• 18 feb. 2013
  • Raspunsuri: 27
  • Vizualizari: 4.650

a8Cartilajul articular este tesutul care reprezinta cheia functionala a articulatiilor sinoviale. Acesta variaza în grosime, densitate celulara si compozitia matricei atât între diferite articulatii cât si în cadrul aceleiasi articulatii. Oricum, toate articulatiile sinoviale contin cartilaj articular alcatuit din aceleasi componente si care îndeplineste acelasi rol. Proprietatile care îl fac remarcabil si unic sunt rezistenta sa deosebita la presiune, marea rezistenta la uzura (durabilitatea) si capacitatea de a distribui presiunea atât pe suprafata cât si consecutiv pe o mai mare arie a osului subcondral. Nici un material sintetic nu reproduce aceste  proprietati pe o perioada atât de mare de timp (durata vietii).

       n3 n2

Cartilajul articular este compus din condrocite care se gasesc într-o structura organizata de colagen, proteoglicani, alte proteine, ioni si apa ce formeaza matricea.

Macroscopic, cartilajul articular matur apare ca un tesut neted, alb, lucios, care rezista deformatiilor. Grosimea a11cartilajului articular este de aproximativ 2 – 5 mm, integritatea structurala a acestuia este mentinuta de condrocite. Cartilajul articular nu contine vase de sânge si nici nervi.Exista o concordanta semnificativa intre volumul (grosimea) cartilajului si pensarea spatiului articular pe radiografiile conventionale in cazul artrozei. Degenerarea cartilajului articular cu pierderea structurii si functionalitatii acestuia precum si modificarile articulatiei sinoviale care decurg din aceasta genereaza durere si pirderea functiei normale a articulatiei. Durerea si scaderea mobilitatii articulare sint printre cauzele cel mai frecvente de morbiditate a populatiei adulte si virstnice.

Cel mai frecvent degenerarea cartilajului articular se manifesta ca osteoartroza, care poate fi primitiva (idiopatica), dar poate fi si urmarea traumatismelor sau a bolilor reumatismale inflamatorii care distrug suprafata articulara, generind osteoartroza secundara.

a1 a2

Reactia de reparare si regenerare dupa degradarea posttraumatica sau degenerarea cartilajului articular matur este minima, tesutul cartilaginos neavind capacitatea de a repara prin restitutio ad integrum alterarile structurale odata aparute.  Aceste observatii au contribuit la interpretarea cartilajului articular ca fiind un tesut inert de rezistenta la presiune, similar cu polietilena si metalul, si ca degenerarea cartilajului aparuta odata cu virsta este rezultatul incarcarii mecanice a acestuia cu pierderea ireversibila a integritatii structurale si a proprietatilor mecanice ale acestuia.

a6In consecinta, pentru a se preveni degradarea cartilajului nu se poate face aproape nimic in afara de a limita incarcarea mecanica a acestuia, si deci, cel mai adecvat tratament pentru degradarea avansata a cartilajului este artroplastia cu inlocuire suprafetelor articulare degradate. Un alt punct de vedere fata de cel prezentat mai sus este acela ca, tesutul cartilaginos nefiind inert, este capabil intr-o oarecare masura de reparare si regenerare, astfel ca incarcarea articulara nu va duce inevitabil la artroza, si deci, exista posibilitatea efectuarii unui tratament care sa restaureze cel putin partial si in anumite cazuri integritatea cartilajului articular.

a4Cartilajul articular sufera procese de degradare ca urmare a agresiunii a numerosi factori: mecanici, metabolici, vasculari, genetici. Agresiunea mecanica poate fi urmarea unui singur traumatism de energie inalta sau a unor incarcari excesive repetate si prelungite ale articulatiei. Aceste traume ale cartilajului produc trei tipuri de leziuni: microleziuni ale condrocitelor si matricii fara leziuni vizibile ale suprafetei cartilajului, fracturi condrale cu lezarea pe diferite adincimi a cartilajului pina la zona de cartilaj calcificat si fracturi osteocondrale care se extind pina in osul subcondral. Fiecare dintre aceste tipuri de leziuni prezinta o evolutie si un tip de reparare particular.

Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea medicala.  Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic.  Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.

