Patologia sportiva la nivelul genunchiului se ocupă de prevenirea şi tratarea afectiunilor determinate de agenţii mecanici, fizici, chimici şi care interesează scheletul, articulaţiile, musculatura sau vasele si nervii articulatiei genunchiului, accidente care se produc in timpul desfasurarii unor activitati sportive.

Genunchiul este cea mai mare articulație a corpului și automat și cea mai predispusă la accidentări. Prin intermediul articulatiilor genunchiului sanatoase se poate merge, intoarce, alerga si aseza pe vine fara dureri. Concomitent, articulatia genunchiului suporta in diferite situatii de efort greutatea corpului multiplicata. Interactiunea intre oase, muschi, tendoane, cartilaje și alte parti moi în articulatia genunchiului, acorda corpului stabilitate si în acelasi timp si mobilitate.

Leziunile la genunchi rezulta prin suprasolicitarea în cadrul practicarii sporturilor de performanta sau a activităților fizice intensive, dar și în mod acut în urma unei cazaturi sau in urma unei miscari gresite. Nu doar leziunile ci si artrita sau cedarea anumitor tesuturi datorita varstei înaintate pot provoca dureri si reduce functionalitatea genunchilor.

Printre cele mai frecvente leziuni ale genunchilor, cu care se confrunta specialistii medicinii sportive, se numara leziunile ligamentelor încrucisate, leziunile ligamentelor colaterale, leziunile cartilajului articular si leziunile meniscului. Simptomele se manifesta prin durere și mobilitate redusa, dar mai ales prin resimtirea mai mult sau mai putin puternica a instabilitatii articulatiei genunchiului.

În cadrul consultatiei se va efectua o examinare a genunchiului în mai multi pasi, care consta in realizarea unei anamneze, care cuprinde starea generala de sanatate si disconforturile prezente, unui examen fizic pentru controlarea si înregistrarea mobilitatii articulatiei genunchiului, puterii muschilor si a axei mecanice a piciorului, si a unor investigatii imagistice precum examenul radiologic sau tomografia si rezonanta magnetica nucleara. Analiza sangelui poate fi necesară pentru confirmarea unei artrite.

Diagnostice frecvente:

Leziunile meniscului, care se tratează prin îndepărtarea unor părți ale acestuia, prin fixarea lui sau prin transplantul de menisc ->vezi mai mult
Leziunile ligamentelor încrucișate se tratează prin reconstrucția ligamentului încrucișat anterior sau posterior ->vezi mai mult
Luxația de rotulă se tratează prin reconstruirea ligamentului interior (MPFL – ligamentul patelofemural medial )
Leziunile ligamentelor colaterale ->vezi mai mult
Leziunile cartilajului se tratează prin netezirea cartilajului, microfracturare sau transplantare ->vezi mai mult
Osteocondrita disecanta a genunchiului ->vezi mai multe
Sindromul de stres femuro-patelar ->vezi mai multe

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in chirurgia artroscopica si in patologia sportiva de la nivelul genunchiului. A incheiat un parteneriat cu doua centre de imagistica cu vasta experienta, din Bucuresti si unul din Olanda in vederea obtinerii unor diagnostice cat mai corecte. Toate interventiile chirurgicale sunt efectuate la spitalele Sanador sau Medicover, iar recuperarea pacientilor in centrul Sanador. Preturile interventiilor variaza intre 2000ron, in cazul unei artroscopii simple de genunchi si ajung la 5000ron, in cazul unei reconstructii a ligamentului incrucisat anterior. Pentru programari sunati la numarul 0734137954.
Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan

Lasa un comentariu →