• 31 Mar 2014
 • Raspunsuri: 78
 • Vizualizari: 8.928

Ligamentele colaterale sunt situate in partile laterale ale genunchiului, atat medial cat si lateral. O leziune a acestor ligamente implica, de obicei, o forta semnificativa, cum ar fi o cadere la schi, sau un impact direct in partea laterala a genunchiului sau gambei.

Anatomie – Unde sunt situate ligamentele colaterale, si ce fac ele ?

Ligamentele colaterale sunt benzi dure de tesut fibros care se intind intre extremitatile osoase la nivelul articulatiei genunchiului. Exista doua ligamente colaterale, unul pe fiecare parte a genunchiului, care stabilizeaza genunchiul in plan frontal. Ligamentul colateral medial ( LCM) se afla pe partea mediala a genunchiului, iar ligamentul colateral lateral ( LCL ) se gaseste pe partea opusa a genunchiului. Ligamentele colaterale lucreaza impreuna cu ligamentul cruciat posterior ( LCP ) pentru a limita miscarea excesiva de extensie a tibiei pe femur. Cand partea laterala ( marginea exterioara ) a capsulei este afectata, LCM reduce instabilitatea rotatorie antero-laterala. Cu alte cuvinte, LCM actioneaza si ca un stabilizator al miscarilor de rotatie. Instabilitatea rotatorie antero-laterala inseamna ca exista prea multa rotatie a tibiei, in raport cu femurul ( osul coapsei ).

c1In cazul in care un traumatism foarte puternic,  ele se pot rupe. Ruptura poate sa apara in mijlocul ligamentului, sau poate avea loc unde ligamentul colateral seinsera pe os. In cazul in care forta accidentului este suficient de mare, alte ligamente pot fi, de asemenea, rupte. Cea mai comuna combinatie este o ruptura de LCM si ruptura  ligamentului incrucisat anterior. Ligamentul incrucisat anterior trece prin centrul genunchiului, si controleaza antemiscarea  tibiei in raport cu femurul. Leziunile ligamentului colateral medial sunt mai frecvente decat leziunile ligamentului colateral lateral, dar un LCL rupt are o sansa mai mare de a provoca instabilitate in genunchi. Un motiv pentru aceasta este faptul ca partea de sus a tibiei ( denumit platou tibial ), in apropiere de LCL, este plata, iar capatul tibiei poate eventual sa culiseze mai mult. Aceasta diferenta inseamna ca un ligament colateral lateral rupt, este foarte posibil sa cauzeze instabilitate la nivelul genunchiului.

Cauze

c2Ligamentele colaterale pot fi rupte in activitati sportive, cum ar fi schi sau fotbal. Prejudiciul apare de obicei atunci cand partea inferioara a piciorului este fortata lateral, fie spre celalalt genunchi (medial) sau departe de celalalt genunchi (lateral), practic apare genu valgum sau genu varum fortat. O lovitura la partea exterioara a genunchiului in timp ce piciorul este fixat, poate duce la o rupere a ligamentului colateral medial. Alunecarea pe gheata poate provoca ca piciorul sa se mute spre exterior, luand partea inferioara a piciorului cu el. Greutatea corporala care impinge in jos determina o forta ciudata si nefireasca pe tot piciorul, la fel ca indoirea unui bat verde. LCM poate fi rupt in acest caz. LCL este cel mai adesea accidentat atunci cand genunchiul este fortat sa se miste spre exterior, departe de corp, in genu varum.

Simptomele

Un prejudiciu suficient de violent pentru a rupe unul dintre ligamentele colaterale, provoaca daune semnificative la tesuturile moi din jurul genunchiului. Apar, de obicei sangerare si umflaturi in tesuturile din jurul genunchiului. Prejudiciul poate provoca, de asemenea, sangerare in articulatia genunchiului. Genunchiul devine globulos, foarte dureros, imobil, pacientul neputand sa se sprijine pe membrul traumatizat. Cand rigiditatea initiala si durerea dispar, articulatia genunchiului  nu mai este stabila si nu mai poate sustine greutatea corpului. Cronica, sau pe termen lung, instabilitatea din cauza unei leziuni vechi a ligamentelor colaterale este o problema comuna. Daca ligamentul rupt se vindeca, dar nu suficient de bine pentru a sustine genunchiul, un sentiment de instabilitate va continua sa existe. Genunchiul va ceda uneori si va fi dureros cand se va pune greutate pe el.

Diagnostic

c5Examenul clinic initial ofera, de obicei, informatii destul de precise legate de ligamente implicate, situate in interiorul sau in jurul genunchiului. In unele cazuri, exista prea multa durere si spasm muscular, pentru a spune exact ce este complet deteriorat in genunchi. Medicul dumneavoastra va poate sugera o perioada de odihna, cu o atela la genunchi si apoi se poate reexamina genunchiul in cinci – sapte zile. Acest lucru va permite ca o parte din durerea initiala si spasmul sa scada, iar examenul poate fi mai usor.

