• 9 dec. 2012
  • Raspunsuri: 257
  • Vizualizari: 105.726

Genunchiul este articulatia cea mai frecvent implicata in traumatologia articulara (in special ruptura de menisc) din cateva motive:

-este situata superficial, deci este expusa actiunii factorilor traumatici. Nu este inconjurata ca alte articulatii de grupe musculare puternice, care pot atenua intensitatea unui traumatism.
-are o structura anatomica particulara, fiind formata din doua suprafete articulare tangentiale, fara o congruenta perfecta intre ele, fara a fi solidarizate prin grupe musculare foarte bine dezvotate.
-asupra ei se exercita solicitari functionale foarte mari, tinand cont ca alternativ toata greutatea corpului se lasa pe fiecare genunchi.

Genunchiul este format din 3 tipuri de structuri:

-osoase: suprafatele articulare femurala, tibiala si rotuliana.
-intraarticulare: de alunecare si fixare (meniscurile, ligamentele incrucisate, ligamentul popliteu. membrana sinoviala)
-extraarticulare: de miscare (musculatura).

Va prezentam cateva notiuni de anatomie printr-o disectie de menisc realizata de echipa noastra:

endo_healthymeniscus a3

Meniscurile sunt fibrocartilaje intraarticulare situate intre femur si tibie. Sunt in numar de 2 la nivelul fiecarui genunchi si au forma semilunara. Meniscul medial are forma litere „C”, iar meniscul lateral are forma literei „O”. In sectiune au o forma triunghiulara cu periferia groasa si strans aderenta de capsula articulara, in timp ce marginea ce priveste spre cavitatea articulara este subtire, ascutita si libera. Fata superioara este concava, in timp ce fata inferioara este plata. Aceasta forma este dictata de forma suprafetelor osoase cu care vine in contact  meniscul.

Fiecare menisc este format dintr-un corp si doua coarne (anterior si posterior). Ambele meniscuri sunt atasate la tibie prin intermediul coarnelor anterioare si posterioare. Meniscurile au o mare mobilitate, dar meniscul lateral este mult mai mobil decat cel medial. Imobilitatea relativa a meniscului medial (in flexie are o translatie anterioara doar de 5mm) este motivul principal pentru care rupturile meniscului medial sunt mult mai frecvente decat cele ale meniscului lateral( are o translatie de 11mm).

Ambianta in care lucreaza meniscurile este lichidul sinovial, care mentine in interioarul articulatiei un coeficient de frecare de 0,001. Articulatia genunchiului este intoleranta la corpi straini si reactioneaza violent pintr-o sinovita inflamatorie cu hidartroza (acumulare de lichid in genunchi). Leziunea de menisc poate fi completa, si astfel meniscul rupt poate deveni un corp strain liber intraraticular, dar totusi si o bucata de menisc rupta incomplet este considerata un corp liber. Ruptura de menisc poate determina blocarea articulatiei genunchiului, singurul moment in care acesta leziune este o urgenta chirurgicala.

l1Vascularizatia meniscurilor. Aportul vascular provine din arterele geniculate, care dau nastere unui plex capilar perimeniscal (foarte important). El asigura vascularizatia corpului meniscal in proportie de 25-33% si are insemnatate clinica deosebita deoarece imparte meniscul in trei zone: zona red-red la exterior, zona red-white la mijloc si zona white-white(avasculara) la interior. Gradul de vascularizatie este direct proportional cu potentialul de vindecare al meniscului. Practic o ruptura de menisc in primele doua zone nu se poate vindeca, de aceea ea trebuie indepartata artroscopic. Patrarea zonei lezate de menisc va determina o imbatranire prematura a articulatiei, practic aparitia artrozei in cativa ani.

 occipital-condyles1

Rolul meniscurilor este de ameliorare a congruentei dintre condilii femurali si tibiali, preluarea si dispersia incarcarii (rol protectiv asupra cartilajului articular), absortia socurilor, stabilizare pasiva, diminuarea fortelor de contact, lubrefierea articulara, limitarea miscarilor de flexie si extensie. Lipsa meniscurilor determina o crestere cu 400% a stresului la nivelul suprafetelor de contact femuro-tibiale. Esentiala pentru functia si viitorul genunchiului este prezervarea marginii externe a meniscului.

