Leziunile cartilajului articular (condromalacia)

a8Cartilajul articular este tesutul care reprezinta cheia functionala a articulatiilor sinoviale. Acesta variaza în grosime, densitate celulara si compozitia matricei atât între diferite articulatii cât si în cadrul aceleiasi articulatii. Oricum, toate articulatiile sinoviale contin cartilaj articular alcatuit din aceleasi componente si care îndeplineste acelasi rol. Proprietatile care îl fac remarcabil si unic sunt rezistenta sa deosebita la presiune, marea rezistenta la uzura (durabilitatea) si capacitatea de a distribui presiunea atât pe suprafata cât si consecutiv pe o mai mare arie a osului subcondral. Nici un material sintetic nu reproduce aceste  proprietati pe o perioada atât de mare de timp (durata vietii).

       n3 n2

Cartilajul articular este compus din condrocite care se gasesc într-o structura organizata de colagen, proteoglicani, alte proteine, ioni si apa ce formeaza matricea.

Macroscopic, cartilajul articular matur apare ca un tesut neted, alb, lucios, care rezista deformatiilor. Grosimea a11cartilajului articular este de aproximativ 2 – 5 mm, integritatea structurala a acestuia este mentinuta de condrocite. Cartilajul articular nu contine vase de sânge si nici nervi.Exista o concordanta semnificativa intre volumul (grosimea) cartilajului si pensarea spatiului articular pe radiografiile conventionale in cazul artrozei. Degenerarea cartilajului articular cu pierderea structurii si functionalitatii acestuia precum si modificarile articulatiei sinoviale care decurg din aceasta genereaza durere si pirderea functiei normale a articulatiei. Durerea si scaderea mobilitatii articulare sint printre cauzele cel mai frecvente de morbiditate a populatiei adulte si virstnice.

Cel mai frecvent degenerarea cartilajului articular se manifesta ca osteoartroza, care poate fi primitiva (idiopatica), dar poate fi si urmarea traumatismelor sau a bolilor reumatismale inflamatorii care distrug suprafata articulara, generind osteoartroza secundara.

a1 a2

Reactia de reparare si regenerare dupa degradarea posttraumatica sau degenerarea cartilajului articular matur este minima, tesutul cartilaginos neavind capacitatea de a repara prin restitutio ad integrum alterarile structurale odata aparute.  Aceste observatii au contribuit la interpretarea cartilajului articular ca fiind un tesut inert de rezistenta la presiune, similar cu polietilena si metalul, si ca degenerarea cartilajului aparuta odata cu virsta este rezultatul incarcarii mecanice a acestuia cu pierderea ireversibila a integritatii structurale si a proprietatilor mecanice ale acestuia.

a6In consecinta, pentru a se preveni degradarea cartilajului nu se poate face aproape nimic in afara de a limita incarcarea mecanica a acestuia, si deci, cel mai adecvat tratament pentru degradarea avansata a cartilajului este artroplastia cu inlocuire suprafetelor articulare degradate. Un alt punct de vedere fata de cel prezentat mai sus este acela ca, tesutul cartilaginos nefiind inert, este capabil intr-o oarecare masura de reparare si regenerare, astfel ca incarcarea articulara nu va duce inevitabil la artroza, si deci, exista posibilitatea efectuarii unui tratament care sa restaureze cel putin partial si in anumite cazuri integritatea cartilajului articular.

a4Cartilajul articular sufera procese de degradare ca urmare a agresiunii a numerosi factori: mecanici, metabolici, vasculari, genetici. Agresiunea mecanica poate fi urmarea unui singur traumatism de energie inalta sau a unor incarcari excesive repetate si prelungite ale articulatiei. Aceste traume ale cartilajului produc trei tipuri de leziuni: microleziuni ale condrocitelor si matricii fara leziuni vizibile ale suprafetei cartilajului, fracturi condrale cu lezarea pe diferite adincimi a cartilajului pina la zona de cartilaj calcificat si fracturi osteocondrale care se extind pina in osul subcondral. Fiecare dintre aceste tipuri de leziuni prezinta o evolutie si un tip de reparare particular.

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Sanador, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Sanador.  Pentru programari sunati la numarul 0786602299.
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasa un comentariu ⇒