Ligamentul incrucisat anterior este localizat in interiorul articulatiei genunchiului si face parte din “pivotul central” impreuna cu ligamentul incrucisat posterior. Este pozitionat in fosa intercondiliana – un spatiu dintre cei doi condili femuralu, si are o directie oblica dintre anterior spre posterior si dinspre medial spre lateral, pornind din aria intercondiliana anterioara a tibiei si terminandu-se pe condilul femural lateral. Ligamentul incrucisat posterior este situat in vecinatatea ligamentului incrucisat anterior, chiar in spatele acestuia. Aceste doua ligamente sunt “incrucisate” unul in raport fata de celalalt.
Rolul ligamentului incrucisat anterior. LIA (ligamentul incrucisat anterior) impreuna cu musculatura coapsei, si celelalte ligamente asigura stabilitatea necesara la nivelul articulatiei genunchiului atat in plan sagital cat si in cel rotational. Rolul LIA este dublu:
– LIA se opune rotatiei interne a tibiei fata de femur, datorita orientarii si directiei fibrelor sale
– Se opune translatiei anterioare a tibiei fata de femur , impiedicand astfel o miscare de “sertar” anterior a tibiei fata de femur.
De cele mai multe ori, ruptura (LIA) se datoreaza unui mecanism rotational, si mai rar unei miscari de sertar. Repercursiunile rupturii LIA trebuiesc foarte bine intelese, pentru ca ruptura ligamentului incrucisat anterior nu are consecinte asupra miscarilor de flexie-extensie ale genunchiului. Pacientul isi recapata complet aceasta miscare dupa 4-6 saptamani de fizio-kinetoterapie si nu simte instabilitate in momentul in care efectueaza aceasta miscare (de exemplu genuflexiuni). In schimb genunchiul este vulnerabil la miscarile de rotatie si de torsiune : pacientul simte instabilitate la miscari de rotatie a corpului cu piciorul blocat la sol (sporturi de pivotare) dar si in viata de zi cu zi cand efectueaza aceste miscari rotationale. Examenul clinic al pacientului este foarte important pentru a depista aceste instabilitati: sagitale si rotationale. Stabilitatea rotationala este oferita de catre LIA si ALL (ligamentul antero-lateral al genunchiului), existand situatii in care ambele ligamente se rup si instabilitatea rotationala este foarte mare. De aceea examenul clinic si anamneza pacientului (descrierea cu lux de amanunte a accidentului) sunt foarte importante.
Evolutia unei rupturi de ligament incrucisat anterior
Ligamentul incrucisat anterior este ca un elastic, iar in momentul in care intervine ruptura, cele doua capete se retracta, si se indeparteaza unul de celalalt, astfel orice cicatrizare spontana este imposibila. De cele mai multe ori ligamentul se rupe sau se desprinde de la nivelul condilului femural, si la RMN este descris ca fiind cazut in posterior. Din aceasta cauza, ruptura ligamentului incrucisat anterior nu are indicatie de sutura sau reinsertie in protocoalele chirurgicale actuale, dar totusi exista tentatia pusa in practica de catre cativa chirurgi sa sutureze in primele 24 de ore ligamentul, practic sa il reinsereze cu ajutorul unor implante speciale. Rezultatele preliminare ale studiilor arata rezultate foarte bune, cu rata mare de vindecare, dar momentan sunt doar studii si tendinte in modernizarea tratamentului actual. Ruptura LIA poate fi completa sau incompleta, partiala sau totala. Practic ligamentul este format din doua bandelete destul de bine individualizate, care se pot rupe impreuna sau doar una, in acest caz leziunea fiind partiala. Foarte rar ruptura LIA este incompleta, ruptura referindu-se doar la o parte din fibre sin oricare bandeleta. Aceasta leziune are un prognostic favorabil, permitand o vindecare buna si o recuperare acceptabila a stabilitatii genunchiului. Afirmatia unei rupturi partiale ale ligamentului incrucisat anterior este dificila, bazata pe teste clinice, paraclinice si pe o eventuala artroscopie. Unul dintre cei mai importanti parametrii este examenul clinic, in care se analizeaza stabilitatea genunchiului, iar ca si concluzie generala: orice instabilitate comparativa cu genunchiul sanatos are indicatie de artroscopie cu inspectia cavitatii, a ligamentului si reconstructia zonei lezate.
Diagnosticul unei rupturi de LIA se bazeaza pe anamneza pacientului, examenul clinic si examinarile paraclinice (Rx, RMN). De cele mai multe ori acest diagnostic este pus pe baza testelor clinice, dar uneori instabilitatea articulara poate fi mascata de catre o musculatura foarte bine dezvoltata la nivelul coapsei pacientului. Examenele complementare (radiografiile, RMN), confirma, acest diagnostic si permit efectuarea unui bilant al genunchiului, preoperator oferind informatii despre celelalte structuri care puteau fi lezate in cadrul traumatismului: meniscurile, cartilajul articular. Artroscopia este inutila doar pentru a afla diagnosticului.
Circumstantele accidentului: Ruptura LIA (ligamentul incrucisat anterior) apare aproape intotdeauna in timpul unui accident sportiv. Sporturile care predispun la astfel de leziuni sunt: fotbalul, skiul, basketul, handbalul, lupte. Aceasta leziune apare este cel mai adesea ca urmare a unei miscari rotationale puternice: rotatia interna a tibiei in raport cu femurul, sau mai frecvent rotatia externa a femurului in raport cu tibia. Sportivul resimte astfel o durere violenta la nivelul genunchiului si un zgomot (cracment) datorat ruperii ligamentului. Acest cracment este foarte frecvent, dar nu este absolut necesar. Uneori pacientul poate acuza instabilitate la nivelul genunchiului imediat dupa accident, dar de cele mai multe ori acest simptom este perceput mult mai tarziu (cateva saptamani). Imediat dupa accident, genunchiul se poate umfla, doare, este mai cald, apare o limitare a miscarilor de flexie si extensie, mersul este schiopatat si dureros. Aceste simptome difera ca intensitate de la pacient la pacient.
Examenul clinic:Confirma diagnosticul de ruptura de ligament incrucisat anterior prin evidentierea unui semn clinic esential: sertarul anterior al tibiei fata de femur. Pentru a se evidentia acest semn, se pot efectua mai multe teste: testul Sertarului anterior, testul Lachman, testul Pivot Shift. Examenul clinic complet trebuie sa includa verificarea integritatii meniscurilor, a ligamentelor colaterale, pentru ca leziunile asociate sunt extrem de frecvente, mai ales ruptura meniscului intern sau a ligamentului colateral medial. Uneori poate fi dificil de pus un diagnostic corect daca genunchiul este umflat, dureros global, musculatura contractata din reflex iar mobilitatea este limitata. In acest caz examinarile complementare sunt necesare(Rx, RMN). In prezent RMN este indicat ca investigatie aproape obligatorie in aceste cazuri pentru o pregatire cat mai buna a cazului chirurgical.
