptomele dumneavoastra justifica teste suplimentare. Chiar si in osteocondrita disecanta juvenila, poate fi necesara in cele din urma o interventie chirurgicala. In cazul in care leziunea a devenit atat de rea incat se desprinde total sau partial de os, tratamentul nechirurgical nu va functiona.
Chiar si cu tratament, unii pacienti continua sa aiba simptome. Unii pacienti care sunt prea aproape de stoparea cresterii oaselor nu pot beneficia de tratament nechirurgical. Atunci cand aceste probleme se dezvolta, chirurgul poate sugera interventia chirurgicala.
Tratamentul chirurgical
Daca leziunea devine total sau partial detasata, este nevoie de o interventie chirurgicala pentru a elimina corpul liber sau pentru a-l fixa in loc. Chirurgul va avea nevoie sa adune o multime de informatii cu privire la problema dvs., inainte de interventia chirurgicala.
Acest lucru poate necesita CT, radiografii sau RMN. Chirurgul dvs. poate utiliza un artroscop, o camera video mica introdusa in genunchi, pentru a vedea genunchiul inainte de a face o interventie chirurgicala mai ampla. Aceste teste sunt importante, deoarece medicul dumneavoastra trebuie sa stie locatia exacta si dimensiunea leziunii, pentru a determina ce fel de operatie va functiona cel mai bine.
Metoda artroscopica
In unele cazuri, chirurgul va putea folosi artroscopia pentru a face o interventie chirurgicala. Daca artroscopa poate fi utilizata, procedura necesita incizii mult mai mici, fata de o interventie chirurgicala deschisa. Acest lucru poate reduce timpul necesar pana cand genunchiul poate fi miscat, si puteti efectua exercitii. Operatia consta in foraje de revascularizare a regiuni osteo-cartilaginoase.
Metoda deschisa
Este nevoie de o interventie chirurgicala deschisa atunci cand chirurgul nu poate obtine o imagine a intregii leziunii, atunci cand nu este clar modul in care fragmentul s-ar potrivi cel mai bine in os, sau atunci cand ar fi prea dificil sa inlocuiasca fragmentul folosind o metoda artroscopica. O interventie deschisa necesita de obicei incizii mai mari decat interventia chirurgicala artroscopica, pentru a permite chirurgului sa vada in genunchi si pentru a efectua operatia.
Reparare de fragment
Daca fragmentul osos liber este intr-o zona a osului purtatoare de greutate, chirurgul va incerca sa-l puna la loc, daca este posibil. Chirurgul poate folosi ace de metal mici sau suruburi pentru a fixa fragmentul in loc. Acest lucru se dovedeste uneori dificil.
Fragmentul deteriorat de multe ori nu se mai potriveste perfect in os. In ciuda dificultatilor, reatasarea fragmentului in general, are rezultate mai bune asupra functionarii genunchiului, decat eliminarea sa. Genunchiul dvs. nu va fi la fel de bun, dar un plan atent de exercitii si de ingrijire, va poate ajuta sa folositi genunchiul din nou, fara durere.
Transplant cu alogrefa
In cazuri rare, leziunea trebuie sa fie eliminata dintr-o zona care suporta greutate. Chirurgul dvs. poate incerca sa umple gaura folosind alogrefa. Alogrefa este un transplant real de oase si cartilaje in genunchi, de la un donator. In acest caz, materialul osos este transplantat in gaura lasata in os. Alogrefe pot fi de mare succes in refacerea functiei genunchiului.
Autogrefa osteocondrala
Autogrefa este o procedura de recoltare si folosire de tesut din corpul propriu al pacientului. Locul din care este luata grefa este numit site-ul donator. In acest caz, chirurgii extrag o cantitate mica de os (osteo) si cartilaj (condral) de pe site-ul donator pentru a le pune in leziune. De obicei, siteul donator pentru aceasta procedura este pe suprafata articulara neportanta a genunchiului afectat. Chirurgii sunt atenti, si iau grefa dintr-un loc care nu va provoca probleme, de obicei, de pe marginea de sus si din afara cartilajului genunchiului. Chiar si asa, oamenii prezinta uneori probleme in jurul site-ul donator. Chirurgii au rezultate bune cu aceasta operatie, dar este o provocare.
