• 6 ian. 2013
  • Raspunsuri: 121
  • Vizualizari: 37.452

Ca si celelalte articulatii, genunchiul este inconjurat de o capsula articulara care il izoleaza, ca o adevarata punga ermetica. Acest invelis este tapetat el insusi de un invelis interior: sinoviala. Acest tesut sinovial secreta un lichid numit lichid sinovial care permite hranirea cartilajului articular si lubrefierea articulatiei. In cazul unui traumatism sau a unei anomalii din interiorul articulatiei, sinoviala poate sa reactioneze secretand o cantitate importanta de lichid  care este la originea unui revarsat lichidian sinovial (hidartroza) in interiorul genunchiului.

Presiunea articulara creste si se poate astfel forma o veritabila hernie in partea posterioara a genunchiului. Acesta este un chist numit chistul popliteu, caci se dezvolta la nivelul fosei poplitee, posterior de articulatia genunchiului. Chistul popliteu este cunoscut si sub numele de  „chist Baker”.

 b12

Acest chist nu este periculos, si pacientul nu trebuie sa il considere cancer. De obicei chistul contine doar lichidb4 sinovial ceea ce explica variatiile sale de volum. Adesea chistul este de dimensiuni mici si nu jeneaza functional genunchiul. Uneori este voluminos, tensionat, si poate provoca dureri, o  jena la mers, o limitare a miscarilor de flexie, si mai ales la miscarile de flexie maximala.

Rar se poate ca chistul Baker sa comprime datorita volumului sau formatiunile anatomice situate in spatiul popliteu – astfel poate provoca o tumefactie a gambei si piciorului, furnicaturi sau senzatie de arsuri la nivelul gambei (parestezii). In anumite cazuri, la efort, chistul se poate rupe. Pacientul simte in acest caz o durere de mare intensitate urmata de o tumefactie a gambei. Diagnosticul este de multe ori confundat cu cel de ruptura musculara sau cu tromboflebita profunda.

Diagnosticul.

Clinic prin palparea unei formatiuni  tumorale in regiunea poplitee. Volumul chistului este variabil, diminueaza sau dispare daca genunchiul este flectat, si este mult mai proeminent daca genunchiul este in extensie. In plus pacientul resinte durere, oboseala, impotenta functionala partiala la nivelul genunchiului.

b3 b2

Paraclinic printr-o ecografie a genunchiului care precizeaza localizarea chistului, volumul sau si confirma diagnosticul.

b14 b15

Acest chist popliteu este frecvent consecinta unei patologii a articulatiei genunchiului – trebuie deci sa cautati cauza la nivelul articulatiei: poate fi vorba despre leziuni cartilaginoase, meniscale, sinoviale, de urmarile unui traumatism, artroza, deoarece trebuie tratata in primul rand cauza, si apoi rezolvat chistul.

b5 b6 b7

RMN genunchi prin care se investigheaza si patologia asociata din interiorul geunchiului.

b9 b10 b11

Tratamentul unui chist politeu

Uneori chistul Baker evolueaza spontan, fara nici un tratament, si se vindeca prin golirea in articulatie. Chistul fiind benign, nu trebuie facut in acest caz nici un tratament suplimentar.

Cateodata chistul persista, si daca este jenant, poate fi tratat prin punctie si infiltrare a unui produs cortizonic care faciliteaza scaderea dimensiunilor lui. Paralel, pentru a evita recidiva, trebuie cautata si tratata cauza din interiorul articulatiei, eventual printr-o interventie chirurgicala, cum este cazul in leziunea de menisc de exemplu.

Noi recomandam in primul rand tratamentul artroscopic al afectiunilor din interiorul articulatiei genunchiului, ulterior daca acest chist persista indicam ablastia chirurgicala. Intervalul dintre cele 2 interventii este de 6-8 saptamani. Perioada recuperare dupa prima interventie este de 2-4 saptamani, iar dupa a doua 4 saptamani. Nu este indicata ablatia chistului Baker fara rezolvarea patologiei articulare, deoarece riscul de recidiva este mare.

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

4.3 8 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

121 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
121
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x