Examene complementare
Radiografiile standard de genunchi completeaza intotdeauna bilantul unui genunchi traumatizat. Radiografia poate fi o investigatie esentiala cand se constata o fractura la nivelul hemiplatoului tibial extern (fractura Segond), ceea ce ridica suspiciunea unei dezinsertii a ligamentului antero-lateral. In aceasta situatie un test pivot shift pozitiv confirma diagnosticul si schimba strategia terapeutica care trebuie sa includa si refacerea in aceasi sedinta a ALL. Astfel putem afirma ca radiografia este sunt indispensabile pentru a elimina o leziune osoasa (fractura).
Examenul RMN (rezonanta magnetica nucleara) este extrem de util in confirmarea diagnosticului si stabilirea planului preoperator. Noi recomandam efectuarea unei astfel de investigatii la toti pacientii cu un traumatism la nivelul genunchiului pentru un bilant cat mai corect.
Locul artroscopiei in diagnosticul rupturii de LIA. Intr-o singura situatie artroscopia simpla are indicatie in prezent in cadrul unui traumatism de genunchi soldat cu ruptura ligamentului incrucisat anterior: cand genunchiul este blocat datorita rupturii in toarta de cos a meniscului intern, care este luxat intercondilian si au trecut mai mult de 3-5 zile de la traumatism. In aceasta situatie ligamentoplastia concomitenta cu sutura de menisc este indicata daca accidentul este recent si contraindicata daca au trecut cateva saptamani de la traumatism, sansele de recuperare fiind mai mici, iar rezultatul mai greu de apreciat. In aceasta situatie este de preferat efectuarea suturii de menisc intr-o etapa si ligamentoplastia in alta etapa, dupa 4-6 luni in functie de evolutie si recuperare. In afara unui eventual blocaj meniscal rar al genunchiului, artroscopia genunchiului pentru diagnostic nu este justificata deoarece ruptura LIA poate fi diagnosticata cu ajutorul celorlalte metode (examen clinic si imagistic).
Tratamentul si indicatiile in ruptura LIA. Tratamentul este eminamente chirurgical si consta in refacerea anatomiei genunchiului inlocuind ligamentul rupt cu o grefa. Scopul tratamentului este de a oferi pacientului un genunchi stabil, necesar pentru a duce o viata normala cu posibilitatea reluarii activitatilor sportive.
Strategii terapeutice
In cursul istoriei au fost emise multe teorii privind tratamentul rupturilor ligamentului incrucisat anterior. Tinand cont ca aceasta leziune nu impiedica mobilitatea normala a genunchiului, pacientul este capabil sa isi reia in cateva saptamani posttraumatic activitatea normala si atunci la prima vedere am putea sa ne gandim ca indicatia operatorie depinde activitatea pacientului. Totusi s-a demonstrat prin numeroase studii ca lipsa ligamentului incrucisat, chiar daca pacientul este o persoana sedentara, determina miscari anormale in articulatia genunchiului care duc in timp la o imbatranire prematura a articulatiei genunchiului. In prezent exista o singura optiune cu avantaje si dezavantaje: ligamentoplastia. Aparitia artrozei in cazul lipsei LIA se datoreaza miscarilor anormale, care cresc coeficientul de frecare in articulatie. Nu este nevoie ca pacientul sa simta o instabilitate in adevaratul sens al cuvantului pentru a se produce o crestere a coeficientului de frecare, astfel initiindu-se aparitia leziunilor de cartilaj, adica a artrozei.
Exista doua momente operatorii: in perioada acuta a leziunii adica in primele 3 zile de la traumatism, sau dupa 6 saptamani de la accident. Ideal dupa parerea dr. Andrei Ioan Bogdan este la 4-6 saptamani de la traumatism, evolutia pacientului fiind remarcabila postoperator si recuperarea foarte rapida.
In aceasta strategie terapeutica, pacientul este obligat sa faca fiziokinetoterapie pentru a ajunge cu genunchiul in parametrii normali inainte de operatie: dureri minime sau absente, mobilitate normala, lipsa tumefactiei, tonus muscular bun. Acest program de recuperare trebuie efectuat intr-un centru de recuperare, sub indrumarea unui personal specializat. Pacientul trebuie sa inteleaga ca recuperarea pre- si postoperatorie sunt extrem de importante, fiind un parametru esential in succesul operatiei.
Rezultatul operatiei pentru tratarea rupturii ligamentului incrucisat anterior depinde de 3 parametrii:
– tehnica chirurgicala;
– grefa folosita la reconstructie;
– recuperarea pre- si postoperatorie.
Tehnica chirurgicala este o problema extrem de controversata, care a suferit foarte multe schimbari in ultimele 3 decenii, dar totusi putem simplifica discutia spunand ca se opteaza in prezent pentru o reconstructie anatomica a ligamentului. Aceasta reconstructie urmareste pozitionarea grefei cat mai aproape de ligamentul natural, dar aceasta idee este greu de atins pentru ca ligamentul natural are o origine si o insertie mai intinse decat grefa folosita, are o dubla orientare fata de grefa si are 2 bandelete cu pozitie si roluri bine definite, fata de grefa care este o singura bandeleta. De aceea aceasta interventie chirurgicala nu reuseste pe deplin sa atinga parametrii doriti, ideali din punct de vedere ai pozitionarii grefei.
Odata alese pozitiile canalelor osoase, grefa trebuie fixata si aici apare o noua discutie. In istorie s-au folosit suruburi de titan, resorbabile, bioinductive si mai nou dintr-un material numit Peak. Scopul acestor implante este de a mentine grefa in pozitie normala, ca lungime, tensiune pana la integrarea ei (3-6-8 luni). In prezent cele mai noi modalitati de fixare presupun folosirea unui endobutton de titan, fix sau ajustabil, pe femur si un surub bioinductiv sau Peak pe tibie. Si legat de aceste implanturi, care totusi sunt remarcabile, putem gasi si lucruri negative: endobutton-ul mentine grefa in femur cu ajutorul unor fire, care au coeficient de elasticitate, ceea ce in timp poate duce la pierderea tensionarii grefei, sau resorbtia suruburilor poate determina o resorbtie osoasa si o inflamatie aseptica la nivelul articulatiei genunchiului sau intraosos.
La fixarea tibiala se poate adauga si o scoaba de titan, pentru o fixare suplimentara.
Dintre firmele care produc aceste implanturi, amintim Biomet sau Arthrex USA. Sutura directa a LIA a fost abandonata, dar totusi exista tendinte actuale de a relua aceasta tehnica cu anumite imbunatatiri. Se stie actual ca rezultatele sunt insuficiente pentru a mentine un genunchi stabil.