menisc

m1Simptomatologia. Ruptura de menisc poate determina:

-durere la nivelul interliniului articular (cel mai frecvent simptom) exacerbata in timpul examenului clinic de manevrele de provocare. Durerea apare la genuflexiuni, la rotatiile pasive ale genunchiului ( in pat, in pozitiile de relaxare), la efort.
-hidartroza (acumulare de lichid in genunchi) recidivanta sau hemartroza (sange in genunchi) in leziunile recente.
-impotenta functonala mai ales la urcatul si coboratul scarilor.
-un tip particular de instabilitate a genunchiului (pacienul simte ca ii sare genunchiul si ca il pune la loc).

Diagnosticul se bazeaza pe:

-examenul clinic ala articulatiei genunchiului
-ecografie de parti moi ( poate evidentia acumularea de lichid sinovial si o ruptura de menisc).
-RMN este investigatia de electie. Prin aceasta investigatie se obtine o reconstructie tridimensionala a intregului menisc, si astfel leziunea meniscului este descrisa in amanunt.

m1 m2

m3 m4

m5

-artroscopia exporatorie: in prezent nu este indicata doar in scop diagnostic, pentru ca ruptura de menisc poate fi stabilita cu certitudine prin examenul clinic si RMN.

m11 m6

m6

     Tipuri de leziuni de menisc:

1.Longitudinala: are traiect vertical si este paralela cu marginea periferica a meniscului.
2.Orizontala: este un plan de clivaj in mijlocul meniscului.Este frecventa in 1/3 posterioara a menicului intern si in 1/3 medie a celui lateral.
3.Oblica: cuprinde toata grosimea meniscului de la centru la periferie.
4.Radiala: porneste de la centru spre periferie si are traiect perpendicular pe circumferinta.
5.Flap tear (in limba de clopot): ruptura radiala cu clivaj
6.Complexa

7.Degenerativa

a2

Optiuni terapeutice. Sunt in numar de trei, iar alegerea initiala se face pe baza exanului RMN:

ortopedic se aplica rupturilor longitudinale stabile (sub 1 cm) sau incomplete. Consta in imobilizare in atela gipsata 2 saptamani, antiinflamatoare, gheata, apoi inca 2 saptamani fizio-kinetoterapie. In prezent tendinta este de a se renunta la aceasta metoda de tratament, tinand cont de atrofia musculara secundara si raportat la potentialul de vindecare a meniscului.

meniscectomia se aplica tuturor leziunilor care nu pot fi reparate (complexe, clivaj, degenerative, flap), cu amendamentul ca esentiala pentru functia si viitorul genunchiului este prezervarea marginii externe a meniscului. Meniscectomia totala este urmata in decurs de 7l uni-14ani de aparitia artrozei. In prezent, ruptura de menisc, indiferent de tipul ei, nu se mai sanctioneaza chirurgical prin meniscectomie totala.

  m13 m14

m15

Tehnica chirurgicala este artroscopica, minim invaziva, cu spitalizare de 24 de ore ( one day surgery), recuperare rapida in 2-4 saptamani care presupune mers progresiv din a 2-a zi postoperatorie, fizio-kinetoterapie si tratament mendicamentos cu antialgice,antiinflamatoare si antibiotice pentru 5-7 zile. Interventia se face cu rahianestezie si consta in introducerea la nivelul articulatiei, prin doua incizii minime de 2-3mm, unei camere de luat vederi si a unui instrumentar special, necesar manevrelor chirurgicale. In prezent meniscectomia prin artrotomie (incizie larga) este inadmisibila.

repararea prin sutura este solutia ideala in tratamentul leziunii de menisc.