Implantare de condrocite autologe
O noua tehnologie numita implantare de condrocite autologe este in prezent in curs de dezvoltare. Aceasta implica utilizarea de celule cartilaginoase (condrocite), pentru a ajuta la regenerarea cartilajului articular. Aceasta tehnologie arata promitator pentru tratarea osteocondritei disecante si osteocondritei disecante juvenile, dar este inca la nivel experimental.
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Reabilitarea nechirurgicala
Scopul reabilitarii nechirurgicale este de a va ajuta sa invatati modalitati de a proteja zona de cartilaj afectata, imbunatatind in acelasi timp miscarea si puterea genunchiului. Ati putea fi sfatuiti sa evitati activitati sportive sau munca grea, pana la opt saptamani. Exercitiile in bazin va ajuta sa ramaneti flexibil si in forma, protejand in acelasi timp genunchiul. Medicul dumneavoastra v-ar putea sfatui sa lucrati cu un terapeut fizic, timp de patru pana la sase saptamani. Exercitiile de miscare si de stretching sunt folosite pentru a imbunatati miscarea genunchiului.
Dupa operatie
Daca aveti o interventie chirurgicala, chirurgul va poate recomanda sa utilizati un aparat cu miscare pasiva continua dupa operatie, pentru a ajuta genunchiul sa se miste si pentru a atenua rigiditatea in articulatie. Cu exceptia indepartarii artroscopice a unui corp liber, pacientii sunt instruiti sa evite punerea de greutate pe picior pana la sase saptamani. Acest lucru ofera timp zonei pentru a se vindeca.
Multi chirurgi vor recomanda pacientilor sa faca kinetoterapie, dupa o interventie chirurgicala la genunchi pentru osteocondrita. Primele cateva tratamente de terapie fizica sunt concepute pentru a ajuta la controlul durerii. Exercitiile sunt alese pentru a ajuta la imbunatatirea miscarii genunchiului si pentru a obtine muschi tonifiati si activi din nou. In mod ideal, pacientii vor putea sa-si reia activitatile lor si stilul de viata anterior. Unii pacienti pot fi incurajati sa modifice activitatile fizice, in special in cazul in care a fost utilizata alogrefa.
Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Sanador, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Sanador. Pentru programari sunati la numarul 0786602299 sau la 0755055216.
Buna ziua. Am un baietel de 10 ani care a fost diagnosticat cu osteocondrita disecanta condil femural extern. Precizez ca el facea sport de performanta, tenis de camp, cu antrenament in fiecare zi in ultimii 2 ani, tenis face de 4 ani. Am facut prima data radiografie dupa care am fost trimisi la IRM.Primul IRM l-am facut la aparatul musculoscheletal fara substanta de contrast, dupa rezultat am fost trimisi sa mai faca un IRM cu substanta de contrast. Am atasat mai jos rezultatul ultimului IRM. In speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat medical sau chiar cu o programare… Read more »
Buna ziua. Rezultatul RMN-lui este unul imbucurator din perspectiva evolutiei acestei afectiuni, adica este un stadiu in care cartilajul articular este continuu, este in pozitie normala…caracteristici esentiale. Tratamentul acestei afectiuni este eminamente chirurgical si consta in foraje decompresive, de revascularizare a zonei necrozate: artroscopic, se fac cu ajutorul unei brose subtiri(1,6 mm) cateva gaurele prin cartilajul si osul afectat, pana in osul sanatos. Astfel zona se revascularizeaza cu sanse de vindecare completa, foarte mari. Un tratament adjuvant la cel chirurgical este terapia cu oxigen folosita in necroza osoasa. Pentru programare la consultatie sunati la nr 0786602299. O zi buna! Dr.… Read more »
Buna ziua , as dori sa imi dati si mie o parere si un sfat , domnule doctor !