0 0 votes
Article Rating
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

27 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Buna ziua .in urma unui pocnet sau trosnituri la genunchiul drept dar fara dureri sau umflaturi am facut o artroscopie iar in urma acesteia sa constatat ca am o portiune lezata cam de 1 cm la nivelul cartilajului .a fost extrasa acea portiune lezata si curatata acea zona .ce se poate face in continuare pt ca genunchiul sa fie ok ?sunt sportiv si fac atletism .va multumesc .

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua. Infiltratii PRP, obligatoriu. Numai bine!

Anonymous

Buna ziua, mama mea in varsta de 65 de ani a fost diagnosticata acum 8 luni cu gonartroza la ambii genunchi. Acum 4 luni a facut infiltratii cu Synocrom forte la genunchiul mai afectat, a avut dureri groaznice in timpul si dupa procedura, care au trecut treptat, insa durerea in sine de la gonartroza nu a trecut, as putea zice ac e mai frecvent acum! As dori sa stiu cam ce s-ar mai putea face? Ar da rezultat tratamentul cu celule Stem sau cel cu Cartifill ? Exista vre-o varsta limita pentru operatia de protezare? Va multumesc frumos pentru atentie… Read more »

Anonymous

Buna am 35 de ani acum 3ani am fact o artroscopie la genunche iar acuma am fact o entorsa mi-am fact si un RMN si mia zis ca am leziuni la nivelul cartilajului pateral pe fateta mediala.Eden osos subconderal.Mar ajuta daca asi face niste kinetoterapie sau necesita operatie

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Este greu sa ma pronunt daca nu vad filmele. Va astept la o consultatie. O zi buna!

Anonymous

Buna ziua!
In urma Rmn-ului facut mi s-a spus ca am un inceput de infarct in tibie si mi se degradeaza cartilajul la genunchi(faza incipienta)
Intrebarea mea e urmatoarea:cartilajul si refacerea tibiei se recupereaza doar cu tratament medicamentos?Doar atat mi s-a prescris!
Va rog sa-mi mai dati un raspuns!
Multumesc anticipat!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Teoretic si practic nu, doar ca descrierea dstra este diferita de un diagnostic clar ca sa va pot da un raspuns concret.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua.
In urma unui traumatism cartilajul articular al gleznei mi-a fost afectat, sunt intr-o stare incipienta. Am facut tratamente de fizioterapie si medicamentos cu glucozamina si condroitina, si dona dar caut un tratament sau interventie prin care , se poate face regenerarea sau reconstructia cartilajului articular afectat. Va rog sa imi dati un sfat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu exista tratament care sa refaca cartilajul complet iar rezultatele depind de gradul de afectare.
Oricum va trebuie o terapie regenerativa cu PRP sau cel STEM.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua! Am o leziune a cartilajului fetei posterioare a rotulei in treimea medie, fara a asocia modificari osoase subcondrale adiacente. Am facut infiltratii cu Acid Hialuronic Arthro Mac 3%, dar durerile nu s-au diminuat. Mentionez ca am un job la care stau in picioare minim 6 ore. Ce pot face?
Va multumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Imi este greu sa ma pronunt fara sa stiu toate detaliile legate de leziune.
Numai bine!

Anonymous

Bună ziua. Dl doctor, am văzut postarea de mai sus referitoare la cartilajul gleznei și vă rog mă ajutați cu un răspuns referitor la tratamentul PRP dacă poate fi aplicat unui copil de 12 ani ( 152 cm, 45 kg), care în urma unui RMN a fost diagnosticat cu,, minime eroziuni condrale superficial tibio-talare, fara anomalii la nivelul osului subcondral,,. Menționez ca practică sport de performanta ( fotbal) si are dureri la efort. Vă mulțumesc!

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Da poate fi aplicata terapia.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua . În urma cu 2 luni am alunecat pe gheață și am fost diagnosticata cu entorsa la genunchi drept. Am stat 2 săpt cu piciorul in ghips si dupa care folosesc o orteza. Am facut un RMN si rezultatul este : Leziuni posttraumatice de cartilaj condilian extern si de versant patelar infero-medial cu fragmente desprinse de la aceste niveluri vizibile retropatelar. Mentionez ca am 48 de ani si ptr moment indoi foarte puțin piciorul si ma ajut de cadru cand merg. As dori dacă se poate o parere de la d-voastra ce trebuie sa urmez ca sa pot… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala absoluta. Numai bine!