Medicul dumneavoastra poate efectua teste speciale de stres, pentru a evalua miscarea dintre tibie si femur. Genunchiul este fortat in valg si in var, fiind tinut in extensie completa, iar daca apare miscare de peste 10 grade la nivelul interliniului articular, atunci este un semn de deteriorare a ligamentului colateral. Sensibilitatea de-a lungul liniei articulatiei fara miscare semnificativa, poate fi un indiciu de entorsa usoara ( cateva fibre rupte ). Radiografiile pot fi necesare pentru a exclude o fractura sau o smulgere ligamentara cu pastila osoasa. Radiografiile facute sub tensiune, pot fi utile pentru a confirma faptul ca unul dintre ligamentele colaterale a fost rupt. Radiografiile sub stres, sunt radiografii simple efectuate atunci  cand medicul incearca sa deschida laterala sau medial articulatia care este suspectata de a fi instabila. Radiografiile vor arata o largire a spatiului articulatiei de pe acea parte, daca instabilitatea este prezenta.

c9

c10

Imagistica prin rezonanta magnetica ( RMN ), poate fi efectuata in cazul in suspicionam ca exista si alte afectiuni capsulo-ligamentare, inclusiv un prejudiciu al ligamentului cruciat anterior sau al meniscului Aparatul RMN foloseste undele magnetice pentru a crea o reconstructie tridimensionala a articulatiei genunchiului. Acest test nu are nevoie de materiale speciale si nu este dureros. In cazul in care exista o incertitudine in diagnosticul pus pe baza anamnezei si examenul clinic, sau in cazul in care sunt suspectate alte leziuni, in plus fata de ruptura  ligamentului colateral, o scanare RMN este necesara.

Tratamentul nechirurgical.  Un prejudiciu izolat la LCL sau LCM, rareori necesita refacerea sau reconstructia c11 chirurgicala. Rupturi partiale ale LCL, cum ar fi leziuni de gradul I sau gradul II, sunt de obicei tratate cu activitate redusa si permiterea ligamentului sa se vindece, cu sau fara imobilizare, pentru mai multe saptamani. Majoritatea medicilor nu opteaza pentru imobilizarea genunchiului cu gips, atunci cand LCM este rupt. Unii medici prefera sa recomande pacientilor lor o orteza de genunchi, dupa accidentare, daca exista dureri semnificative si instabilitate. Tratamentele initiale pentru un prejudiciu la ligamentul colateral, pun accent pe reducerea durerii si umflarii din genunchi. Odihna si medicamentele anti – inflamatorii, pot ajuta la reducerea acestor simptome. Dupa ce durerea si tumefactia se remit, este nevoie de kinetoterapie.  Exercitiile sunt folosite pentru a va ajuta sa recastigati mobilitatea normala a genunchiului. Programul de exercitii de miscare ar trebui sa fie inceput imediat, cu scopul de a va ajuta sa va recapatati rapid miscarea completa a genunchiului. Acesta include utilizarea de bicicleta stationara, intinderi usoare, si presiune aplicata usor de catre terapeut pe articulatie. Exercitiile sunt de asemenea folosite pentru a imbunatati puterea muschiului cvadriceps, pe partea din fata a coapsei. Cand simptomele scad in intensitate si puterea se imbunatateste, veti fi ghidat spre avansarea etapelor de recuperare. Cand recapatati mobilitatea completa de genunchi, tonusul muscular se imbunatateste, iar genunchiul nu mai este instabil,  veti fi capabil sa treceti treptat la activitatile de munca si sportive. Unii medici prescriu utilizarea unei orteze functionale pentru sportivii care doresc sa se intoarca repede la sport.  Aceasta orteza protejeaza ligamentele colaterale. Pacientii care continua sa aiba perioade de umflare sau instabilitate in genunchi, ar putea avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a corecta problema.

Reabilitarea nechirurgicala . Entorsele minore fie de LCM sau LCL, ar trebui sa se amelioreze in termen de patru pana la sase saptamani. Rupturile moderate ar trebui sa se vindece si pacientul sa se recupereze  in termen de doua luni. Rupturile  severe ale LCM necesita termen de vindecare pana la trei luni. Daca pacientii au in continuare probleme dupa trei luni, ei vor avea nevoie, probabil, de o interventie chirurgicala. Rupturile grave ale LCL sunt mai grele, deoarece acestea au tendinta de a evolua catre o instabilitate cronica a genunchiului, iar pacientii nu se refac cu tratament nechirurgical.

Chirurgie. In cazul in care si alte structuri din genunchi sunt afectate, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Unii chirurgi spun ca o asociere intre ruptura ligamentului incrucisat anterior si ruptura ligamentului colateral medial, ar trebui sa fie tratata chirurgical. Altii nu sunt de acord si afirma ca ruptura LCM ar trebui sa fie tratata nechirurgical, si ligamentul incrucisat anterior reconstruit mai tarziu. Timpul va spune daca o abordare este mai buna decat cealalta. Noi suntem de acord cu a doua varianta.

Sutura ligamentului

Sutura unui ligament colateral rupt recent, necesita, de obicei, o incizie prin piele care sa corespunda cu traiectul ligamentului. In cazul in care ligamentul a fost tras din locul in care se ataseaza pe os, ligamentul este reinserat la os fie cu suturi mari (cusaturi puternice) sau ancore speciale numite ancore de sutura. Ruptura din zonele de mijloc ale ligamentului sunt de obicei reparate prin coaserea capetelelor impreuna.

Reconstructie de ligament

Umflarea cronica sau instabilitatea cauzata de o leziune in ligamentul colateral, poate necesita o reconstructie chirurgicala. Reconstructia difera de repararea ligamentelor, descrise anterior. O operatie de reconstructie consta in inlocuirea ligamentului liber cu o grefa de tendon, autogrefa(proprie pacientului) sau allogrefa (de la banca de tesuturi)

Tensionarea  ligamentului

In cadrul procedurii de tensionare, chirurgul va folosi tesutul ramas din ligament si va face o pensa. Acest lucru se face de obicei prin detasarea unui capat al ligamentului de la locul sau de insertie pe os, si prin a-l muta astfel incat sa devina mai tensionat. Ligamentul este apoi reatasat la os in noul loc, si prins cu ancore.

