• 19 feb. 2013
  • Raspunsuri: 1
  • Vizualizari: 968

Microleziunea

Leziunea caracteristica unor traumatisme repetate este microfractura unei regiuni a matricii. Unul dintre procesele initiale este reprezentat de moartea condrocitelor (programata = apoptoza).

Stresul prelungit la nivelul cartilajului poate duce la modificarea grosimii acestor zone cu ingustarea cartilajului, modificari observate in artroza.

Fractura condrala

O fractura condrala este o leziune macroscopica a cartilajului care este limitata in intregime la cartilaj si nu ajunge la nivelul osului subcondral. In consecinta, nu exista o lezare a sistemului vascular (capilar) ceea ce determina lipsa unei reactii inflmatorii de reparare. La fel ca in cazul leziunii precedente, si acest tip de leziune condrala genereaza rapid moartea condrocitelor in regiunea lezata. Condrocitele din vecinatate proliferate nu migreaza in defect si bresa condrala nu se inchide.

Fractura osteocondrala

Cea mai imortanta leziune a cartilajului articular este reprezentata de fractura osteocondrala, care este caracterizata prin extinderea leziunii de la nivelul cartilajului la nivelul osului subcondral si chiar dincolo de acesta in osul spongios subjacent.

Penetrarea osului subcondral genereaza o reactie inflamatorie de reparare similara cu cea observata in tesuturile vascularizate. Cu toate acestea, tesutul cartilaginos de reparatie nu reconstituie structura cartilajului articular normal hialin.

Modificarile degenerative debuteaza cu fibrilare superficiala urmata de aparitia de fisuri la nivelul suprafetei cartilajului care progreseaza, dezvelind osul subcondral.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

1 Comment

  1. virgil spune:

    Am si eu o intrebare daca se poate sma ajutati, ce s-a intamplat? acum o luna baetelul meu de 8 ani s-a jucat la locul de joca de la carefour si la lovit in calcai usa de la toaleta, in timp ce el iesea si usa se inchidea singura si de atunci nu mai poate sa mearga cu piciorul, il doare exact in locul unde faci basica cand te bat pantofi daca ma intelegeti! si nu il lasa sa traga laba piciorrului in sus, daca ma puteti ajuta cu ceva si era sa uit i-am facutrdiografie si nu se vedenimic an fost la medicul ortoped pediatricsi la pus zece zile in gips si tot asa se prezinta, ce este de facut va rog o parere de specialist ca pe la turnu severin nu prea ne gasim leacul. va salut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.