Intr-o zi , am jucat fotbal pe un teren sintetic … de ceva timp aveam niste dureri … ale tibiei..cam 2 degete sub genunchi , locul acela unde este mai proeminenta tibia , puteam alerga…dar dintr-oi data , cand am incercat sa "franez" alergarea … am simtit o intepatura in acel loc…neputand sa mai joc de durere. iar acum simt aceeasi durere si la genunchiul celalalt !
Buna ziua. Acea proeminenta se numeste tuberozitatea tibiei si este locul unde se insera tendonul rotulian. Practic teoretic ati facut o tendinopatie rotuliana, adica o inflamatie a acelui tendon. Mergeti sa faceti o ecografie de genunchi. Succes!
Buna ziua,domnule doctor! Am 16 ani si am fost diagnosticata cu osteocondrita condil femural intern. As dori sa stiu cat este de grav si ce imi recomandati sa fac.
Buna ziua.
Tratamentul este eminamente chirurgical si are sanse de reusita mai mari in stadiile incipiente.
Consta in stadiile I-II ale bolii in foraje artroscopice de revascularizare a zonei afectate (gaurele are se dau in zona lezata, miniinvaziv).
Daca leziunea este neglijata, atunci tratamentul este mult mai complicat.
Numai bine!
Buna seara, dl Doctor! Tocmai ce am facut un RMN la gegenunchiul drept si pe rezultat scrie ca am un fragment osos detasat la rotula. Imi puteti spune va rog mai exact ce inseamna si ce tratament trebuie sa urmez?? Va multumesc!
Buna ziua.
Nu va pot sfatui fara sa veniti la o consultatie pentru ca trebuie sa vad neaparat RMN-ul.
Numai bine!
Dg. RMN:osteocondrita disecanta condiliana interna femurala gr. 2Leziune de menisc intern gr.doi de uzura.Sinovita secundara Operatie pt.varice orto
statice in urma cu o luna .(la acelasi genunchi).Dupa operatie durerea scade in intensitate’mai putin la urcat scari.Va rog se-mi dati posibilitati de tratament.Va multumess
Buna ziua. Osteocondrita are o stadializare. Exista mai multe tipuri de tratamente in functie de stadializarea bolii.
Nu pot sa va raspund pentru ca nu stiu acest amanunt.
Numai bine!
Buna ziua , Am fost operat artroscopic in urma operatiei am fost diagnosticat: -Condromalacie secundara grad 4 trohlee si condil femural extern genunchi -operat (stabilizare leziuni condrale si microfracturi) -corp strain intraarticular-operat (excizie) -sindrom aderential infrapatelar extern genunchi operat (rezectie ) -osteofit infrapatelar intern genunchi-operat (rezectie osteofit) -leziune partiala ligament incrucisat anterior -operat(stabilizare) Mentionez ca si un istoric ca in 2005 am suferit un traumatism , iar in 2007 am fost operat artroscopic de ruptura de menisc. Ce trebuie sa fac pe mai tarziu?Ajung cu siguranta la proteza?Voi avea o viata normala? Am 27 ani si trebuie sa imi continui… Read more »
Buna ziua. Diagnosticele nu sunt foarte prietenoase.
Faptul ca ati avut un traumatism, 2 interventii sunt factori agravanti fara disutii.
Interventia realizata este foarte bune, si va da o speranta reala de a amana acest deznodamant, fara a putea aproxima cand se va ajunge si daca se va ajunge la o protezare. Va sfatuiesc sa faceti infiltratii cu PRP, cel putin 3 in perioada urmatoare (autotransfuzie cu trombocite) – va ajuta foarte mult cu regenerarea articulatiei.
Numai bine!
Buna ziua! In urma cu 2 saptamani am fost operata de leziune de condil drept si de leziune de menisc cu ajutorul artroscopului. Doctorul care a facut interventia a decis ca este mai bine sa puna la loc acel fragment de cartilaj cu ajutorul a 2 ace absorbabile (precum desenul de mai sus). Initial, inainte de operatie (mai precis 3 saptamani jumate) am facut o asa-zisa entorsa la antrenament la karate, iar un alt medic la care am fost initial si care mi-a citit RMN-ul, a decis ca nu este nevoie de operatie, ci doar de gimnastica medicala. Zis si… Read more »
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa urmati sfaturile medicului curant.