Metoda autogrefa

c12Daca este nevoie de o grefa de tendon pentru a inlocui ligamentul liber, aceasta este, de obicei, luata din alta parte de la nivelul aceluiasi genunchi. Prelevarea de tesut de la propriul corp se numeste autogrefa. O autogrefa des utilizata este din tendonul semidendinos. Studiile au aratat ca acest tendon poate fi indepartat fara a afecta tonusul coapsei. Acest lucru se datoreaza faptului ca muschii mari si mai puternici pot prelua functia tendonului, care este eliminat. In aceasta operatie, chirurgul va folosi grefa tendonului pentru a inlocui ligamentul colateral deteriorat. Capetele grefei de tendon sunt atasate la nivelul osului, folosind capse.

Metoda alogrefa

Un alt mod de a inlocui un ligament colateral rupt este cu o alogrefa. Pentru aceasta procedura, chirurgul primeste grefa de tesut de la o banca de tesuturi. Acest tesut este de obicei indepartat de la un donator de organe, si trimis la o banca de tesuturi. Acolo tesutul este verificat pentru infectie, sterilizat, si stocat intr-un congelator. Cand este nevoie, tesutul este comandat de catre chirurg si folosit pentru a inlocui un ligament colateral rupt.

Dupa operatie. Reabilitarea continua cu prudenta, dupa o interventie chirurgicala a ligamentelor colaterale, si tratamentele vor varia in functie de tipul de procedura chirurgicala, care a fost folosit. Unii chirurgi recomanda pacientilor lor, sa utilizeze o masina cu miscare pasiva continua dupa o interventie chirurgicala, pentru a ajuta genunchiul sa se miste si pentru a evita rigiditatea in articulatie. Cei mai multi pacienti primesc o proteza de genunchi cu balamale pentru a o purta atunci cand merg. Chirurgii pun ocazional piciorul in gips dupa interventii chirurgicale de reconstructie a LCL. Pacientii sunt sfatuiti sa urmeze recomandarile cu privire la cat de multa greutate pot plasa pe picior, in timp ce merg pe jos. Dupa o reparatie de ligament, pacientii vor fi instruiti sa puna mai putina greutate sau deloc pe picior atunci cand merg, pana la sase saptamani. Plasarea de greutate pe picior poate fi limitata pana la 12 saptamani dupa o reconstructie de ligament. Pacientii iau, de obicei, parte la terapie fizica dupa interventia chirurgicala de ligament colateral. Primele cateva tratamente de terapie fizica, sunt concepute pentru a ajuta la controlul durerii si umflarii de la operatie. Scopul este de a va ajuta sa va recapatati miscarea completa de genunchi cat mai curand posibil. Terapeutii fizici vor lucra cu pacientii pentru a se asigura ca pot folosi carje in conditii de siguranta, si ca vor pune numai greutatea recomandata pe picior atunci cand merg. Cand programul de reabilitare evolueaza, sunt alese exercitii mai provocatoare pentru a avansa in conditii de siguranta puterea si functia genunchiului. In mod ideal, pacientii vor putea sa-si reia activitatile lor anterioare. Unii pacienti pot fi incurajati sa modifice optiunile lor de activitate, in special in cazul in care s-a fost folosit o procedura alogrefa. Scopul terapeutului fizic este de a va ajuta sa pastrati durerea sub control, si sa va imbunatatiti puterea si gama de miscare. Cand va simtiti mai bine, vizitele regulate la cabinetul terapeutului se vor termina. Terapeutul va continua sa fie o resursa, dar dvs. veti fi responsabil sa faceti exercitiile de reabilitare in continuare acasa.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalele Floreasca sau Sanador.  Pentru programari sunati la numarul 0786602299.

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

78 Comments

 1. dan spune:

  Buna seara in urma unui accident de munca , am fost operat , fractura pertrohanteriana sting cu deplasare op,fractura condil femural int cu deplasare op problema este ca imi fuge piciorul in lateral si am inteles ca imi ramine piciorul mai scurt cu 2 cm,pe 25 aug sunt programat pentru a scoate placa de la genunci si tija , se poate interveni pentru a nu mai fuge piciorul in lateral, Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns va multumesc mult Doamne ajuta.

  • Andrei Ioan spune:

   Buna ziua. Nu va pot ajuta cu un sfat doar pe baza informatiilor oferite de dstra. Ar trebui sa vad poze si sa va consult. Vb cu medicul dstra despre aceasta problema si probabil ca o sa faca tot posibilul pentru a o rezolva. Numai bine!

   Dr. Andrei Ioan Bogdan

 2. Maria spune:

  Bună ziua,
  Am avur un accident si dl. dr. a spus că am o entorsă de gr.II la genunchiul drept, cu rupere partială de ligament LCI. Problema este că n-am stat acasă decât 4 zile , mi-am cumpărat o orteză fixă și lucrez în continuare, însă mi se umflă piciorul. ce să fac, spuneți-mi, vă rog?

 3. Mihaela C. spune:

  Va felicit si va multumesc d-le doctor pentru articol.
  Am facut un RMN (in urma unui accident) in care s-a mentionat :
  – LCI cu semnal normal in 2/3 proximale, dezinserat de pe suprafata tibiala unde este mansonat de o acumulare fluida, neomogena de 7/44 mm – la concluzii – Dezinsertie distala a LCI-
  Puteti sa-mi spuneti de aici se poate constata ca aceasta e o afectiune mai veche de inainte de accident? caci eu am nevoie de certificat medico legal si ortopedul meu a zis ca nu am cum sa iau. Mai sunt si alte concluzii la RMN poate celelalte sa fi fost mai vechi, dar pe mine ma intereseaza ligamentul.
  Va multumesc.

 4. ovidiu o spune:

  Buna ziua.