s3 s2

m4Este astazi acceptat pe baza a numeroase studii clinice ca leziunile longitudinale recente, situate in 1/3 periferica a meniscului pot si trebuie sa fie reparate. Ele sunt singurele leziuni de menisc pretabile pentru sutura. Este foarte important ca postoperator pacientul sa urmeze un program strict de recuperare. Artroscopia reprezinta o interventie care asociaza si un proces de instilatie aspiratie la nivelul genunchiului, astfel intraoperator se consuma peste 5l de ser fiziologic care trec prin articulatie, astfel incat fiziologia normala a articulatiei si implicit lichidul sinovial, sunt modificate. Pentru refacerea lubrefierii normale a articulatiei meniscului, este recomandata o serie de 3 infiltratii, la 30 de zile postoperator, cu Synocrom forte.

 

Untitled

 

In situatia in care se constata intraoperator leziuni la nivelul cartilajului articular, se recomanda continuarea tratamentului cu infiltratii intraarticulare vasco-elastice sterile sau cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite).

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetci.

gen

5 5 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

257 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

B seara dnu Doctor, Am 1.70m, 60 ani si am practicat karate peste 30 de ani, sex F. In 2014 am facut artroscopie genunchi drept… toate bune. In noi. 2017 am facut la gen.S dar ma doare cind urc scarile si cind ma ridic din repaus. Am facut RMN cu rezult.: a) spatii articulare, colectie lichidiana, cartilaj articular, LIA, LIP, ligamente colaterale, rotula, aoarat ligamentar, structuri osoase… tot este OK! b) menisc intern cu insertie normala, semnal neomogen prin plaja complexa ce afectesza intreaga masa meniscala, cu intreruperea suprafetelor meniscale si extruzie la nivel corporeal, usor comorensiva pe ligamentul colateral… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu este nevoie de alta operatie.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua
Am 1.80 m si 92 kg 56 ani fac sport de 3 /5 ori pe sapt sunt instructor de fitness
RMN
rupturi ale meniscului intern corn posterior,fara fragmente detasate
menisc extern integru
contuzie osoasa condil tibial in 1\2 anterioara
chist Baker cu grosime milimetrica
fluid in cantitate mare suprapatelar si in cantitate mica intraarticular femuro tibial
lia lip,retinacul,tendon integre
fara leziuni cartilaginoase
Ce imi recomandati ?
Din decembrie sunt instructor de ski in Franta,pot sa lucrez 6/7 ore pe zi pe skiuri in aceste conditii?
cu multumiri anticipate
Daniel

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In principiu da puteti.
Se pot face anumite infiltratii ca sa va simtiti si mai bine.
Succes!

Anonymous

Buna ziua domnule doctor, va rog frumos: 39 ani, 180, 84kg, masculin, genunchiul drept. RMN 1 arata: Ligamentoplastie LIA (in urma cu 20 ani) Condropatie patelara externa (dreapta) gradul 1 si 2. Patella alta. Leziune grad 3 la nivelul conului anterior al meniscului extern, cu intersectarea suprafetei articulare superioare. Fara debord meniscal. RMN 2: Status post ligamento plastie LIA, grefon LIA integru fibriliar, cu traiect si pozitie in limite normale. Fina fisura orizontala la nivelul cornului anterior al meniscului extern, aparent fara comunicare cu suprafetele meniscale, cu aspect de leziune de grad 2. Condromalacie retropatelara grad 1 Discrete modificari inflamatorii… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad filmele. Aveti 2 RMN.uri care se contrazic.
Numai bine!

Anonymous

Inca o intrebare, va rog frumos:

Daca la testul clinic facut de doctorul ortoped (de ex, testul McMurray, dar si alte teste mecanice care pot indica ruptura de menisc.) pacientul nu simte durere, dar RMN-ul indica leziune clasificata de imagist de gradul 3, ce i-ati spune pacientului?

Multumesc tare mult si aprecieri pentru tot ceea ce faceti!