Legat de interventie: indicatia a fost foarte corecta, iar sansele de vindecare sunt mari.
Numai bine!
Buna ziua. Sunt operata de osteocondrita disecanta la genunchiul drept de 3 saptamani jumatate. Mentionez ca bucata de cartilaj a fost pusa la loc cu ajutorul unor fire absorbabile. Doctorul mi-a spus sa stau 6 saptamani cu orteza, dintre care 4 nu am voie sa calc pe el, sa ma sprijin. Problema este ca astazi am coborat cu carjele scarile si, din cauza ca a nins, era cam umed. Mi-a alunecat o carja si am pus piciorul operat brusc in pamant din cauza dezechilibrului. Nu am simtit durere puternica, ci o durere care mi-a strapuns asa dintr-o data piciorul, dupa… Read more »
Buna ziua.
Nu imi pot da seama daca totul este ok sau nu.
Nici medicul nu prea are cum sa realizeze asta, sincer.
Este destul de complicat. Un RMN ar ajuta mai mult.
Numai bine!
Buna seara. Sunt operata de exact 8 saptamani de acest tip de traumatism + leziune de menisc. Problema mea este urmatoarea: am inceput kinetoterapia acum 4 saptamani, iar de 2 saptamani am liber la orice tip de exercitiu, insa eu am o flexie de doar 60 de grade. Piciorul meu este foarte rigid, si nici cu forta cu dureri insuportabile tot nu vrea. Stagnez si nu e bine. Ce imi recomandati sa fac? Ar trebui sa fac si alt tip de recuperare? Fac exercitii in pat pentru muschi si cateva in picioare (mini-genuflexiuni si fandari) cat imi permite flexia, insa… Read more »
Buna ziua.
Am inteles ca ati inceput recuperarea dupa 4 saptamani de la operatie…ceea ce a dus la aceasta rigiditate articulara.
Trebuie sa continuati inca 2-4 saptamani kinetoterapia, iar daca situatia nu se remite, genunchiul trebuie reoperat.
Numai bine!
Fac tot ce imi sta in putinta in concordanta cu sfaturile kinetoterapeutului meu. Lucrez pana durerea este insuportabila, si nu vad progrese. Sunt in vacanta, iar eu fac recuperarea in Brasov fiindca acolo fac facultatea, iar medicul mi-a spus sa nu merg in alta parte, ci sa fac exercitiile curente pe perioada vacante de aprox. 3 saptamani. Mi se pare ca stagnez si ca nu e bine deloc.. ce pot eu sa fac mai mult de atat? lucrez cate 2 ore de 2 ori pe zi, iar cand ajung cu flexia la punctul mort mi se duce toata durerea pe… Read more »
Buna ziua.
V-am spus, daca nu reusititi in urmatoarea perioada de 3 saptamani sa progresati, genunchiul trebuie reoperat pentru ca s-au format aderente si nu puteti recupera doar prin kinetoterapie. Dar aveti sanse mari sa recuperati muncind la inetoterapie mult.
Discutati cu medicul curant.
Numai bine!
Bună ziua
Am o durere la genunchi am făcut un rmn și zice rezultat (semnal discontinuu LIA cu unghi de inserție tibia sub 25 grade
Imagine liniara în hipersemnal PD la nivelul cornului posterior -menisc intern, aspect racemos,cu atingerea suprafețelor articulare
Arii fluu în hipersemnal PD la nivelul corticala epuizare tibio-femurale(adiacente), edem osos post-contuziv
Cantitate abundenta se lichid intraarticular
Concluzii
Leziune cronica completa LIA
Leziune cronica menisc intern grad 3
Osteocondrita tibio-femurala
Bursita
Vă mulțumesc. 0730469782
Buna ziua. Aveti nevoie de interventie chirurgicala: ligamentoplastie. In aceasta interventie se rezolva si problemele secundare existente in articulatie. Pentru informatii legate de operatie, si programare la consultatie: Carmen Bulboaca 0732717947. Numai bine!