Anonymous

buna seara,
in urma unei cazaturi , am fost internata avand diagnosticul de : contuzie forte genunchi stang cu hematom masiv, se intervine chirurgical si se evacueaza de la nivelul genunchiului hematom de cca 200 ml prin chiuretaj.Dupa circa 6 luni in zona in care am avut problema ( deasupra genunchiului) a inceput sa se umfle, sa am dureri (mici) si greutatea in urcarea si coborarea scarilor. am facut rmn si concluzia este : degenerare cartilaj (leziune grad 1) fateta patelara laterala. ce imi recomandati sa fac in continuare ? cu multumiri anticipate

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Va sfatuiesc sa faceti o terapie regenerativa cu PRP si fiziokinetoterapie.
Numai bine!

Anonymous

ma intereseaza cum putem sau ce putem lua pentru a reface/regenera cardilajul de la sold ca sa evitam operatia de protezare…?

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad radiografii si sa va consult.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,
In urma examninarii RMN am in rezultat cateva puncte pe care nu le inteleg:
– Anomalii focale de semnal la nivelul cartilajului articular patelar;
– Edem la nivelul partilor moi posterioara si psotero-laterala
– Ligamente inchrusisate anterior si posterior, colaterale, retinacule patelare, tendoanele quadriceps si patelar cu aspect IRM normal.
Ma puteti lumina cu o explicatie mai pe intelesul unui om care nu a facut medicina?
Care este recomandare dvs?
Multumesc anticipat.

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Aveti leziuni de cartilaj, dar medicul radiolog ar fi trebuit sa descrie gradul lor si intinderea ca sa stim ce tratament trebuie.
Numai bine!

Anonymous

Bună seara, Apreciez mult profesionalismul de care dă dovadă echipa de la Clinica Centrokinetic, unde nepotul meu Ştefan Cătălin Crăciun (student, 21 ani, pasionat de alergări şi mers pe munte) a făcut o ecografie musculoscheletală şi un IRM genunchi dreapta. Tocmai a primit şi interpretarea imagistică a IRM-ului: displazie trohleara Dejour A fara subluxatie paletara; Condromalacie focală externă grad III, Tendinopatie insertionala m cvadriceps. Face tot la Centrokinetic kinetoterapie, curent Tens şi Terapia Tecar. De 4 luni îl doare genunchiul drept, dar în ultima lună îl doare foarte tare, continuu şi când doarme, sau e în repaos. Consideraţi că poate… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Displazia femuro patelara duce la o frecare anormala femuro – patelara, motiv pentru care are la aceasta varsta tanara o afectare a cartilajului articular.
Recuperarea si PRP in ajuta, in mod cert, dar nu il vindeca, fiind o problema mecanica in sine.
In sine, puteti sa imi scrieti pe dr.andrei.bogdan@gmail.com si o sa discut cu echipa medicala sa vedem cea mai buna solutie.
O zi frumoasa!

Anonymous

Buna ziua , In urma unui RMN la genunchiul drept am primit urmatorul rezultat/ leziuni punctiforme vizibile sporadic pe conturul celor doua meniscuri in contest degenerativ,fara rupturi sau extruzii meniscale -colectie lichidiana intra-articulara in cantitate mica -o leziune condrala punctiforma vizibila1/2 mediala a versantului articular patelar,in rest ,cartilaj articular tricompartimental cu grosime pastrata,fara eriziuni sau defecte condrale notabile -chist Baker cu dimensiuni neglijabile in prezent, fara elemente de disectie activa in musculatura gambei. -nu se constata modificari in structura osoasa tibio-femurala sau aspecte de edem osos intraspongios -fara modificari ale ligamentelor colaterale -fara modificari la nivelul tendoanelor -patela normal pozitionata… Read more »

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Nu aveti indicatie chirurgicala, ci de a face recuperare si infiltratii.
Numai bine!

Anonymous

Buna ziua,

In urma examenului RMN, mi s-a comunicat ca exista leziuni focale cartilaj articular condil femuro-tibial extern.

Imi puteti explica va rog ce inseamna ?

Multumesc

Andrei Ioan Bogdan

Buna ziua.
Depinde de tipul de leziune: adancime si latime.
Tratamentul este ales in functie de acesti parametrii.
Va sfatuiesc sa mergeti la o consultatie la ortopedie.
Numai bine!

27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x