Astfel, actual strategia terapeutica cuprinde:
1. Reeducarea functionala
Este vorba despre un program de fiziokinetoterapie, bine condus si bine supravegheat. Acest tratament poate fi tratamentul definitiv la pacientii de peste 50 de ani si permite o viata normala, fara dureri cu integrare socio-profesionala si familiala rapida, cu practicarea unor sporturi ca atletismul, natatia, ciclismul. Unele sporturi “de pivot” sunt permise cu rezerva ca pacientul sa poarte o orteza de genunchi. Aceasta decizie este dificila si este bine sa va consultati cu medicul ortoped. Varsta nu este un parametru extrem de important, dar totusi in jurul varstei de 50 de ani pacientul cat si medicul trebuie sa se gandeasca foarte atent pentru a lua o decizie corecta.
2. Reconstructia ligamentului incrucisat anterior
Exista mai multe tipuri de grefa:
– autogrefa recoltata de la pacient, este cea mai des folosita grefa, este ieftina, este foarte buna pentru ca integreaza cel mai bine, dar nu intotdeauna are dimensiunile dorite: lungime si grosime. Autogrefa este de mai multe tipuri: hamstrings, tendon rotulian (BTB), tendon cvadricipital, fascia lata. In prezent cea mai des folosita ca prima intentie este hamstrings, iar BTB se foloseste in revizii (cand se rupe si grefa initiala). Totusi o categorie de sportivi la care grefa BTB este recomandata ca prima intentie sunt fotbalistii. In USA la sportivii de performata (fotbal, fotbal american, chiar si basket cu toate ca aceasta categorie din cauza sariturilor repetate apare tendinopatia rotuliana ulterior) grefa folosita este BTB.
-allogrefa recoltata de la alt pacient si adusa de la banca de tesuturi:este o grefa ideala ca dimensiuni si structura, fiind tendon achilean. Grefa are grosimea dorita, tendonul este foarte rezistent, dar sansele de integrare sunt mai mici decat in cazul autogrefei, iar pretul este in jur de 2000ero. De aceea aceasta grefa, in lume, este mult mai rar folosita, fiind o optiune serioasa in anumite cazuri.
-grefa artificiala: este o optiune excelenta in prezent, mai ales pentru sportivii de performanta, permitand reluarea rapida a activitatii si o siguranta superioara asupra grefei din punct de vedere al reruperii acesteia. Costul este de 1500euro.
Tendoanele “labei de gasca” (hamstings) -> vezi mai mult
Aceasta tehnica presupune recoltarea tendoanelor ms. gracilis si semitendinos, de la nivelul lojei „postero-mediale” a coapsei. Prelevarea grefei presupune o incizie de cca 2 cm in partea antero-mediala a genunchiului, prin care insertia tendoanelor este descoperita si recoltarea se efctueaza cu ajutorul unui dispozitiv special. In general grefa are o lungime aproximativ egala cu lungimea coapsei, si o grosime care variaza intre 3.5 – 4.5mm, astfel lipsa acestor doi muschi nu va afecta forma sau forta musculara a coapsei. Totusi s-a demonstrat ca la atletii de performanta, lipsa acestor tendoane a scazut performantele sportive.
Ulterior grefa este pliata in doua si se obtin 4 fascicule care vor reprezenta noul ligament. In prezent firma Arthrex a introdus si tehnica all inside, in care se recolteaza doar ms. semitendinos, si se pliaza de 2 ori, obtinandu-se tot 4 fascicule mai scurte, fixate cu 2 endobutton-uri. Aceasta operatie are avantajul unei recuperari mai rapide, mai putine complicatii, si dezavantajul unei integrari mai lente fata de grefa os – tendon -os (tendonul rotulian).
Exista si tehnica double bundle in care se folosesc cele doua fascicule tendinoase recoltate in mod separat, efectuandu-se 4 tunele separate, 2 in tibie si 2 in femur iar grefele sunt fixate cat mai aproape de pozitia ideala a LIA, tinand cont ca toate studiile anatomice au demonstrat ca ligamentul natural are doua fascicule. Tehnica are dezavantaje legate de tensionarea grefelor, costuri si revizia in caz de esec, fiind mult mai grea.
Recoltarea grefei si pregatirea canalului tibial
Pregatirea canalului femural
Pozitionarea grefei si fixarea pe femut si in canalul tibial
Tendonul rotulian (procedeul Keneth Jones): este o tehnica folosita extrem de frecvent in trecut, dar o metoda ramasa in planul doi in prezent, fiind folosita mai mult in cadrul reviziilor sau de catre chirurgi la sportivii de performanta. Tehnica operatorie presupune recoltarea tendonului rotulian, 1/3 medie impreuna cu 2 pastile osoase din rotula si tuberozitatea tibiei. Acest tendon va reprezenta noua grefa, fixata in prezent cu endobutton sau suruburi. Aceasta interventia are rezultate excelente asupra instabilitatii, dar are drept inconveniente recuperarea mai lenta datorita durerilor postoperatorii, dar si o rata mai mare a complicatiilor intra- sau postoperatorii. Avantajul este integrarea mai rapida a grefei, interfata os-tendon-os fiind cea mai favorabila.
Fascia lata este o aponevroza situata la extremitatea superioara a coapsei. O bandeleta poate fi recoltata pentru a inlocui ligamentul incrucisat anterior. Chirurgii care practica aceasta tehnica raporteaza rezultate bune. Inconvenientele sunt legate de cicatricile mari la nivelul genunchiului si a soldului.
Pentru a citi mai multe informatii despre variatele de grefa folosite pentru reconstructia LIA, va invitam sa accesati:
https://www.lectiadeortopedie.ro/variante-de-grefa-folosite-reconstructia-lia/
Utilizarea in cursul acestor interventii a artroscopiei permite reducerea cicatricilor ca si tratamentul leziunilor concomitente de menisc. Acestei grefe tendinoase intraarticulare i se poate asocia o plastie axtraarticulara: este vorba despre recoltarea unei bandelete din fascia lata sau a muschiului gracilis in cazul tehnicii all-inside care este tensionata oblic intre portiunea laterala a tibiei si a femurului, pentru a controla mai bine instabilitatea rotatorie antrenata de ruptura LIA, practic prin refacerea ligamentului antero-lateral. Aceasta asociatie este indicata mai ales in instabilitatile vechi si importante. Inca exista multe controverse in alegerea grefei (autogrefa hamstring, BTB, allogrefa din tendon achilean, ms. cvadriceps, hamstring, BTB – cadavru, LARS), dar si in pozitionarea grefei sau in alegerea implanturilor.