Anonymous

Buna dimineata,
Iata rezultatul cler de la RMN
LIA EDEMATIAT,LIP NORMALE.
Ligament rotulian,reticular normal.
Menisc intern cu aspect de ruptura la nivelul suprafeti portante si extruzie mensculara.
MENSC EXTERN CU ASPECT DE RUPTURA LA NIVELUL SUPRAFETEI PORTANTE.
Modificari de osteocondrita la nivelulplatoului tibial si condil femural intern.
ACUMULARE FLUIDALA NIVELUL BURSEI SUPRAPATELARE.
chist popiteu de aproximativ 8,5cm.
CE FAC,AM DURERI LA MERS INSUPORTABILE.AM ACTIVITATE DE MERS CAM 1-2KM PE ZI.IN CIT TMP MAI AM SANSE SI CARE ESTE VARIANA CEA MAI BUNA SI RAPIDA.
Va multumesc anticipat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la medicul ortoped. Conform RMN.lui aveti indicatie operatorie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua . Am 1.85 m si 95 kg 40 ani am facut sport 1 data pe saptamana pana la jumatatea lunii noiembrie 2018, acum repaus . RMN Genunchiul stang nativ pune in evidenta : Spot de hipersemnal PD la nivelul cornului posterior al meniscului medial – leziune de gr. 1-2 . Mica acumulare lichidiana intraarticulara si in bursa retropatelara . Corticala osoasa cu contur regulat, cu grosime normala . Cartilajul care acopera patela, condilii femurali si platourile tibiale, normal ca grasime si caracteristici ale semnalului. Meniscul lateral cu configuratie normala, semnal hipointens omogen . LIA si LIP intacte, normale… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu aveti indicație chirurgicala. Trebuie sa faceti fizio si kinetoterapie
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,Stimate Doctor, Sunt in varsta de 56 ani,fac sport de 4 ori pe saptamana,aerobic,cardio ,zumba etc,Plus 10 km cu bicicleta si badmington.in parc, din cand in cand. De cateva luni ,am simtit intepaturi in genunchiul drept,am lucrat muschii,dar la un moment dat am simtit ca se blocheaza genunchiul,si-a revenit ,dar stiu ca nu este la fel.Am oprit sportul,am lasat bicicleta doar,si am facut RMN. Banda in hipersemnal evidentiata la nivelul cornului posterior al meniscului intern si vine in contact cu suprafata articulara inferioara .Menisc extern normal.REvarsat lichid articular in cantitate mica.Chist popliteu ce evolueaza inferior de-a lungul capatului medial… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,

In urma unor dureri la genunchiul drept pe care le am doar in momentul in care fac o genoflexiune in punctul cel mai de jos.am facut un RMN cu urmatorul rezultat:
-leziune corn posterior MI gr. 3 de tip clivaj orizontal.
-gonartroza incipienta.

In rest ligamentele,meniscul extern tendoanele sunt in regula si fara modificari de structura osoasa.
Mentionez ca genunchiul nu ma doare la mers urcat scari sau la rasucire.

In acest caz se impune o operatie laparoscopica sau un tratament nechirurgical?.

Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, se impune. Numai bine!

Anonymous

Buna seara, domnule doctor! Am varsta de 26 de ani, 1,76 m, 72kg, fost sportiv de performanta (fotbal). Totul s-a intamplat la o miscare gresita cand m-am intins dupa o minge sa o pasez. Tind sa cred ca s-a intamplat in aer accidentare caci nu stiu sa fi avut piciorul in pamant ceea ce este ciudat. In urma rmn-ului: Leziune grad 3 corp menisc extern. Leziune grad 2 corn anterior, posterior menisc extern si corn posterior menisc intern. Hipersemnal PD la nivelul insertiei femurale a ligamentului colateral lateral, fara intreruperea continuitatii fibrilare; minima cantitate de lichid periligamentar. Rupturi fibrilare partiale… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de fizio si kinetoterapie si infiltratii locale. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! De aproape 2 luni am dureri la genunchiul stang, genunchi blocat la flectarea picorului, durere la urcat/cobor/t scarile. al luat antiinflamatoare in 2 cure de cate 10 zile. simptomele se amelioreaza putin pe perioada tratamentului apoi revin si mai puternice. La ex. RMN, facut acum 3 zile : Leziune grad III corp si corn anterior menisc extern. Mic epansament lichidian retropatelar cu reactie sinoviala asociata. Mica acumulare fluida/chist subiacent insertiei femurale a muschiului gastrocnemian medial. As dori sa-mi spuneti daca se impune artoscopia . Ce alte variate de tratament sunt? Am 42 de ani, 1,72 inaltime si 90… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Averi indicatie chirurgicala cf descrierii RMN. Numai bine!