  Am suferit o ruptura partiala LCM, diagnostic dat dupa un examen rmn, Dr. mi-a recomandat orteza fixa 3 saptamani urmata de orteza mobila doua saptamani alternativ cu fizioterapie. Sunt cu orteza pe picior de 10 zile . Inca mai simt durere la unele intoarceri mai bruste cu piciorul . Din cate am citit cam asta se recomanda in acest caz. Acum sper sa fie totul bine

 5. Iulian-Georgian spune:

  Buna ziua Domn Doctor , in urma cu 3 saptamani am suferit la fotbal dupa o cazatura dura o intindere a ligamentelor la genunchi , doctorul sportiv mi-a recomandat niste pastile pentru ameliorarea durerilor , acum astept un nou control si probabil o fizioterapie .. Dvs ce imi recomandati ?

 6. Ana-Iulia spune:

  Bună ziua , domnule doctor .
  Am suferit o entorsa la un meci de handbal pt echipa scolii , apoi s-a umflat si este tot asa de 6 zile. Am pus compresa si am dat cu un unguent care ma ajutat cat de cat. Pot calca si merge , dar totusi ma doare si nu il pot indoii cum fac cu celalalt picior caci simt o strangere fortata. Cand incerc sa fac o alergare usoara mi se pare ca genunchiul are tendinta sa se deplaseze , cred ca e doar o presimtire. La picorul stang am entorsa , am uitat sa mentionez si e umflat spre partea dreapta , pe lateral . Nu am fost la medic caci nu stiu ce o sa se intample caci imi este foarte frica daca este vorba de operatie dar eu as vrea sa nu fie asa … Se poate pune in gips , nu? Vă multumesc..

 7. Buna seara! Am si eu o intrebare si imi doresc sa pot afla un raspuns daca se poate…de cateva luni ma supara genunchiul drept deasupra si lateral,chiar s- a si unflat . Am facut o radiografie de rutina ,iar raspunsul medicului radiolog a fost sa consult un medic ortoped deoarece in partea laterala interioara se observa o pata mare albicioasa si nu mi-a putut spune exact despre ce este vorba. Multumesc si astept un raspuns din partea dumneavoastra!

 8. Mariana Cristea spune:

  Va rog, foarte mult, sa-mi spuneti in cateva cuvinte ce reprezinta acest diagnostic, pe intelesul unei persoane care nu lucreaza in cadrul medical.
  Ce ar trebui sa fac, ce sa evit … cateva sfaturi .
  Multumesc foarte mult

  RAPORT MEDICAL IRM
  NUME PACIENT: CRISTEA MARIANA
  VÂRSTA: 57 ANI
  DATA EXAMINARII: 11.03.2015
  REGIUNE EXAMINATA: GENUNCHI DREPT

  REZULTAT: La nivelul cornului posterior al meniscului intern exista o linie iin hipersemnal T2, cu traiect orizontal ce atinge suprafata articulara externa a meniscului, echivalenta cu o leziune meniscala de tip III. Deasemenea la nivelul cornului posterior al meniscului extern, aspectul este inomogen, cu prezenta unui linii in hipersemnal, cu traiect orizontal, ce corespunde tot unei leziuni de grad III. Anteroinferior fata de ligamentul incrucisat posterior se pune in evidenta un fragment meniscal migrat, ce corespunde unei leziuni cu aspect in "maner de galeata-buckethandle tear". Coarnele anterioare meniscale prezinta aspect fiziologic, in hiposemnal PD.
  Ligamentul colateral intern apare cu traiect ingrosat, nefiind vizualizabil in regiunea distala, aspect in favoarea unei rupturi complete a LCI.
  Ligamentul colateral extern prezinta aspect normal.
  Edem osos la nivelul extremitatii distale a femurului drept, cu preponderenta posterior. Minima colectie lichidiana retropatelara si adiacent insertiei distale a LIA.
  Ligamentele incrucisate sunt cu traiect normal, neintrerupte.
  CONCLUZIE: Rupturi ale coarnelor meniscale posterioare, cu fragment migrat la nivelul fosei intercondiliene. Ruptura ligament colateral intern. Edem osos femural.

  • Buna ziua.
   Nu are rost sa va explic toata anatomia genunchiului si care sunt leziunile pentru ca eu cred ca va intereseaza care este rezolvarea concreta: ambele meniscuri (doua ligamente din interiorul articulatiei) sunt rupte si genunchiul trebuie operat eminamente artroscopic, pentru rezolvarea celor doua probleme. Recuperare: 2 saptamani.
   Numai bine!

 9. Dragos spune:

  Buna ziua,

  Ma puteti ajuta cu un sfat ? Am suferit un accident la ski. A doua zi am fost la spital iar in urma unui control succint, medicul ortoped m-a diagnosticat cu entorsa de gradul II LCM si posibila leziune LIA. A spus ca sunt la limita operatiei, dar a optat pentru aparat gipsat 6 saptamani. Eu sunt o persoana activa si as vrea sa reiau sportul cat de repede este posibil. Cel mai mult ma supara faptul ca nu stiu cat de afectat e LIA (daca trebuie operat sau nu) si nici gandul de a sta imobilizat cu genunchiul 6 saptamani nu ma incanta. Pot face un RMN prin gips, poate dupa 3 saptamani, iara daca nu sunt complicatii cu LIA sa trec pe o proteza in loc de gips ? Multumesc, cu stima, Dragos.