Buna ziua. M-am operat artroscopic de osteocondrita disecanta condil drept femur in noiembrie 2015 prin insertie cu pini resorbabili. S-a reintervenit in februarie 2016 pentru a vedea daca s-a lipit totul acolo cum trebuie si asa a si fost. Recuperarea a durat foarte mult fiindca am si inceput kineto destul de tarziu, avand in vedere sfaturile medicului de a sta mai mult ca sa se lipeasca bine zona. Ideea e ca eu am in mod normal hiperextensie la celalalt genunchi (adica se duce in spate cu inca vreo 5 grade -sper sa nu zic vreo prostie- fata de normalitate), iar… Read more »
Buna ziua. Sincer nu cred ca dupa atat timp veti mai avea progrese la recuperare. Cam asta este maxim ce se poate obtine!!!
Buna ziua dr doctor,am si eu un copil de 7ani care sa lovit la genunche cu cateva luni in urma dar a ramas cu durerea care a reapaarut la mers pe bicicleta si dupa doua ecografii doua radiografii am ajuns la RMN unde este diag Usoara condrita femurala ,dar copilul ia nurofen si local alee gel dr aproape 3saptamani si durerile sunt la fel mai ales noaptea .Ce ne sfatuiti sa facem ca sunt foarte speriata pt copil!Multumesc mult!
Buna ziua. Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la un ortoped de copii. Numai bine!
Buna ziua domnule doctor.am si eu o nelamurire.sun diagnosticat cu osteocondrita disecanta si am avut si interventie chirurgicala unde mia dat niste gaurele pt ca nu mai ajungea lichidul la os.si acum probabil de la statul in picioare datorita locului de munca si sportului (fotbal) mi se umfla ghenunchiul si in spatele lui cand ma aplec ciuciu mici mi se intareste muschiul foarte tare si e dureros rau..spunetimi va rog.ce urmeaza sa fac??? Cu multa stima
Buna ziua. Va sfatuiesc sa faceti un RMN de control ca sa stim exact daca s.a vindecat sau nu afectiunea.
In functie de asta putem sa continuam discutia.
Numai bine!
Buna seara, Nu stiu daca mai raspundeti intrebarilor adresate pe acest site, dar incerc totusi… Am un baiat de 14 ani, care in urma cu approx.2 luni a suferit o entorsa datorata unei cazaturi dupa care si-a revenit cu tratament local ( sindolor gel ), analgezice si repaus. Acum doua saptamani in urma unei sarituri/miscari bruste si-a lezat acelasi genunchi si nu poate sa-l mai indrepte, desi dupa un repaus de 10 zile nu mai acuza dureri cand merge, totusi nu isi poate indreta total piciorul, merge cu genunchiul indoit.Am facut radiogafii insa medicul ne-a recomandat si un RMN.Azi am… Read more »
Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala absoluta cu reconstructia zonei osoase infarctizate.
Numai bine!
Buna seara! In urma unei cazaturi, am ramas cu dureri mari la genuchiul drept. Rezultat IRM( 6 Noiembrie 2017)- Hipersemnal STIR la nivelul condilului femural intern, cu sechestru osos de 1, 5 cm. Integritatea ligamentelor colateral lateral, medial, tract ilio-tibial, incrucisat anterior si posterior. Leziune corn anterior si posterior menisc extern, corn posterior menisc intern. Fara modificari la nivelul cartilajului articular. Cantitate minima de lichid in cavitatea sinoviala. Chist popliteu de 4, 8 cm. Concluzii: Osteonecroza condil femural intern, cu sechestru osos nedetasat. Leziune corn anterior si posterior menisc extern, corn posterior menisc intern. Bursita minima. Radiografie genuchi( 09 Ianuarie… Read more »
Buna ziua.
Da este nevoie de interventie chirurgicala pentru foraje de revascularizare si fixarea sechestrului.
Numai bine!
Bună ziua! Am fost diagnosticata cu osteocondrita disecanta condil femural intern grad 4 și operată acu o săptămână (microfracturi și hyalofast). Vă rog să.mi spuneți ce știți despre reușita intervențiilor cu hyalofast , nu am găsit informații în limba română. Mulțumesc mult!