Va prezentam si o metoda de ultima generatie de fixare a grefei ligamentare, tehnica denumita all inside:
Unul dintre cei mai importanti parametrii in tratamentul acestei afectiuni, dupa aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicala. Va sfatuim sa mergeti in cateva clinici din tara specializate in tratarea acestei afectiuni:
- CENTROKINETIC, Bucuresti, Bdul.Mircea Eliade . 18, et.3, intrare A, tel.: 0755055216, website: www.centrokinetic.ro
- PROKINETIC, Craiova, Strada Brazda lui Novac, 75, tel: 0728086666, website: www.prokinetic.ro
- REMED, Brasov, Str. Molnar Janos, nr. 14A, tel: 0268 440 171 / 0729 222 536, website: http://www.fizioterapie-kinetoterapie.ro/
Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalul Medlife, iar recuperarea pacientilor in centrul de recuperare Centrokinetic. Pentru programari la consultatii, sunati la numarul 0786602299 sau 0755055216. Toate consultatiile se efectueaza la clinica Centrokinetic.
buna seara am fost operat cu entorsa grava de genunchi drept cu ruptura de LIA SI LME o trecut 5 saptamani nu prea am dureri fac fizio terapie pot indoi la 130 de grade o pot ridica usor dar e uflat deasupra genunchilor este in regula sau sant ceva probleme?
Buna ziua.
Nu este nici o problema, este ceva normal, dupa 3-4 luni genunchiul va arata normal.
Numai bine!
Am suferit o accidentare la fotbal, fara insa sa ma lovesc/ciocnesc cu cineva, pur si simplu cand am pus piciorul jos am simtit o durere in interiorul genunchiului. Genunchiul a ramas un pic flexat, apoi cand l-am intins la loc, am simtit in interiorul genunchiului ca "s-au asezat" toate la loc. Am facut un RMN dupa doua zile de la traumatism, care spune ca: "Fara anomalii de semnal la nivelul segmentelor osoase scanate. Ambele meniscuri nedeviate, fara modificari difuze de semnal sau discontinuitati. Importante modificari edematoase pe intreg traiectul ligamentului incrucisat anterior, fara intreruperi fibrilare. Ambele ligamente colaterale, ligament incrucisat… Read more »
Buna ziua.
Din interpretarea RMN rezulta ca nu aveti ligamentul rupt si practuc nu aveti indicatie chirurgicala. Trebuie sa faceti 6 saptamani fizio si kinetoterapie specifice acestei accidentari, si infiltratii cu PRP.
O sa va recuperarti complet daca rezultatul de la RMN este corect.
Numai bine!
Buna seara, Acum 12 zile am suferit o accidentare la genunchi si azi am efectuat un RMN cu rezultatul: Examinare RM genunchi drept in sectiuni sagitale, coronale, axiale; secvente Spin Echo TI, TSE 72, GRE, STIR: – menisc intem si externf ara leziuni; – ligament incrucisat anterior ingrosat, cu semnal intermediar pe T2 in interior si discontinuitati ale fibrelor; – ligament incrucisat posterior, ligamente colaterale, tendon patelar/cvadricipital cu aspect normal; – hidartroza in cantitate medie cu grosime maxima de 14 mm retro si suprapatelar, minima colectie si in compartimentul intem; fosa poplitee libera; – fara modificari patologice de semnal osos… Read more »
Buna ziua. Nu pot sa ma pronunt cu exactitate daca nu vad filmele si stabilesc daca gen este instabil sau stabil.
In prncipiu nu cred ca e nevoie de operarie.
Numai bine!
Bună ziua,
Ma numesc Mina Dobrei, am 36 de ani, acum trei zile am suferit un accident la schi. În urma investigației rmn a rezultat o ruptura LIA, cu întindere ligamente colaterale și leziune de gradul 2 corn posterior menisc intern. As vrea sa continui sa am o viata activa, ce îmi recomandați sa fac pe mai departe?
Va mulțumesc anticipat!
Buna ziua. Trebuie sa suferiti o interventie de reconstructie a ligamentului.
Va astept la o consultatie.
Numai bine!
Buna ziua, ma numesc Cozmaciuc Bogdan si am varsta de 17 ani. In urma cu un an am suferit o cazatura cu bicicleta. Dupa 7 luni de la cazatura am facut examenul IRM, rezultatul fiind “Leziune traumatica cvasitotala a LIA”. As dori sa imi spuneti daca se poate efectua operatia la acesta varsta de 17 ani.
Buna ziua. Da se poate efectua. Numai bine
Buna ziua. In mod cert se poate efectua. Numai bine!
Buna ziua.Am fost operat de lia acum sase saptamani si am scos lichidul de doua ori si acum de o saptana am piciorul umflat deasupra genunchiului si nu pot sa fac eczerciti .Ce trebuie sa fac ?pun ghiata mereu si tot umflat este
Buna ziua. Trebuie sa faceti fizioterapie in plus fata de ceea ce faceti acum.
Depinde si de modul in care faceti kinetoterapie.
Oricum se va desumfla.
Numai bine!
Buna ziua , in urma cu 3-4 ani am fost operat de menisc , dupa 10 luni genunchiul umflat merg la medic , operatie LIA, dupa 3 luni ajung la dumneavoastra la o consultatie fac 2-3 infiltratii prp . toate bune pot merge pot alerga pana acum cand am fortat putin si m-i s-a umflat ganunchiul ce s-a fac cu ce incep ?
Buna ziua.
Repaus si fizioterapie 10 zile si apoi reintrare progresiva in sport.
Ce insemna ca ati fortat?
Buna ziua!
Baiat 15 ani ,practica baschet de performanta.Acuza o durere la genunchi si facem un RMN.
REZULTAT:
-colectie lichidiana in cantitate mica vizibila la nivelul bursei suprapatelare si intraarticular
-meniscuri fara modificari semnificative
-LIA ingrosat edematiat cu ASPECT de ruptura partiala
-LIP si ligamente colaterale fara anomalii de semnal sau semne de ruptura
-tendon cvadriceps si rotulian fara modificari decelabile RM
-fara leziuni de cartilaj,fara modificari de structura osoasa
-chist Baker milimetric
va rog frumos o parere !Mai poate face baschet ?Multumesc mult anticipat!
Buna ziua.
In principiu fara probleme daca este coordonat corect.
Nu va pot spune conduita imediata pentru ca trebuie sa vad clinica daca are instabilitate sau nu.
Oricum trebuie repaus 6 saptamani si restul discutiei depinde de un examen clinic.
Mergeti la un medic ortoped ca sa va sfatuiasca.
Numai bine!
Multumesc ptr raspuns!Nu are instabilitate deloc la genunchi.Lucreaza cu
un kinetoterapeut sportiv si daa… asta e nesiguranta mea :coordonarea corecta!
Succes in continuare in activitatea medicala!
Multumim!
Buna ziua,acuz durere de genunchi de cateva luni,am facut rmn la genunchi si concluzia a fost leziune lia de gradul 2 moderata doar teaca periferica si cateva fibre pastreaza semnal si directie normala.Reactie lichidiana articulara minima in compartimentul anterior si condropatie grad 2 de versant patelar lateral. As dori sa stiu cat de grav e si daca scap fara operatie.Va multumesc pentru timpul acordat.
Buna ziua.
Nu aveti indicatie operatorie. Va sfatuiesc sa urmati un tratament cu fizio si kinetoterapie.
Numai bine!