  • Buna ziua.
   Protocolul actual aplicat in toata Europa, nu presupune imobilizarea gipsata.
   In mod normal pacientul care sufera o astfel de accidentare, trebuie sa intre intr-un program de fizio-kinetoterapie prin care fenomenele inflamatorii generate d traumatism scad, tonusul muscular este pastrat si in acelasi timp pacientul este supus unui examen RMN. Daca leziunile decelabile au indicatie operatorie, atunci la 4-6 saptamani se intervine chirurgical (va spun la modul general ca principiu pentru ca eu nu stiu ce diagnostic aveti), daca leziunile nu au indicatie operatorie se continua cu recuperarea.
   Va astept la o consultatie ca sa va pot oferi o consuita obiectiva, nu subiectiva.
   Numai bine!

 10. Kis Ildiko spune:

  Buna ziua,

  Ma puteti ajuta cu un sfat ? Am suferit un accident la ski in Austria in data de 16.02.2015.
  Am 45 ani.

  Diagnostic dupa RMN: Ruptura grad inalt LIA (completa ?). Rupturi fibrilare LCI in zona de insertie femurala.Hidratroza moderata. Modificari de edem osos epifiza tibiala proximala.

  De 4 saptamani port orteza si mai am si o carja. Am inceput kinetoterapia de 2 zile.

  Intrebare: Daca nu este rupt integral ligamentul incrucisat trebuie operat? (mentionez ca doresc sa mai schiez)
  Dupa operatie in cat timp pot sa ma deplasez fara orteza si fara carje, si in cat timp pot sa conduc masina?
  De cand am inceput kinetoterapia se umfla genunchiul si simt putin durerea, este normal?
  Multumes, cu deosebita stima,
  Ildiko

  • Buna ziua.
   Probabil ca LIA este rupt complet, dar cel mai important parametru este daca genunchiul este stabil sau nu, dara asta poate stabili doar medicul ortoped. Daca nu este rupt integral ligamentul incrucisat trebuie operat? (mentionez ca doresc sa mai schiez) Daca genunchiul este instabil, atunci este nevoie de ligamentoplastie.
   Dupa operatie in cat timp pot sa ma deplasez fara orteza si fara carje, si in cat timp pot sa conduc masina? Masina in 7-10 zile, iar de mers fara carje cam la fel.
   Este normal sa se mai umfle.
   Numai bine!

 11. OVIDIU spune:

  Buna ziua! Domnule Doctor ma puteti ajuta cu un sfat in problema mea? Am suferit o entorsa la genunchiul drept, am stat internat 5 zile in spital cu atela ghipsata cu recomandarea de imobilizare in ghips pentru 3 saptamini, ceea ce am refuzat, am mers la un alt medic la CLUJ NAPOCA si mi-a recomandat imobilizarea in orteza si repaus fara a calca pa picior 3 saptamini. Am RMN care spune asa, importanta hidrartroza .Ruptura foarte probabil completa de LIA. Leziune de ligament colateral intern grad 2. Suspiciune ruptura partiala de retinacul medial. Ruptura de menisc extern la nivelul cornului posterior cu fragment detasat intercondilian. Contuzie osoasa tibiala externa. Tendinoza cvadricipitala. Posibil sa nu fie nevoie de interventie chirurgicala? VA MULTUMESC ANTICIPAT!

  • Buna ziua.
   Cazul dstra este eminamente chirurgical. Ca si protocol:
   -trebuie sa stati 6 saptamani pe orteza, puteti calca cu toata greutatea pe picior, fara carje sau cadru
   -orteza trebuie sa nu fie fixata in flexie sau extensie, ci libera si miscare
   -trebuie sa mergeti din prima zi intr-un centru de recuperare ca sa faceti fizio-kinetoterapie
   -la 6 saptamani de la traumatism este indicata interventia: Ligamentoplastie la care se pot adauga si alte tehnici necesare leziunii de menisc sau in cazul in care exista si alte leziuni intraarticulare. Ligamentul colateral intern si retinaculul se vindeca de la sine.
   Numai bine!

   • OVIDIU spune:

    Va multumesc foarte mult Domnule Doctor, mi-ati dat un pic de speranta, pentru ca la vizita mea la CLUJ, la medic, am fost cam repezit de catre DL. Doctor, toata discutia cu consult cu tot, cu lamuriri a durat maxim 5-6 minute si sunt foarte dezorientat.

 12. Mirela marcu spune:

  Fiul meu s-a accidentat la antrenentul de kyokishin la genunchiul drept s-a dislocat rotula si instantaneu acolo am si repus-o la loc dar s-a umflat genunchiul la ligamentul colateral si are o umflatura cei de la urgente mi-au recomandat niste doze de fragmin si altele dar,,,întrebarea mea era daca este nevoie de operație pentru umflatura aceea multumesc

  • Buna ziua.
   Luxatia de rotula insemna ca un ligament care tine rotula in pozitie normala, s-a rupt.
   Trebuie sa fie supus unor investigatii, in primul rand, iar apoi probabil ca ligamentul trebuie reconstruit.
   Numai bine!

 13. doris spune:

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Mama mea in varsta de 70 ani,a fost operata la ghenunchiul stang. Avea dureri groaznice si i se strambase (curbase) genunchiul. I s-a pus o proteza cimentata in luna noiembrie 2014.Are dureri in continuare(nu asa mari ca inainte),dar piciorul este tot stramb(atunci cand calca) .La control medicul i-a recomandat o orteza,pe care o poarta dar genunchiul tot instabil este si se misca tare greu.Ne-a zis ca are o insuficienta de ligamente colaterale si nu are ce sa-i mai faca.Va rog sa imi spuneti daca se poate opera pt asa ceva (in speranta ca i se indreapta piciorul)si in care Clinici din tara.Multumesc anticipat!

 14. ramona spune:

  Buna ziua!
  In martie am fost operata pentru refacere ligament rupt.de o săptămână pot calca pe piciorul cu operația insa simt tendonul de la coapsa ca fiind intins . Îmi e teama ca se va rupe. Nu stiu daca e posibil asta. Va dispărea senzația ? Ce trebuie sa fac?

