Leziunile tendonului rotulian

Tendonul rotulian isi are originea la nivelul rotulei si se insera la nivelul tuberozitati tibiale.

Pacientii care pierd extensia activa a articulatiei genunchiului ca urmare a unui traumatism al genunchiului, fara a avea vreun semn de fractura rotuliana, pot avea o ruptura a mecanismului de extensie. Rupturile mecanismului de extensie la acest nivel include unul dintre urmatoarele elemente anatomice: tendonul qvadricepsului, tendonul rotulian, avulsia de tubercul tibial.

     tendonul rotulian          tendonul rotulian

Ruptura tendonului rotulian apare mai ales la pacientii sub 40 de ani,sedentari, de sex masculin sau la atleti pe fondul unei suprasolicitari. In rupturile tendonului rotulian, se pierde complet extensia genunchiului. Imediat dupa ruptura, pana la aparitia hematomului, se poate foarte usor sa se palpeze defectul tendinos. Mecanismul prin care se produce o ruptura a tendonului rotulian, este incercarea de a evita o cadere cu genunchiul in semiflexie.

Cauzele rupturii tendonului rotulian

In general, tendoanele sanatoase nu se rup usor in conditii normale de stres. In angrenajul mecanismului de extensie al genunchiului, cel mai instabil element (sensibil) este rotula. Ruptura tendonului patelar, secundara unei traume indirecte este un rezultat al unei afectiuni cronice degenerative. Ruptura spontana a tendonului scoate la iveala o patologie degenerativa cum ar fi: tendinopatia hipoxica, degenerare mucoida, tendolipomatoza, tendinopatie calcificanta.

La atleti ruptura se produce mai frecvent printr-o avulsie la nivelul polului inferior al rotulei.

Examenul imagistic

Doua incidente radiologice, antero-posterioare si laterala, centrate pe rotula sunt necesare pentru a exclude o fractura de rotula. In cazul rupturi tendonului rotulian, pe radiografie se poate identifica o migrare superioara a rotulei datorata fortei de tractiune exercitata de tendonul qvadricepsului femural.

tendonul rotulian tendonul rotulian tendonul rotulian

tendonul rotulian tendonul rotulian tendonul rotulian

Examenul clinic este de multe ori suficient pentru a pune un diagnostic.

tendonul rotulian

Totusi o ecografie a partilor moi din acea zona duce la un diagnostic exact, iar in cazul unui diagnostic incert este indicat un RMN.

tendonul rotulian tendonul rotulian tendonul rotulian

tendonul rotulian tendonul rotulian tendonul rotulian

Tratament

Tratamentul ortopedic al unei rupturi complete nu este recomandat. In functie de locul rupturii tendonului se alege tehnica chirurgicala de reconstructie a tendonului (majoritatea rupturilor apar la nivelul insertiei). In cazul avulsiei se foloseste tehnica Krackow (se folosesc fire de sutura neresorbabile in numar de trei prin care se ancoreaza capatul tendinos dezinserat, se fac 3 tunele la nivelul rotulei, se trec firele prin cele 3 tunele si se ligatureaza in partea superioara a patelei tragand astfel si tendonul la nivelul fostei insertii). Postoperator imobilizare 4-6 saptamani in extensie totala, la 7-10 zile postoperator se incepe mobilizarea activa asistata fara flexie totala. Din 2 in 2 saptamani se mobilizeaza cate 30 grade. Mobilizarea activa dupa 6 saptamani, sporturile de performanta dupa 4-6 luni.

Alte tehnici de sutura: sutura cu fire Bunnel de intarire, sutura cu cerclaj, sutura primara fara cerclaj.

Avulsia tuberculului tibial reprezinta o varianta rara a rupturi mecanismului de extensie, si se trateaza similar cu avulsia tendonului de pe rotula. Daca fragmentul osos permite (este suficient de mare), exista posibilitatea de a fi fixat cu un surub de 3,5 mm sau 4,5 mm pe langa cerclaj.

 tendonul rotulian tendonul rotulian tendonul rotulian

tendonul rotulian   tendonul rotulian

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni este reprezentat de  recuperarea medicala. Pacientul trebuie sa urmeze programe complexe de fizio-, kinetoterapie, sub indrumarea unei echipe medicale supraspecializate. Dr. Andrei Ioan Bogdan va recomanda clinica Centrokinetic, un centru de referinta in recuperarea medicala a pacientilor. Toata activitatea medicala este supravegheta la Centrokinetic de echipa dlui doctor, formata din medici ortopezi, de recuperare, fiziokinetoterapeuti si maseori ultraspecializati. Pentru mai multe informatii si programari, sunati la numarul: 0755055216 sau accesati site-ul: www.centrokinetic.ro
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasa un comentariu ⇒