Buna dimineata , am o problema la genunchiul drept .Am fost am facut un RMN apoi am fost la un consult la doi medici diferiti,numai ca primul.medic mi.a spus ca am ruptura a ligamentui lateral ceva de genul iar cel de-al 2-lea ruptura a ligamentelor incrucisate plus meninscul plesnit .Oricum mai mult ca sigur este nevoie de operatie ,ceea ce nu inteleg eu este de ce am primit 2 diagnostice diferite .Am fost la regina.maria si sanador
Buna ziua.
Nu pot comenta de ce ati primit aceste diagnostice diferite.
Va astept la o consultatie daca doriti sa stiti parerea mea exacta.
Pentru programare: 0755055216.
Numai bine!
Buna seara! Am fost la dvs la clinica la control acum 2 saptamani cu o problema de extensie la un genunchi cu 4 operatii de lia ultima acum 10 luni. Ati spus ca e din cauza tendoabelor din spatele genunchiului. Ati vazut si rmn ul si ati spus ca este ok ligamentul. Acelasi rmn a ajuns si la dr Pompiliu Popescu care a spus ca logamentul este prea scurt si foarte tensionat mai mult de atat este si putin subtiat si franjurat la partea de jos a ligamentului unde este prins in surub de tibie. Avand voie doar sa alerg… Read more »
V-am explicat ca aceasta grefa cand faceti flexie maxima se intinde 5 mm cf tuturor studiilor si 2 mm cand faceti extensie, in conditiile in care grefa e fixata in ambele oase anatomic. Deci daca aveti flexie maxima, extensia nu poate fi influenta de catre grefa.
Lipsa unei coordonari corecte la recuperare a dus la aceasta problema.
Este f f f greu de remediat aceasta problema dupa atata timp dar v.am dat cateva sfaturi.
Numai bine!
Buna ziua. Imi cer scuze daca sunt prea insistent dar dupa ce am fost la control la dumneavoastra la clinica ca sa va cer o opinie in legatura cu lipsa de extensie a genunchiului dupa cele 4 operatii de lia, ultima acum 10 luni am facut un nou rmn zilel trecute are a avut printre altele si urmatorul diagnostic legat de lia: importante modificari in hipersemnal pdfs prezente in 1/3 caudala ce sugereaza o ruptura lartiala la acest nivel. Modificari similare dar cu i tensitate mai redusa prezente si in 1/3 craniala a graftului. Modificari prezente in 1/3 din lip… Read more »
Buna ziua.
Interpretarea RMN este in concordanta cu cele 4 operatiise recomamda terapii regenerative.
Numai bine!
Buna ziua ! În urma cu 3 luni,dupa o alergare de 12 km am simtit durere sub genunchiul drept. Am facut o pauza de cateva zile si am iesit iarasi sa alerg. De data asta dupa 5 km am resimtit durere sub genunci,asa ca m-am oprit din alergare si m-am hotarat sa iau o pauza cat mai lunga,gandind ca ceva nu este in regula cu genunchiul meu. Dupa 3 luni de pauza,am facut doar plimbari cu bicicleta,am hotarât sa fac un RMN. Trebuie sa mentionez ca in perioada asta nu m-a durut si nici n-a fost umflat. Deci,RMN-ul a evidentiat… Read more »
Buna ziua.
Daca medicul radiolog v-a pus acest diagnostic, inseamna ca este corect.
Pacientii cu ruptura de LIA nu simt durere, niciodata, doar o usoara instabilitate in functie de activitatile pe care le au.
Indicatia chirurgicala este abordarea corecta dar discutia este mai lunga.
Numai bine!
Multumesc ! Credeti ca mai pot alerga? Sunt alergator amator si parca mi-ar parea rau sa nu mai alerg. Probabil voi face mai mult plimbari cu bicicleta .
Meniscul intern subtiat,aproaoe disparut,se mai poate repara ? MULTUMESC !
Buna seara ! Am 21 ani. La un meci de fotbal la un contact mai tare mio fugit genunchiu si mi-o pocnit. Rezultatul RMN:RUPTURA LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR IN 1/3 MEDIE CU DISTSLA SI MENISC INTERN ,CORN POSTERIOR CU RUPTURA LINIARA GRAD III .Trebuie operat sau se poate trata ? MULTUMESC!
Buna ziua.
Da trebuie operat 100%.
Numai bine!
Va multumesc pt raspuns!
Buna ziua.Acum 3 ani am suferit un accident la fotbal..mai precis ruptura partiala LIA..conform RMN si examenului clinic.Mentionez ca am fost programat la operatie dupa 5 saptamani..ulterior reprogramat dupa inca 3 saptamani..dar de aceasta data nu am mai mers..vazand ca m-am recuperat bine.In acesti 3 ani am practicat fotbal frecvent..schi in fiecare iarna minim 2 luni..si pe deasupra si sala.Recunosc ca in tot acest timp aveam si ezitari..dar nu am avut nici un episod de instabilitate..precizez ca musculatura cvatricepsului imi este foarte dezvoltata.Intrebarea mea e..ar mai fi necesara operatia de ligamentoplastie?Va multumesc.
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa refaceti un RMN si sa reveniti cu rezultatul. Numai bine!
Buna seara! Am 20 de ani, iar rezultatul RMN-ului este: Leziune de grad ll menisc intern si leziune de grad ll mai veche LIA. Ce parere aveti? Trebuie obligatoriu operat?
Buna ziua.
In principiu depinde de cat de grava este leziunea de ligament incrucisat. Daca si clinic este o problema(asta nu pot realiza) atunci aveti indicatie chirurgicala.
Numai bine!
Buna ziua! Acum 8 saptamani am fost operat de LIA si menisc.Am inceput kinetoterapia din saptamana a 3-a, pana atunci am facut exercitiile recomandate de doctor acasa.. Extensia genuchiului operat nu este completa si uneori am mici dureri sub genunchi. Ar trebui sa ma ingrijoreze acest lucru?
Buna ziua. Da. Trebuie aa mergeti neaparat intr.un centru de recuperare. Numai bine!
Buna ziua, Daca sunteti amabil sa imi spuneti parerea dumneavoastra in legatura cu urmatorul diagnostic al RMNului. Ligamentoplastie veche de 3 ani, cu grefon LIA rupt in segmentul intra-articular. Ligament incrucisat posterior cu insertii osoase normale, ingrosat si edematiat proximal. Tendon popliteu fara anomalii remarcabile, dar insotit de fluid pe tot traiectul. Discrete acumulari fluide la nivelul burselor retro si supra-patelare, recesul lateral si in recesul medial, dar mai ales in fosa intercondiliana femurala. Concluzii: 1. Grefon LIA rupt in fosa intercondiliana femurala 2. Discreta hidartroza 3. Meniscuri discoide, fara degenerare sau ruptura Diagnosticul medicului care m-a operat in trecut… Read more »
Buna ziua.
Revizia este obligatorie si normal nu trebuie amanata. Numai bine!