Buna ziua.
Interventia este una dintre cele mai performante.
Numai bine!
Buna ziua, in urma cu sase saptamani am fost operata artroscopic de osteocondrita disecanta la genunchi as dori sa imi spuneti cam cat dureaza perioada de recuperare mentionez ca in aceste sase saptamani nu am calcat pe acest picior. Cand as putea sa incep sa conduc masina ?
Buna ziua.
Recuperarea completa dureaza in medie 4 luni dar depinde cu cine faceti recuperare.
Numai bine!
Buna ziua, Am fost diagnosticata cu necroza aseptica de condil femural genunchi drept ,partea exterioara,am fost sfatuita sa stau 3 luni in carje apoi sa fac din nou RMN,asa am facut.,din intamplare alt medic a vazut RMN-ul si a zis ca inca nu l-a prins necroza si mi-a dat 12 fiole Bifosfonal 100 ,un program pe un aparat de magnetoterapie.Am stat si 6saptamani ib carje si am urmat si tratamentul.Nu ma mai durea nimic,am folosit piciorul,la 2 sapt dupa tsrminarea tratamentului a inceput sa ma doara.Nu ca inainte,ma pot pune pe el dar parca simt ceva.Sa fac un nou RMN?… Read more »
Buna ziua.
Faceti un nou RMN si terapie hiperbara la Constanta. Numai bine!
Buna ziua
Băiatul meu de 11 ani e diagnosticat cu osteocondrita disecanta juvenila asta după efectuarea unui rmn….iar medicul la care am fost in prima faza ia extras sânge de pe vena și ia introdus plasma in genunchiul afectat.Ce spuneți e ok acest tratament?Va mulțumesc!
Buna ziua.
Este, dar tratamentul de baza consta in lipsa incarcarii pe picior 6 saptamani. Restul ca infiltratia si fizioterapia sunt tratamente adjuvante.
Numai bine!
Buna ziua.In urma unei lovituri la genunchi,in urma cu 5 ani,2013,fratele meu,a avut dureri.A efectuat un RMNin anul 2016,iar rezultatul este osteocondrita disecanta condil femural medial stadiul 3.Discreta hidartroza.Fragment necrotic osos 17mm diametrul antero-posterior ce prezinta semnal neomogen.Suprafata articulara femurala este neregulat conturata,sclerotica,cu mica lipsa de substanta osoasa pe fata laterala a condilului.Cartilajul de acoperire prezinta grosime modificata si semnal alterat neomogen,cu persistenta unui mic flap condral lateral.A stat in carje 2 luni cu tratament din strainatate.L-a reluarea mersului durerile au fost mai mici,insa in ultima vreme durerile sunt aproape insuportabile.Ce este de facut in acest caz?Multumesc.Mentionez ca are 17… Read more »
Buna ziua.
Are indicatie chirurgicala, de fixare cu suruburi a fragmentului afectat.
Numai bine!
Buna ziua,baiatul meu are 15 ani,osteocondrita disecanta gradul 4.Ce se mai poate face?
Buna ziua.
Cazul este eminamente chirurgical, dar depinde de aria de osteocondrita.
Numai bine!
Buna seara!acum o lună de zile am simtit o durere puternica la genunchi, in urma unui Rmn recomandat de medic , diacnosticul este osteocondrita disecanta a condilului intern.Doctorul mi-a spus că fractura este de mai mulți ani si ca este posibil sa nu se mai sudeze daca intervine chirurgical(artroscopic),a evitat sa-mi dea o soluție.ce imi recomandați?Este atat de grav?exista posibilitatea ca si glezna sa ma doară tot din cauza genunchiului?va multumesc!daniela -17ani
Buna ziua. Tratamentul depinde de stadiul osteocondritei. Daca fragmentul nu e desprins, trebuie fixat cu 1 sau 2 suruburi Herbert.
Daca e desprins, trebuie fie refixat, fie mozaicplastie.
Numai bine!