  Am observat ca piciorul nu sta întins maxim când stau in picioare,nu il pot întinde , genunchiul e ‘relaxat’ fata de piciorul sănătos. Se va schimba după recuperare?

  Mulțumesc!

  • Buna ziua. Nu va pot raspunde pentru nu am inteles ce operatie ati avut, ce ligament, ce tehnica, ce protocol postoperator, cand in martie…una este la inceputul lunii, alta la sfarsit, etc.
   Numai bine!

 15. cosmin spune:

  Buna ziua,de o sapt jum am o dezinsectie ligament colateral lateral si as avea o intrebare. Trebuie sa stau cu piciorul in orteza fara sa il misc o luna jumatate sau ar fi indicat sa fac in timpul asta si cateva miscari usoare de picior in fiecare zi? (ma refer la o arcuire usoara a piciorului) Ms mult,o zi buna

 16. bogdan spune:

  Leziune grad 2 a ligamentului colateral medial . Port o orteza de cateva zile si am senzatia ca ma simt mai bine ..
  Ce sfaturi imi dati domnule doctor ? In cat timp as putea sa revin la capacitate 100% ?

  Sunt sportiv de performanta (fotbal) .. O sa mai pot sa joc fotbal la acelasi nivel ?

  Va multumesc !

 17. bogdan spune:

  Va multumesc pentru raspuns . As mai avea o intrebare . Dupa ce am avut accidentarea la fotbal , au fost 10 zile in care nu am purtat nimic la picior.. Deoarece nu am avut dureri la mers . Abia de o saptamana port orteza . Ar putea acele 10 zile in care nu am purtat orteza sa imi afecteze refacerea ligamentului ? Leziunea de gradul 2 a ligamentului colateral medial si ruperea 1/2 din fibrele de pe aria de sectiune transversala din jumatatea anterioara ligamentara este diagnosticul unui RMN dupa acele 10 zile in care am purtat piciorul liber..

 18. cosmin spune:

  Buna,as vrea si eu sa stiu daca e cazul de operatie sau doar imobilizare in urma rezultatului de la RMN care spune asa: mic fracment osos avulsionat la nivelul varfului epifizei peroniere proximale.Marcate modificari edematoasepredominant anterioare in platoul tibial intern cu traiecte de fractura in interior si interesarea apofizei tibiale anterioare.
  Va multumesc.

 19. tanase nela spune:

  Buna ziua,o întrebare dn.doctor dacă se poate am avut un accident și în urma consultului,mi-sa spus ca am leziune de ligament colateral
  am atât 14 zile în atelă gipsata am scoso la termen dar tot mă doare și nu știu cât o să mai doardoară.Multumesc frumos!!!!!

 20. Madalin spune:

  Buna seara, am si eu niste intrbari pentru dumneavoastra. In urma cu aproximativ 2 luni si ceva am suferit o accidentare intr-un meci de fotbal dintr-o liga nationala, mai precis mia pocanit foarte tare genunchiul in timpul meciului si am fost la spital imediat si mi la pus intr-o atela de gips din talpa pana la genunchi am facut un rmn si am fost la medicul ortoped dupa 6 zile . Medicul mi-a scos atela si mi-a recomandat pauza o luna . Eu dupa 2 saptamani am muncit si mia pocanit iar genunchiul desi purtam o fasa elastica , mi sa umflat . acum la aproape 1 luna de atunci port orteza dar imi este frica cu el simt ca incearca sa pocaneasca si sa sara din nou dar este oprit de orteza . si cand il indrept imi pocane dar nu stiu de ce imi este frica sa merg norml merg putin schiopatat. si muschii piciorului nu sunt ca la stangul sunt mai slabi se vede cu ochiul liber. Ce trebuie sa fac ? Ma-ti ajuta foarte mult cu un sfat. Multumesc anticipat !!!

  • Buna ziua.
   Din descrierea dstra se pare ca aveti ligamentul incrucisat anterior rupt…Ceea ce ar duce la aceasta instabilitate.
   Ideea este ca fara sa vad RMN, nu va pot da un sfat clar, pentru ca daca am dreptate atunci cazul dstra este eminamente chirurgical, daca nu am dreptate…probabil este altceva si este alta discutie.
   Nu am inteles daca stati in Romania, si daca sunteti jucator profesionist.
   O zi buna!

 21. Daniel spune:

  Buna seara sunt un baiat in varsta de 16 si am avut o lovitura in interiorul genunchiului stang eu cred ca sunt ligamentele am avut o durere mare si sa invinetit pe loc si la scurt timp sa facut butuc am facut repaus la pat primele 2 zile nu puteal sa merg pe el dupa cam 5 zile am facut efort mult pe el iar sa umflat mia fugit in interior a facut un "mic" poc si ma luat o durere de mi se facea rau dupa 2 zile am mers la spital abia puteam merge pe el si am facut radiografie mi sa zis ca nu e rupt nimic adica rotula sau os si mi sa zis ca sunt cele "ascunse"si mi sa pus o atele gipsata sa stau 3 saptamani mi sa zis ca pot calca pe el dar eu nu sunt multumit deloc am ghips doar in spate mi sa zis sa cumpar un bandaj elastic sa ma stranga mama strans ca sa nu indoi genunchiu dar eu nu sunt multumit fiindca mai sunt 6 zile si genunchiul este la fel cum mam dus prima data ce sfat imi puteti da? multumesc!