Buna ziua! Am 20 de ani si acum un an si jumatate la fotbal am pivotat cu piciorul in pământ si m am lovit si s a umflat pe loc,am fost la un rmn la vreo 3 luni dupa incident dar nu am fost la nimeni sa mi interpreteze rezultatul,doar verdictul unui doctor,fractura de ligament incrucisat anterior si ca nu se poate reface fara interventie chirurgicală. Ideea este ca dupa ce s a desumflat atunci,n am mai jucat fotbal dar nici nu am mai avut probleme cu genunchiul. As putea veni la dumneavoastra pentru a mi interpreta rezultatui rmn ului… Read more »
Buna ziua.
Da. Pentru programare sunati la 0755055216.
Numai bine!
Buna ziua, Am suferit o leziune a meniscului interior de la genunchiul drept in anul 1991 (varsta de 22 ani), iar in anul 1994 am ramas cu piciorul flexat, in urma unei miscari casnice de indoire a genunchilor. In acelasi an a fost necesara interventie chirurgicala pe meniscul interior si din acel moment nu am mai avut perceptia de stabilitate normala pe genunchiul drept. Ulterior, periodic, la activitatile sportive desfasurate (in special, fotbal), am avut momente in care am simtit durere acuta pe genunchi, iar in zilele imediat urmatoare cu simptome de imposibilitate de a intinde piciorul perfect si umflatura… Read more »
Buna ziua.
Trebuie sincer sa va vad, sa.mi dau seama de gradul de stabilitate al gen, greutate, tomua muscular.
Numai bine!
Dm doctor daca mi-ati raspunde v as fii veanic recunoscator!!Pe scurt, jucat fotbal genunchiul stang mi a cedat si in urma rmn ului facut si sfatuit de un domn doctor ortoped mi a gasit LIA rupt!!M a sfatuit sa ma operez pentru reconstructia ligamentului!!Frica mea cea mai mare este operatia in sine si recuperarea!!Recuperarea este de suta la suta.??Mentionez ca lucrez in M.A.I. si mai mult de 3 luni nu prea pot sa stau in medical..pe 19 octombrie a avut loc accidentul si pe 30 octombrie urmeaza operatia!!Va rog sa mi raspundeti..mi e teama!!Pot sa merg cu el fara a… Read more »
Buna ziua.
Operatia este necesara, iar perioada de 3 luni este plauzibila ca sa va intoarceti la servici.
Numai bine!
Multumesc pt raspuns..astazi fac 3 saptmani de la operatie mi-au fost scoase firele,urmand ca dupa sapt 5 sa pot pune piciorul in pamant folosind greutatea corpului,gradual!!Mentionez ca in aceste 3 sapt am fct singur exercitiile dare de doctor ajungand la o extensie de 110 grade si o flexie app completa!!Va rog sa-mi spuneți,recuperarea dupa cele 5 sapt o pot face singur sau cu un anume fiziokinetoterapeut??Si daca aveti o recomandare,v-as fii recunoscator!!Mentionez ca stau 5 saptamani,pentru ca am avut meniscul exterior rupt si cusut Dm Doctor
Buna seara . Sapta trecuta m-am operat de Menisc , Ligament incrucisat si ligament lateral la piciorul drept . Si ma doare dedesupt la genunchi la 7 – 8 cm in jos in partea stanga . Ce poate sa fie ?
Buna ziua.
Probabil este zona de fixare tibiala.
Faceti fizioterapie si o sa va treaca aceasta senzatie.
Numai bine!
Buna seara,dacă m-a puteți ajuta cu un sfat ca sunt foarte nedumerit am căzut de pe o motocicleta de teren chiar când m-am urcat pe ea și am căzut pe genunchele drept Menționez ca am fost la mai mulți medici și nu mai știu ce sa cred am făcut un RMN iar in urma rezultatului sunt următoarele: Meniscul intern prezintă la nivelul cornului posterior o leziune T2 cu traiect oblig orizontal,fără comunicare cu suprafețele articulare cu semnificație de leziune de gradul 2 Meniscul extern fără leziuni semnificative/cu conformație și semnal normal Ligamentul încrucișat anterior apare in hipersemnal cu discontinuități in… Read more »
Buna ziua.
In principiu da pentru reconstructia ligamentului incrucisat dar nu pot spune cu exactitate fara sa va consult.
Numai bine!
Buna ziua. Am o problema mai speciala. Am fost operat in urma cu 4 luni de Lia. Pe parcursul recuperarii zona de pe tibie pe unde s-a introdus surubul a inceput da se inroseasca. Am facut tratament cu antibiotic si a trecut 3 saptamani. Apoi a aparut iar roseata si a inceput sa colecteze. Am fost operat si curatat acolo( tin sa precizez nu era puroi) era un fel de lichid gelatinos. Acum la 1 luna de la operatie iar a aparut roseata. Un sfat? A mai patit cineva? Si ce poate sa fie? Multumesc.
Buna ziua.
Dar genunchiul este ok?
E rosie doar cicatricea de la surubul tibial?
Mobilitatea este normala?
Temperatura?
Genunchiul este ok. Mobilitatea buna, am fortat putin si am facut o tendinita dar acum merg normal. Nu fac febra. Singura problema este cicatricea de la surubul tibian este rosie si unflata. Am mai fost operat acum 1 luna in zona cicatricii si s-a gasit un lichid gelatinos. Acum iar aceeasi problema…precizez ca suruburile folosite sunt resorbabile si prima operatie a avut loc acum 4 luni. Sa fie o reactie alergica? Ce se poate face?
Operatia de ligament incrucisat este grea, mai ales recuperarea. Eu m-am operat la stat, la Floreasca iar recuperarea am facut-o la Centrokinetic, si acum ma simt excelent.
Succes!
buna seara,in urma unui RMN la genunchi,concluziile au fost:fisura grad 2 corporeo cornul posterior MM si ruptura partiala LIA.doresc sa stiu daca trebuie operat sau e ok sa fac exercitii si fizio,deoarece mi se si umfla articulatiile de la maini si genunchi,plus chist sinovial mana dreapta de la lucrul la calculator-mouse,credeti ca ma ajuta exercitiile,sau exista legatura intre toate articulatiile dureroase si umflarea acestora plus rinitele alergice?de la ele sa mi se traga problema la 34 ani ai mei?sau din lipsa de miscare!?multumesc!!
Buna ziua.
Genunchiul nu are legatura cu celelalte articulatii. Va sfatuiesc sa faceti o consultatie la reumatologie si recuperare pentru genunchi.
Numai bine!
Bună ziua am 47 ani în 2008 am avut o problema cu genunchi-ul drept de la muncă,fotbal,etc.acum am făcut un rmn.concluzia empasament lichidian in recesurile laterale ale bursei retropatelare,suprapatelar,precum și intraarticular .meniscurile apar cu grosime diminuata fără modificări de semnal intrameniscale.Ligamentul încrucișat anterior apare cu semnal neomogen T1 si PD restul aparatului ligamentar are semnal normal .În spațiul polițele se deceleaza formatiune chistica cu dimensiuni sagitale de 57/21mm.Formațiunea se insinuează pe sub tendonul mușchiului semimebranos astfel ca are contact cu articulatia. Secventele cu supresie de grăsime evidențiază prezenta empasamentului periarticular și intraarticular fără modificări de semnal osos. Concluzie contuzie ligament… Read more »
Buna ziua.