Buna ziua
Am un băiețel de 12 ani și a fost diagnosticat cu OSTEOCONDRITA DISECANTA JUVENILA
Am consultat un medic am făcut RMN iar după acest rmn sa pus acest diagnostic
Am fost îndrumați să cumpărăm o seringa iar cu aceasta ia tras sânge din brat la centrifugat și ia introdus plasma in acel genunci
După 6 luni am repetat RMN-ul am fost din nou la medic și ne-a spus că e in spre bine ….
Pe mine m-ar interesa daca poate sa facă sport sau când ar putea face
Vă mulțumesc!
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta ca nu stiu ce inseamna „inspre bine”. Va sfatuiesc sa discutati cu medicul dstra.
Numai bine!
Buna ziua, La sfarsitul lunii august in urma unei accidentari suferite la alergat, am facut un rmn unde am primit ca diagnostic osteocondrita disecanta condil femural intern stadiul 4, am facut o intervenție chirurgicală cu implant osteocondral Maioregen. Sunt in săpt 5 postoperator, inca nu calc pe picior dar in momentul cand execut exercitiile de recuperare in anumite pozitii ale piciorului si nu de fiecare data resimit acea durere acută scurta pe care am resimtit-o in momentul accidentarii, genunchiul inca este tumefiat si in momentul in care execut mișcarea de flexie, uneori simt in articulate ca ar tine ceva. Voiam… Read more »
Buna ziua.
Operstia este f f f buna, implantul este unul extrem de calitativ.
Simptomele sunt normale. Aveti incredere.
Numai bine!
Buna ziua, femeie, 51 ani, 120kg. In urma așezării pe vine, a aparut o durere la genunchi care a fost diagnosticata cu condromalacie de condilv femural grad 4. Se intervine cu injectie cu plasma si repaos cat mai mult, gheata si antiinflamatoare, raze ultrascurte, laser si ultrasunte. Recomandarile sosesc din 3 direcții: Una este de injecție cu maduva la o clinica din Franta( medic chirurg ortoped care profeseaza acolo) Una sugerează interventie artroscopica cu razuirea fragmentului si sondarea osuluil(medic chirurg ortoped român) Una sa stau linistită ca nu conteaza cartilajul ,iar dupa fizioterapie sigur se rezolvă (medic reumatolog) Accidentul a… Read more »
Buna ziua.
Indicatia medicului ortoped roman are cele mai bune rezultate. Si trebuie sa slabiti neaparat.
Numai bine!
Buna seara, as avea nevoie de o parere a umui profesionist: Am un baietel de 10 ani si 8 luni care practica fotbal la nivel ridicat (multe antrenamente si multe meciuri) si dupa ce a resimtit dureri la genunchiul stang am facut un RMN in care scrie: Fine eroziuni osoase la nivelul zonei posterioare a condilului femural medial; decolari condrale parcelare cu traiect milimetric la acest nivel; edem condral in adiacenta- ansamblu de modificari suspect pentru osteocondrita disecanta; necesita corelatie clinica. Fara alte anomalii de semnal la nivelul segmentelor osoase scanate. Cartilaje articulare fara alte modificari notabile de grosime, semnal… Read more »
Buna ziua.
Cf RMN.lui trebuie sa ia repaus de la fotbal 12 saptamani, sa nu calce 6 saptamani, sa faca fizio si kinetoterapie, si terapie hiperbara.
Numai bine!
Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care ar fi conduita terapeutica cea mai potrivita pentru situatia mea. In afara datelor din RMN/12 dec 2019 adaug: Am 61 de ani/ 64 kg. Am avut un traumatism (dubla entorsa) in urma unui accident in 2003, urmat de o situatie de fragilitate fluctuanta a genunchiului stang in decursul anilor. In oct 2019 am avut dureri bruste, severe cu mobilitate afectata, fara sa fi intervenit nici un incident: lovitura, efort intens. Dupa 2 saptamani de mers cu carje, gheata, picior ridicat am inceput sa merg. Am facut fizioterapie si kinetoterapie. Acum durerile sunt… Read more »
Buna ziua.
Cf RMN.ului nu aveti indicatie chirurgicala, ci de a face terapie diamagnetica, o procedura de recuperare medicala.
Numai bine!