 22. Lucian Simion spune:

  Buna ziua! In 1999 am suferit o ruptura de ligamente(colateral intern si incrucisat anterior). Mi s-a prelevat o bucata de sub rotula si, in 2004, mi s-a reconstruit ligamentul incrucisat. In urma unui accident, acesta s-a rupt din nou in 2012… Efectuand RMN-ul am descoperit si o artroza f avansata. Daca as decide sa reconstruiesc ligamentele…amandoua…se poate face totul intr-o singura interventie? Se pot face artroscopic? Va multumesc mult! Sanatate!

 23. Olga spune:

  Buna ziua! Cu un an in urma mama a suportat un traumatism, ea are 48 ani. Concluzia RMN IRT-3T este urmatoarea: Edematie cu Lezare partiala a LIA, Semne de modificari degenerative in cornul posterior a meniscului medial. Structuri chistice la nivelul ligamentului collateral lateral. Este posibila recuperarea definitiva fara operatie? Care este sfatul dvs. pentru asa traumatisme? Multumim anticipat!

 24. iulia g spune:

  Buna seara,
  Am avut un accident la ski, in urma cu 3 saptamani. M-am lovit la genunchiul stang iar in urma RMN-ului s-a constatat ca am ligamentul colateral medial rupt.
  Recomandarea a fost sa stau 6 saptamani cu piciorul in ghips, pentru ca ligamentul sa aiba timp sa se refaca.
  Pentru ca este o perioada destul de mare de imobilizare, mi s-a recomandat sa fac totusi exercitii cu piciorul respectiv: miscari din glezna si ridicari din sold (fara a-l indoi, acesta fiind in ghips de la coapsa pana la glezna).
  Cateodata insa dupa ce fac exercitiile de ridicat picior cu ghips din sold, in fata, simt ca o mica jena pe partea interna a genunchiului acolo unde banuiesc eu ca ar fi ruptura de ligament.

  Este bine sa continui cu aceste ‘exercitii’, sau risc sa nu mi se mai repare ligamentul ?

  Mulumesc

  • Buna ziua.
   Daca e doar ligamentul colateral rupt, trebuie sa stati imobilizata, dar dupa 3 saptamani puteti incepe fiziokinetpterapia specializata sub îndrumarea unui medic de recuperare, nu acasa.
   Spor!

 25. Ana Perhinschi spune:

  Am ligamentul colateral median rupt se poate rezolva fara interventie chirurgicala fiindca sunt suprapoonderala

 26. cornel spune:

  Am avut o accidentare la fotbal mai exact la genunchi am făcut un rmn si la rezultat scria HIPERSEpd fs interstitial la nivel LCM 1/3 PROXIMALA,si in partile moiadiacente ,asocind edem osos subcortical pe topografia insertiei femurale -ruptura grad inalt;aspect infiltrant al ligamentelor menisco-femural si menisco tibial.si la concluzie scria ruptura grad inalt LCM.am fost la ortoped si mia pus piciorul in GHIPS a spus să stau 45 de zile.va intreb e bine să stau asa sau era bun i orteza sau trebuie operatie astept raspuns va multumesc

  • Buna ziua.
   Daca sunteti sportic de performanta, este mai corecta interventia chirurgicala, teoretic….ca nu am vazut imaginile RMN.
   Daca nu sunteti, puneti orteza 6 saptamani.
   Numai bine!

 27. Cornel spune:

  Dupa ce tin 6 saptamani piciorul in orteza e posibil sa ma mai doara o sa mai pot juca Fotbal cu prieteni trebuie să fac recuperare? Ce sfaturi in dati

 28. cornel spune:

  Am avut o accidentare la fotbal mai exact la genunchi am făcut un rmn si la rezultat scria HIPERSEpd fs interstitial la nivel LCM 1/3 PROXIMALA,si in partile moiadiacente ,asocind edem osos subcortical pe topografia insertiei femurale -ruptura grad inalt;aspect infiltrant al ligamentelor menisco-femural si menisco tibial.si la concluzie scria ruptura grad inalt LCM.am fost la ortoped si mia pus piciorul in GHIPS a spus să stau 45 de zile.va intreb e bine să stau asa sau era bun i orteza sau trebuie operatie astept raspuns va multumesc Dupa ce tin 6 saptamani piciorul in orteza e posibil sa ma mai doara o sa mai pot juca Fotbal cu prieteni trebuie să fac recuperare? Ce sfaturi in dati

 29. Ichim spune:

  Va rog sa ma ajutati si pe mine deoarece nu stiu ce sa fac ,ma doare genunchiul stang in lateral si nu- mi trece astazi am fost la medic si mi sa spus ca am tendoanele inflamate si trebuie sa fac punctii dar imi este frica ce ma sfatuiti sa fac?

 30. ionut spune:

  buna ziua
  am facut un rmn in cre se spune
  ligament colateral cu acumulare fluida in jur
  menisc intern corn anterior neomogen cu leziune degenaritiva avalara grad 1 si corn posterior cu ruptura liniara grad 3
  menisc extern cu mici leziuni degenerative ovalare grad 1
  acumulare fluida in cantitate mica
  scadere in inaltime a cartilajului patelar
  lama fluida adiacenta 1/3 proximale a musc. gastrocnemian int si la nivelul burselor inferioara si proxim a tendonului gastroc int
  la efort ma doare si se umfla am tinut si un trtament trebuie cumva operatie
  va multumesc

 31. Alin spune:

  Buna ziua, in urma unui rmn am fost diagnosticat cu ,, leziuni degenerative gradul 2 in coamele posterioare ale ambelor meniscuri, si leziuni fibrilare la nivelul ligamentului calateral lateral la insertia femurala ” tratamentul recomandat 3 injecti cu acid hialuronic…sunt sanse de recuperare fara operatie sau trebuie operat ? Ce parere aveti ? Va multumesc anticipat

 32. Stanciu cornel spune:

  Buna ziua in urma unui accident de munca am fost diacnosticat la rmn ca asi avea un ligament colateral aproape rupt.ce este de facut.