Imi este greu sa va sfatuiesc fara sa vad filmele.
Teoretic nu aveti indicatie chirurgicala, ci de a face fizio si kinetoterapie.
Numai bine!
Cu respect vă mulțumesc.
Mi-am făcut un Rmn și am primit următorul diagnostic:Ligamentul încrucișat anterior apare îngroșat,în hipersemnal și cu discontinuități fibrilare în 1/3 medie porțiunea posterioară-ruptură parțială. Meniscul intern prezintă la nivelul cornului posterior o leziune liniară în hipersemnal ci traiect oblic ce comunică cu suprafața articulară inferioară ,leziun de grad 3.Am fost la doctor și a spus că pentru menisc nu trebuie operație deși este de gradul 3,dar totuși nu știu nimic despre ligament,uneori simt că acolo e problema și nu la menisc.Am făcut repaus 2 săptămâni după care mi-am reluat antrenamentele la fotbal treptat și tot simt uneori că parcă mi… Read more »
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta daca nu consult si nu vad RMN.ul.
Numai bine!
Buna ziua. Am un baiat de 13 ani.In timpul antrenamentului de inot, in timpul unei intoarceri a simtit o trosnitura la genunchi si apoi durere. La flexare se auzeau mici pocnituri. Nu s- a umfat, nu a aparut edem. Dupa 5 zile de repaos si gheata durerea a cedat . La control am constat ca au disparut si pocniturile. Totusi medicul l- a diagnosticat cu ruptura de LIA si i-a pus piciorul in aparat gipsat. Intrbarea mea este: In cazul in care RMN-ul va confirma, sunt operati adolescenti de varsta lui in Romania?
Buna ziua.
Da se poate opera dar nu avem atat de multa experienta ca si chirurgii europeni.
Nu trebuie sa stea in gips copilul, ci sa faca kinetoterapie.
Numai bine!
Buna ziua. Numele meu este Robert si am 41 de ani. Am practicat fotbal si am facut bob in adolescent. De cativa ani am probleme cu genunchiul drept. Am o durere deranjanta care se declanseaza nu neaparat la efort. De asemenea, genunchiul prezinta o umflatura pe partea lateral-externa. Am facut un RMN iar concluzia acestuia a fost: – elongare de ligament incrucisat anterior si de ligament colateral lateral; – leziune de menisc gradul III menisc extern; – osteocondrita patelara; – modificari de tip degenerative la nivelul articulatiei genunchiului. Imi puteti spune, va rog, daca am nevoie de operatie/fizio/kinetoterapie… Va multumesc… Read more »
Buna ziua.
In principiu aveti indicatie chirurgicala. Numai bine!
Buna ziua!! Am facut un RMN si am primit urmatorul diagnostic: Ruptura ligament încrucișat anterior,osteocondrita condil tibial lateral si Hidartroza..ce imi.recomandați va rog?
Buna ziua. Aveti indicatie chirurgicala absoluta. Numai bine!
Buna ziua, baiatul meu are 17 ani , s a accidental la fotbal acum 10 zile,la o schimbare de directie i a ramas genunchiul in loc.Am facut un RMN si concluzia a fost „leziune la nivel inalt lia „.Domnule doctor cat de repede trebuie facuta ligamentoplastia el fiind sportiv de performanta?
Buna ziua. La sotia in varsta de 47 ani dupa operatia la care s a constatat ruptura menisc si ruptura lia destul de veche de care nu am stiut pana cand a cedat meniscul, ce se mai poate face? Medicul ortoped care a operat o sustine ca e tardiva o reconstructie lia
Buna ziua.
Depinde de gradul de activitate al pacientei, meserie, greutate, activitate sportiva.
Ligamentoplastia nu are legatura cu varsta.
Numai bine!
Va multumesc. Vedem dupa recuperare cat de mult e afectata activitatea si revenim cu un telefon asa cum am vb pe mail.
Buna ziua.Acum 5 saptamani am fost operat de LIA rupt si corn menisc interior rupt.Dupa 3 saptamani de la operatie am inceput recuperarea si totul decurge bine dar sub rotula pe menisc este un fel de galma este posibil ca sa fie unflat sau este surubul absorbabil bagat la operatie prin menisc ca nu stiu ce este si peste cat timp pot sa incep activitatile de zi cu zi.Va multumesc
Buna ziua.
Va sfatuiesc sa continuati programul complex de fizio si kinetoterapie. Simptomele sunt normale.
Numai bine!
Va multumesc si inca o intrebare daca nu va suparati daca genunchiul este unflat si posibil sa am lichid cum ar trebui sa procedez si peste cat timp pot sa fiu sigur de genunchi ca nu o sa mai patesc ceva.
Buna ziua. Acum 2 saptamani am fost la MMA si dupa ce am sarit am aterizat iar genunchiul mi-a trosnit. Am fost la RMN si mi-au sosit rezultatele -piese scheletice cu raporturi normale; – fisura sagital/oblica interesand cornul posterior meniscal intern, cu atingerea ambelor corticale, asociind edem osos la nivel marginal postero-lateral la nivelul platoului tibial intern; – menisc extern cu semnal omogen; -ruptura LIA recenta, completa; -ligamente colaterale si incrucisat posterior-fara modificari aparente; -leziuni fibriare interstitiale partiale la jonctiunea tendino-musculara a muschiului popliteu, cu fina reactie fluid in jur; -hidrartroza in cantitate medie la nivelul burselor peripatelare; -cartilaj de… Read more »
Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala absoluta. Numai bine!
Am inteles… Deci nu ma poate ajuta kinetoterapia sau altceva..? Chiar nu as vrea sa ma operez deoarece urmeaza sa trec in clasa a 12 a..altceva imi puteti recomanda?
Buna ziua, In urma cu cateva luni au aparut niste dureri la genunchiul stang, dar numai in urma efectuarii unui efort prelungit si de intensitate mare (alergat 10 km sau urcat pe munte pana la 2500 m si coborat). Nu a existat un moment anume in care sa fi suferit vreo lovitura/ trauma… cel putin nu am bagat de seama. La efort normal de zi cu zi nu resimt nici o durerer sau disconfort. Luni am efectuat un examen RMN, iar concluziile sunt cele de mai jos. Imediat cum am primit interpretarea RMN-ului am inceput sa caut pe net ceva… Read more »
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa vad filmele si sa va consult.
Leziunea partiala se poate trata si orin operatie si prin recuperare. Depinde de examenul clinic.
Numai bine!
Multumesc pentru raspuns! Georgiana
Buna ziua! Am 26 de ani si sunt jucator de fotbal, am o problema la genunchiu stang! Am facut un RMN si la concluzi zice urmatoarele: Ruptura totala de LIA , cu posibila dezinsertie femurala
Leziune low grade de LIP
Leziune grad mediu de LCL, cu colectie inchistata adiacenta
Leziune de MI corn posterior gr II.