Anonymous

Abia peste o săptămână am fost programat la medicul ortoped care mi’a recomandat sa fac IRM’ul și nu știu dacă trebuie sau nu intervenit chirurgical!

REZULTAT:

IRM GENUNCHI DREPT NATIV

REZULTAT:

Mic traiect liniar, crenelat, incomplet la nivelul cornului posterior menisc intern paralel cu suprafata articulara tibiala.
Arie intinsa, cu hiposemnal T1, hipersemnal T2 si T1 TIRM la nivelul condilului medial tibial, asociata cu neregularitati si incizuri condrale.

Semnal neomogen al grasimii spatiului Hoffa (edem difuz).
Epansament lichidian in cantitate medie intrasinovial.

Sistem ligamentar, menisc extern fara anomalii de semnal.

CONCLUZII:

Osteocondrita condil intern tibial.

Microleziune incompleta menisc intern.
Sinovita.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu va pot sfatui fara sa vad filmele. Discutati cu medicul curant.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Am 50 de ani,1.8 m si 90 kg.In urma cu un an si jumatate am cazut la ski.Am avut o rasucire si o trosnitura puternica in partea interioara a genunchiului stang.A aparut o mica umflatura si inegritura,insotita de o durere acuta.Dupa cateva zile durerea s-a calmat si s-a retras si umflatura.Intre timp l-a recomandarea unui medic ortoped am purtat si o orteza fixa timp de trei saptamani,am facut si un RMN care s-a dovedit a fi nesugestiv,adica prost facut.Nu mi s-a dat niciun diagnostic.Durerea aproape a disparut ,umflatura s-a retras.Totusi daca stau in repaus cateva minute cu piciorul… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu va pot sfatui fara sa vad filmele si fara sa va consult. Decizia este importanta, pentru ca indicatiile primite sunt diferite. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, As vrea sa va întreb ce implica următoarele rezultate la genunchiul drept: Menisc intern – leziune orizontala de 2 mm la nivelul corpului meniscal Ligament medial colateral fără leziuni. Menisc extern – leziune orizontala de 3 mm la nivelul corpului meniscal Ligament colateral lateral fără leziuni Capsula articulară de grosime normala Lama de lichid la nivelul compartimentului intern (4 mm), extern ( 3 mm) Lama de lichid cu grosimea maximala de 4 mm la nivelul bursei suprapatelare , sinoviala de grosime normala. Tendon cvatricipital și tendon patelar fără leziuni La nivelul fosei poptilee, chist Baker de 14,6 /… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti un program complex de recuperare. Se pot asocia si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara. Sotul meu a facut RMN la genunchiul stang cu urmatorul rezultat: – CPMI dubla leziune oblico-verticala grad II-tip bucket-handel – CAMI leziune orizontala grad II – CPME cu dezinsertie capsulo-meniscala cu microchist interpus la acest nivel – CAME lez grad I – LIA rupt – LCM leziune grad II A- ruptura fascicolului menisco femural – Sinovita tendonului m popliteu – fara modificari de semnal IRM la nivelul cartilajului de acoperire la nivelul articulatiei genunchiului, suprafata neteda, continuitate pastrata – LIP, LCL, retinacule (median, lateral) cu aspect IRM in limite normale – Revarsat lichidian intraraticular in cantitate modarat-mica –… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa incepeti un program complex de fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua. Soția mea a făcut un Rmn la genunchi stâng, în urma unei dureri sporadice de aproape 1 an de zile, iată rezultatele: Hipersemnal PD FS difuz la nivelul meninscului medical, corp și corn posterior, cu interesarea marginii externe, fond pe care se deceleaza Hipersemnal PD FS între menisc (corp și corn) și capsula articulara-obs. dezinsertie capsulo-menisc ala. Menisc lateral fără modificări de semnal. LIA, LIP, LCM și LCL cu integritate păstrată. Cartilaj articular femuro-tibial, compartiment medical și lateral, cu înălțime păstrată, fără modificări de semnal. Patela, cartilaj Patela, tendon cvadricipital, retinacule patelare – fără modificări, discret Hipersemnal PD… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da, se poate trata prin recuperare, neavand indicatie chirurgicala.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
Am facut un RMN la genunchiul drept cu urmatorul rezultat:
-leziune traumatica grad 3 corn posterior meniscal intern.
-LIA, LIP si ligamente colaterale integre.
-fara semnal osos suspect.
-masa musculara cu semnal adecvat.
Va rog sa- mi spuneti cat este de grav si daca necesita interventie chirurgicala
Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Cf rezultatului RMN, da aveti indicatie chirurgicala, dar trebuie corelat cu examenul clinic. Mergeti cu rezultatul la un medic ortoped.
Numai bine+

Anonymous

Buna ziua,
Am refacut RMN cu urmatorul rezultat:

Leziune longitudinala grad II corn posterior ME.
Degenerescenta grad I MI.
Grefon LIA tumefiat, integru.
Arii intinse de edem osos condilfemural lateral si portiune posterioaraa condiluluitibial, probabilin context postoperator relativ recent.
Edem osos patelar (1/2 mediala)
Minima bursita suprapatelara.
In luma martie s-a efectuat ligamentoplastie in urma unui traumatism la ski.
As dori parerea dumneavostra in legatura cu aceasta concluzie RMN, si daca este necesara o noua interventie chirurgicala.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
In principiu nu, doar recuperare. Numai bine!

Anonymous

Bună ziua. Am 51 ani, 86 kg, femeie. În urma unei căzături puternice și purtării unei orteze prescrisă de ortoped, rezultatul RMN este: Plaja de edem osos femural, posibil posttraumatic ; modificări degenerative tip II corn posterior menisc intern; condropatie difuza grad III; bursita; corp străin intraarticular cu semnal osos. Menționez ca în 2011 am suferit o plastie de LIA. Îmi puteți spune ce e de făcut? Mulțumesc anticipat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aveti indicatie operatorie, artroscopica, apoi 6 saptamani nu calcati deloc pe picior, si recuperare postoperator 3 luni.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua dl Doctor, Va rog sa ne ajutati cu un sfat. Sotia mea a facut un RMN la genunchiul drept deoarece are dureri la mers iar rezultatele au fost: IRM genunchi nativ 3T: Examinarea IRM nativa la nivelul genunchiului drept (protocol de examinare: sag+cor+ax PD FS, corT1, sag T2, axT2*) evidentiaza: – piese scheletice cu raporturi normale; – os spongios cu semnal omogen; – traiect in hipersemnal PD FS si T2 la nivelul cornului posterior al meniscului intern, extins la nivelul corpului, fara atingerea suprafetelor meniscale, cu aspect de leziune de menisc grad II; chist parameniscal de 12 mm… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Conform rezultatului RMN, nu are indicatie de operatie, ci de recuperare.
Numai bine!