  • Buan ziua.
   Nu va pot pronunta ca nu stiu 2 parametrii:
   1. Cate ligament colateral e rupt?
   2. Care sunt caracteristicile rupturii?
   Mergeti la un medic oetoped si urmati sfaturile.
   Numai bine!

 33. Stanciu cornel spune:

  Multumesc frumos.

 34. ovidiu spune:

  buna ziua,
  Am suferit o operatie la genunchiul stang pentru ruptura de LIA, au trecut doua saptamani de la operatie, astazi mi-au fost trase si firele de catre un alt doctor, deoarece cel care m-a operat este in concediu, inainte sa plece in concediu medicul care m-a operat mi-a spus sa tin doua saptamani orteza fixa si dupa ce trag firele sa pun o orteza mobila, astazi doctorul care mi-a tras firele mi-a zis sa mai tin o saptamana orteza fixa si dupa sa pun orteza mobila (care trebuie reglata la un anumit unghi- as vrea sa stiu si la ce unghi daca puteti sa imi spuneti) si sa ma apuc de kinetoterapie..ideea este ca o sa mai intarzii putin si cu kinetoterapia deoarece si kinetoterapeutul este in concediul, medicul mi-a mai zis ca musculatura piciorului operat a scazut foarte mult si pana incep recupearea sa fac cateva exercitii sa imi creasca masa musculara la picior.. ex. incordare ( ce alte exercitii as putea sa mai fac?) ce parere aveti despre evolutia piciorului pana acum? si ce ar trebui sa fac in continuare?..cel putin pana la inceperea kinetoterapiei?

 35. Adrian spune:

  Buna ziua. Ca sa se vindece LCM piciorul trebuie fixat in pozitie drept?

 36. Moglan Vlad spune:

  Bună seara. Am 18 ani, iar acum 3 zile am suferit o accidentare la genunchiul stâng, în timpul unui meci de fotbal. În urma unui consult de specialitate la UPU unui spital județean, mi-a fost imobilizat piciorul în gips pentru 5 săptămâni având diagnosticul de ,,entorsă gravă internă cu leziune ligament colateral intern; suspiciune leziune ligament încrucișat anterior”. Menționez că nu am fost supus unui examen RMN. În primul rând vă rog să-mi spuneți dacă această accidentare coincide cu finalul prematur a carierei mele fotbalistice? În al doilea rând vă rog sfătuiți-mă dacă nu aș putea să-mi dau jos burlanul gipsat pentru un examen RMN, iar apoi în funcție de rezultat să port o orteză fixă sau mobilă, eventual kinetoterapie?Mulțumesc frumos. O seară deosebită.

  • Buna ziua. Cu cariera nu fiti pesimist. Se mai intampla dar orice problema se rezolva. Pasii sunt urmatorii:
   1. Dati gipsul jos
   2. Puneti orteza mobila de genunchi si incepeti flexia.
   3. RMN genunchi
   4. Incepeti kinetoterapia.
   5. In functie de rezultatul RMN se stabileste tratamentul definitiv.

   Numai bine!

 37. Olga spune:

  Buna ziua!
  Mă numesc Olga, am 47 ani, sunt din Basarabia! Sfătuiţi-mă Vă rog ce trebuie să fac în continuare (tratament etc), fiind-că suport dureri imense uneori şi supraobosesc destul de des!

  Am fost accidentată!
  Rezultatele USG articulaţiei genunchiului drept!
  Ecografic sa determinat: Meniscurile cu schimbări degenerativ-distrofice nepronunţate în structura şi protruyie, fără semne de leziuni traumatice.
  Stratul cortical: cartilajul hialinic de la 2,7 pina la 0,6 mm.
  Aparatul ligamentar: Leziune parţială al lig. colateral medial din locul insertei proximale.
  Aparatul musculo-tendinos: Stratul sinoval uniform îngroşat pină la 9 mm în restul superior.
  Lichid intraarticular: relativ omogen în cantitate obişnuită.
  Alte astructuri intraarticulare Gonartroza gr. II (clas. ecografică).
  Artroza patelo-femurală.
  Formaţiuni Chist Baker ecografic nu se determină.

  Posibil efortul fizic din start depus … plicînd la serviciu … Dar am primit şi lecuire … nu a ajutat! În continuare sunt cu dureri, uneori foarte mari, consider că nu este normal!

  Mulţumesc anticipat!

 38. Marius spune:

  Buna ziua domn doctor …in urma cu aproximativ 4 saptamani am suferit o accidentare la fotbal si in urma unui examen RMN concluzia este urmatoarea:: ruptura grad 3 LIA…ruptura grad 2 LCM …arii contuzive osoase platou tibial postero- extern si condil femural antero- extern ( cu mica arie de condropatie focala gr 2- 3)….minima leziune gr 2 menisc extern si gr 1 menisc intern….va rog sa imi ziceti care ar fi perioada maxima si minima de refacere dupa operatie si daca voi mai duce o viata normala dupa operatie mentionez si ca voi incepe recuperare ”pregatirea” pentru operatie….am doar 31 de ani si multa ambitie si vreau sa fiu normal

 39. Marius spune:

  Imi cer scuze ca va mai deranjez inca o data , daca se poate sa imi spuneti si mie cam care ar fi costurile aproximative pentru aceasta operatie , in cele relatate mai sus si un sfat cu o clinica specializata pe acest tip de operatie …va multumesc anticipat pentru raspuns si sarbatori fericite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *