Leziunile ligamentului colateral extern (LCL)

A1Ligamentul colateral extern are o lungime de 66mm, un diametru de 3-4mm si se intinde de la nivelul epicondilului femural extern pana la nivelul portiunii antero-laterale a capului fibulei. Este vascularizat de arterele geniculate laterale. LCL blocheaza miscarea de varizare a genunchiului la 5 grade in extensie si 25 de grade in flexie, blocheaza miscarea de rotatie postero-laterala.

Leziunea ligamentului colateral extern (LCL) este o afectiune foarte rara, avand o incidenta de  7-16 % dintre toate leziunile ligamentare ale genunchiului. Se asociaza frecvent cu alte leziuni capsulo-ligamentare de la nivelul portiunii postero-laterale ale genunchiului. Toate aceste leziuni poarta denumirea de „PCL injury”.

Mecanism de producere. Leziunile ligamentului colateral extern apar exclusiv traumatic printr-un traumatism direct asupra unui genunchi in incarcare (o lovitura asupra membrului de sprijin). Se produce prin 3 mecanisme: varus excesiv, rotatia externa a tibiei si/sau hiperextensie.

A5 A3

Clasificarea leziunilor LCL. Leziunea poate fi minima, partiala sau completa. Clasificarea se bazeaza pe masurarea gradului de deschidere laterala a genunchiului la miscarea de varizare fortata. Cunatificarea gradelor de varizare se face comparativ cu genunchiul sanatos:

Gradul I: 0-5 mm deschiderea laterala
Gradul II: 6-10 mm deschiderea laterala
Gradul III: peste 10 mm

Simptomatologie: imediat posttraumatic genunchiul este tumefiat (umflat), dureros, miscarile sunt limitate deA8 durere, apar un hematom in partea postero-laterala a genunchiului si o instabilitate in extensie completa. Daca leziunea LCL este neglijata, pacientul are dificultati la urcarea si coborarea scarilor, la practicarea sporturilor de pivotare (fotbal, baschet, hambal, tenis), iar in partea laterala a articulatiei genunchiului va resimti durere si inflamatie locala.

Diagnostic. Se bazeaza pe  examenul clinic local care deceleaza:

-durere la palpare in dreptul LCL, tumefactie locala.
-instabilitate in varus la 0-30 de grade flexie a genunchiului sugerand o leziune LCL combinata cu o ruptura a ligamentului incrucisat anterior (ACL) sau posterior (PCL).
-instabilitate in varus la 30 de grade flexie a genunchiului sugerand o leziune izolata LCL.
-instabilitate in varus combinata cu o crestere a rotatiei externe a tibiei la 30 de grade de flexie a genunchiului sugerand o leziune LCL asociata cu alte leziuni capsulo-ligamentare ale coltului postero-extern al genunchiului.

A14 A10

Radiografia de stres in varus poate evidentia indirect ruptura LCL.

RMN: poate face diferenta intre o leziune partiala sau completa, poate da informatii despre o dezinsertie a LCL sau despre alte leziuni asociate.

   A4 A11 A12

Tratamentul. Poate fi ortopedic in leziunile de gradul I si II cu o instabilitate mai mica de 10 grade si consta in imobilizare in extensie in orteza 7 zile, urmata de reluarea flexiei intr-o orteza cu balama pana la 90 de grade in urmatoarele 7 zile si complet din a treia saptamana. Reluarea activitatilor sportive se face dupa 6-8 saptamani. Pacientul poate sa ramana cu o instabilitate in varus sau hiperextensie.

Tratamentul chirurgical este indicat in leziunile de gradul III sau in instabilitatile rotationale care asociazat2 leziunea LCL cu ruptura ACL/PCL (ligamentele incrucisate anterior sau posterior). Consta in sutura sau repararea LCL, iar cand este cazul se practica ligamentoplastia ACL sau PCL. In urgenta (in primele 2 saptamani) se practica sutura directa a LCL sau reinsertia cu ancore. Rupturile cronice presupun reconstructii cu tendon patelar, achilean, hamstring.

 t1

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro

 

 Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Sanador, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Sanador.  Pentru programari sunati la numarul 0786602299.
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasa un comentariu ⇒