Anonymous

Bună
Am facut acum 2 zile un examen IRM iar rezultatul acestuia a fost: leziune grad 2 a corporeo cornuala posterioara menisc medial.
Va rog sa îmi spuneți dacă necesita intervenție sau doar recuperare? Mulțumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna seara.
Cf rezultatului RMN se indica un program complex de recuperare.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua. Am facut RMN la genunchiul drept, iar rezultatul este urmatorul: – lama de fluid retropatelar, femuro-tibial si adiacent tendonului popliteal; – leziuni grad I corn anterior menisc extern si corn posterior menisc intern; – infiltrare minima de tip edematos la nivelul grasimii prepatelare superficiale; – zona difuza de edem osos de aprox. 3,7/3,8 cm la nivelul condilului femural intern; – pensare minima a spatiului patelo-femural; schite de osteofite tibiale; exostoza patelara antero-superior; efilarea spinelor tibiale; – ligament incrucisat anterior, ligament incrucisat posterior, ligamente colaterale – fara modificari de semnal patologice semnificative. Va rog sa-mi spuneti cat este de… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa mergeti la spital pentru o consultatie medicala. Nu aveti indicatie operatorie, ci de fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ! Ca urmare a unor pocnituri care se aud la flexia genunchiului stang ( senzatia de durere nu apare decat aleatoriu in functie de efortul facut ) am efectuat un RMN al carui rezultat este:Ruptura Crues III ( cu interesare articulara ) corn posterior menisc intern, Minima lama fluida adiacent tendonului m.popliteu, restul elementelor fara semne de ruptura. pacient; 44 ani, 1,9 m, 95 kg. As dori o opinie din partea dumneavoastra cu privire la necesitatea efectuarii unei interventii chirurgicale precum si oportunitatea practicarii schiatului in aceste conditii ( e vorba de un nivel incepator spre mediu, doar… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala absoluta, iar skiatul este permis, operatia nefiind o urgenta.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua ! Ca urmare a unor pocnituri care se aud la flexia genunchiului stang ( senzatia de durere nu apare decat aleatoriu in functie de efortul facut ) am efectuat un RMN al carui rezultat este: Ruptura Crues III ( cu interesare articulara ) corn posterior menisc intern, Minima lama fluida adiacent tendonului m.popliteu, Ligament incrucisat anterior si posterior fara semne de ruptura Tendon rotulian de aspect normal Menisc extern fara semne de ruptura Fara modificari de edem osos la nivelul segmentului examinat. pacient; 44 ani, 1,9 m, 95 kg. As dori o opinie din partea dumneavoastra cu privire… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala absoluta cf rezultatului RMN. Puteti skia in perioada urmatoare, dar ulterior trebuie sa va operati.
Numai bine!

Anonymous

Buna seara!
RM Genunchi stang
Ruptura insertiei posterioare a cornului posterior al MI.
Extruzia corpului ME.
LIA, LIP, ligamente colaterale, cartilaje de acoperire femural, tibial si patelar cu aspect RM normal.
Minima hidrartroza.

Va rog sa-mi spuneti ce tratament sa urmez, sau trebuie sa ma operez?
Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicală absoluta, cf rezultatului RMN.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua
Pentru o ruptura de LIA, ruptură MI corn posterior grad 3 cu atingerea suprafeței articulare inferioare
Ruptura ligament colateral medial, grad 2
Modificare de condromalacie patelara grad 4 pe fata mediala
Colecție lichidiana în cantitate mica situata în bursa retro și suprapatelara
Ce tratament se impune?
Va mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala absoluta pentru a reparara problemele descrise. Se pot trata toate.
Numai bine!

Anonymous

buna seara RMN genunchi stang – menisc intern cu leziune la nivelul cornului posterior cu atingerea suprafetei meniscale inferioare grad 3 – menisc extern cu hiposemnal omogen -ligament incrucisat anterior,posterior,ligamente colaterale cu traiect, grosime si semnal in limitele varstei-modificari degenerative -tendon patelar si cvadriceps cu modificari de tendinoza -cartilaj femuro-tibian cu grosime redusa ,aspect neregulat -fara epansament fluid intraarticular in cantitate patologica -modificari edematoase la nivelul tesutului subcutanat periarticular -leziuni chistice popliteale in recesul posterior de 8/21 mm, respectiv adiacent tendonului gastrocnemian de12/16 mm CONCLUZII -menisc intern cu leziune la nivelul cornului posterior cu atingerea suprafetei meniscale inferioare-grad 3 Va… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala cf rezultatului RMN. Mergeti la o consultatie la un medic ortoped.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua,
Pentru rezultatul rmn: fina vacuolare interna a cornului posterior menisc intern, fara solutie de continuitate marginala, cu aspect de leziune de tip I. Menisc extern integru. Ligament încrucișat anterior discret edematos, fara ruptură totală si fără modificări insertionale. Ligament încrucișat posterior integru, normal. Ligamente colaterale si tendoane patelare de aspect irm normal. Mică arie geodala subiacenta tuberozitatii intercondilare fara intrerupere de contur osos. Colecție fluida intraarticulara in mica cantitate. Fără leziuni cartilaginoase.
Fiind instructor de gimnastica aerobica se poate recupera si fără operație?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa va consult, ca sa imi dau seama cat este de afectat ligamentul incrucisat.
Numai bine!