Ce imi recomandati sa fac?nu am mai avut probleme niciodata si nu ma pricep! Va multumesc
Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala absoluta de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior.
Numai bine!
Buna ziua In urma cu vreo 16 ani la un meci de fotbal mi-a sa rupt ceva la genunchiul drept Am fost operat artroscopic la Cluj de menisc si m-i sa spus ca am si ruptura de ligamente Zilele acestea am facut un RMN si am primit urmatorul rezultat REZULTAT: IRM GENUNCHI DREPT Colectie lichidiana in cantitate medie vizibila la nivelul bursei suprapatelare si intraarticular. Corn posterior MI prezinta o leziune cu traiect oblic, ce atinge suprafata articulara tibiala. Corn anterior ME prezinta o leziune cu traiectvertical ce atinge ambele suprafete articulare. LIA cu structura dezorganizata si aspect de ruptura… Read more »
Buna ziua.
Va recomand sa mergeti pentru o noua operatie de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior.
Numai bine!
Multumesc pentru raspuns
Buna ziua. Am 16 si 6 luni si in urma cu 2 luni am suferit un accident in timpul antrenamentului la baschet care s-a soldat cu ruptura totala LIA. Voiam sa va intreb daca se poate face reconstructia cat mai rapid.(am fost la un doctor care mi-a spus ca nu poate interveni pana nu fac 18 ani). Ca precizare, as vrea sa continui cu baschetul la nivel de performanta.
Buna ziua.
Reconstructia de LIA se poate face de la 8 ani. Nu exista limite de varsta.
Deci puteti opta pentru interventie fara griji.
Numai bine!
Buna ziua
Am efectuat de curand un RMN datorita unei accidentari la genunchiul stang intr-un meci de fotbal.Am simtit doua puscaturi sub rotula in momentul contactului.Rezultatul de la RMN este : Usoara hidrartroza.Ruptura completa LIA..Arii de contuzie osoasa condil femural si platou tibial extern.Edem difuz in tesaturile moi periarticulare. Dar am o nedumerire deoarece umblu normal si pot indoi complet genunchiul (atingand fundul cu calcaiul) fara a simti durere .Multumesc
Buna ziua.
Aveti indicatie chirurgicala absoluta de reconstructie a ligamentului incrucisat.
Numai bine!
Buna seara, am fost diagnosticata cu ruptura in 1/3 proximala LIA, lama de lichid cu diametrele antero-posterior 0,9 cm, transversal 1,6 cm postero-extern de platou tibial, ruptura liniara orizontala la nivelul cornului posterior al meniscului intern. Este necesara interventie chirurgicala? Multumesc !
Buna ziua.
Conform RMN.lui da, dar nu pot spune exact decat dupa un examen clinic.
Numai bine!
Buna ziua domnu doctor am facut RMNin 2016 dar nu m- am operat pana in prezent din cauza timpului si as vrea sa stiu cat este de grav,va rog frumos sa imi răspundeți si mie? RMN rezultat: 1.Neomogenitate de semnal T1-T2 degenerativa corn anterior si posterior menisc intern. 2.Ligament incrucisat anterior cu zone de edem difuz si leziuni fibriale partiale 1/3 medie si superioara. 3.Fara anomalii de semnal osos ligament incrucisat posterior si ligamente colaterale. 4.Lama fluidă articulara tibio femural si patelo femural stang. Am 5 ani de când m-am lovit. Multumesc frumos!
Buna ziua.
Nu ma pot pronunta fara sa stiu exact care e starea genunchiului si fara sa vad filmele.
In principiu aveti indicatie chirurgicala.
Numai bine!
Buna seara.
Am fost la fotbal si am facit o miscare gresita si am simtit o mare durere la genunchiul stanga.Am mers la Rmn si rezultatele au fost:
Ligament incrucisat anterior fasciculat.cu semne intermediar T1 si PD FS in 1/3 distala,traiect si inseriti pastrate
Degenerescenta gradul 1-2 CPMI
Ligament incrucisat posterior,ligamente colaterale medial si lateral,cartilaje de acoperire,ME si piese scheletice scanate in limite normale
Mici reactii fluide retropatelar intern si extern si intraarticular
Ce am de facut?As dori sa nu ma operez,ce ar trebuie sa urmez?
Multumesc
Buna ziua.
Imi este greu sa va raspund fara sa vad filmele si sa va consult.
Numai bine!
Buna ziua ,
In urma examenului RMN am fost diagnosticat cu: LIA cu ruptura cvasi completa in 1/3 proximala, in rest totul ok.
Credeti ca este nevoie de operatie ?
Buna ziua.
Cf rezultatului RMN aveti indicatie chirurgicala absoluta.
Numai bine!
Buna ziua A m avut un accident la ski, rezultat RMN : Modificari de edem osos cu mici traiecte de fisura in partea postero-externa a platoului tibial. Mica modificare degenerativa la nivelul cartilajului articular de pe suprafata interna a platoului tibial. Ligament incrucisat anterior tumefiatm edematiat, intrerupt aproape in totalitate. Ligament incrucisat posterior cu edem in treimea superioara. Ligamentul colateral intern cu edem in patea interna. Ligamentul colateral extern cu edem la insertia femurala. Ambele meniscuri cu mici zone contuzive in coarnele posterioare. Subluxatie laterala de patela; modificari de edem la nivelul retinaculelor patelare. Colectie lichidiana retro-suprapatelara si intraarticulara. Modificari… Read more »
Buna ziua.
Conform rezultatului RMN aveti indicatie operatie de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior.
Numai bine!
Buna ziua. Sunt un sportiv amator de alergare, iar acum 3 spatamani am alergat prin padure pe zapada. Cand am ajuns acasa am simtit o durere la piciorul drept, in spatele genunchiului mai exact. Am fost la doctorul de familie care m-a trimis sa fac un film la genunchi iar apoi cu filmul la un doctor ortoped. Doctorul ortoped a spus ca nu pare nimic grav si ca imi recomanda 3 injectii de synocrom in genunchi, dintre care am si primit una si mai sunt progamat la inca doua. A doua zi m-am dus si la un fizioterapeut pentru ca… Read more »
Buna ziua.
Cf RMN.lui aveti indicatie chirurgicala pura de reconstructie a LIA.
Numai bine!
Bună ziua! Am avut un accident, în urma căruia cf. RMN am ruptura ligamente incrucisate la genunchi și cf. consultației medicale pe lângă ligamente mi s-a spus ca a fost afectat și meniscul. Întrebarea mea este:se poate face o singura intervenție pt refacere ligament și menisc sau trebuie 2 operații? Mulțumesc!
Buna ziua.
Nicaieri in lume nu se fac 2 interventii, deci totul intr.un singur timp chirurgical.
Numai bine!