Anonymous

Am probleme la un genunchi la care am o operatie de 3 ani de ligament incrucisat si menisc, am facut acum rmn si rezultatul este foarte foarte mare din cate vad : -status postligamentoplatie ligament incrucisat anterior cu capatul distal al grefei ce depaseste corticala osoasa la nivelul epifizei proximale tibiale, antero-inter; -leziune gradul II corn posterior menisc medial; -ruptura corn anterior menisc lateral; -corn anterior menisc medial si corn posterior menisc lateral indemne; -ligament incrucisat posterior ingrosat, cu semnal heterogen, edematos, cu aspect elogativ; -ligamente colaterale, ligament patelar si tendon cvadriceps indemne; -chis osos cu dimensiuni de 6/5 mm… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa urmati un program complex de recuperare pentru a trece peste aceasta problema. De asemenea, se pot face infiltratiu cu PRP pentru leziunile de cartilaj articular.
O noua operatie doar pentru menisc s-ar preta, dar nu ma pot pronunta fara sa vad filmele RMN.
Numai bine!

Anonymous

Va multumesc foarte mult ! Multa sanatate !

Anonymous

Buna seara, Concluziile RMNului la genunchiul stang (34 ani): – modificare meniscala externa corn anterior statiul II, tip II cu fisuri liniare necomunicante cu cavitatea articulara, de corn posterior stadiul I, tip I – modificare meniscala interna corn posterior stadiul III, tip III cu aspect LIP ‘dublu”, respectiv de corn anterior stadiul I, tip I – minima lama lichidiana supra-/retro-/latero-patelara si intra-articulara Mai apar pocnituri la flexie si putina durere la rasucire si o eventuala senzatie de instabilitate. Desigur as aprecia daca mi-ati putea face o recomandare si mai ales daca vedeti necesara interventie chirurgicala sau ar ajunge fiziokinetoterapie. va… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Cf RMN.lui aveti indicatie chirurgicala absoluta pentru a rezolva leziunile meniscale.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua. Am 35 de ani, 1.80 m si 79 kg. IRM genunchi drept nativ indica astfel: -segmentele osoase articulare au raporturi pastrate -plaja intinsa de edem osos in hipersemnal PD FS, hiposemnal T1 situata la nivelul platoului tibial, in special intern si sub spinele tibiale, asociind un traiect orizontal compatibil cu o fisura incompleta -cartilajul de acoperire are grosime pastrata,fara modificari de semnal -meniscul intern prezinta in cornul posterior un traiect oblic spre suprafata articulara tibiala – grad II -meniscul extern are insertie,grosime și semnal normal -LIA prezinta aspect de tumefactie edematoasa in special a fasciculului posterior, aparent fara… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
O astfel de decizie poate fi luata doar dupa un examen clinic amanuntit.
In principiu da, dar nu ma pot pronunta 100%.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, In urma cu 3 saptamani, m-am trezit cu o durere in spatele genunchiului, mai jos, cu gamba si glezna piciorului drept inflamate. La ecografia eco doppler s-a constatat o ruptura de chist popliteu Baker. Timp de o saptamana am tinut piciorul ridicat, comprese cu gheata, autodrenaj limfatic, iar ca tratament, doar ibuprofen + gel cu diclofenac si heparina. Lichidul sinovial care mi-a inundat gamba si glezna s-a retras aproape in totalitate, pot umbla fara sa schiopatez, desi simt o usoara stare de tensiune in genunchi. In urma unui examen RMN, am primit urmatorul diagnostic : menisc intern cu… Read more »

257
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x